Reise

Drømmer du om å dra på ekspedisjon?

Fjellklatrer og turekspert Cecilie Skog deler sine beste tips.

EKSPEDISJON TIL GRØNLAND ELLER NORDPOLEN: Det krever både penger, fysisk og mental styrke, men det er fullt mulig for hvermannsen, ifølge Cecilie Skog. Foto: ARochau - Fotolia
EKSPEDISJON TIL GRØNLAND ELLER NORDPOLEN: Det krever både penger, fysisk og mental styrke, men det er fullt mulig for hvermannsen, ifølge Cecilie Skog. Foto: ARochau - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Cecilie Skog og Truls Svendsen imponerte hele Norge da de krysset Grønland i programmet «Tjukken og Lillemor» tidligere i år.

Noe som startet med et «ja» fra Svendsen under en fuktig bytur i 2013, var begynnelsen på 28 dager og 600 kilometer på ski over Grønland.

De fleste kjenner godt til ferdighetene til ekspidisjonsfarer Cecilie Skog, men mange ble nok imponert og kanskje også inspirert av gjennomføringen til komiker Truls Svendsen.

Kanskje bor det en eventyrlysten, liten polfarer i deg også? Men så er du samtidig litt skeptisk til om du klarer en slik strabasiøs tur?

Alt tyder på at det å dra på aktive reiser og ekspedisjonsturer blir stadig mer populært her til lands.  

- Vi har opplevd voldsom vekst de siste årene, har daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk, tidligere uttalt til DN.no

LES OGSÅ: Bevegelsene som sikrer god skiteknikk

Fysisk form ikke viktigst

EKSPERTEN: Cecilie Skog er fjellklatrer og ekspedisjonsfarer, og mest kjent for sine turer til Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen. Foto: Agnete Brun/Dagbladet - All Over Press
EKSPERTEN: Cecilie Skog er fjellklatrer og ekspedisjonsfarer, og mest kjent for sine turer til Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen. Foto: Agnete Brun/Dagbladet - All Over Press Vis mer

Og det er faktisk ikke slik at du MÅ være topptrent eller profesjonell polfarer for å dra på slike turer. 

- En slik tur er absolutt noe alle kan sette seg som mål.

- Men du må legge ned innsatsen, forteller ekspedisjonsfarer og fjellklatrer Cecilie Skog til KK.no. 

Og det viktigste er ikke nødvendigvis det fysiske, men hodet og psyken din.

- Alt er hvitt i hvitt hver dag i 25-28 dager, og vi går på ski i snitt 8-9 timer om dagen, pausene medberegnet, forteller Skog.

Kroppen reagerer forskjellig, og du må være forberedt på det uventede.

Alt fra «vondter» som flytter seg rundt, til at du får mensen når du egentlig ikke skulle hatt det.

- Når du utsetter kroppen for såpass tung belastning over tid, er det viktig å ha gode rutiner for å spise og drikke, ellers kan man komme inn i en negativ spiral, der resultatet er at du blir apatisk og utmattet, sier Skog.

Gå testturer

Skog forteller at det fint er mulig å gjennomføre en ekspedisjon om du er utrent. Men, vær forberedt på at du da må bruke god tid i forkant.

- Du kan komme langt på halvannet år, men det er viktig å følge et opplegg. Når vi får påmeldinger til våre turer, så får de et treningsprogram og en plan, forteller Skog, som er med å arrangere ekspedisjoner gjennom firmaet Fram Expeditions.

Mens ekspedisjoner tidligere var for de få, er det de senere årene blitt stadig mer utbredt og populær. Mange arrangerer turer, både internasjonale og norske. Her hjemme tilbyr også Børge Ousland og Hvitserk Eventyrreiser slike reiser. 

Skog mener det også er viktig å gå testturer, hvor man sover i telt, trekker dekk og går på ski. Selv om firmaet stiller store krav til deltakerne, forsikrer Skog om at du ikke må være «født polfarer».

- Du må ikke se ut som en polfarer med halvskjegg, stål i armer og bein eller spytte blod for å gjøre en slik tur, men du må forstå hva som kreves og sette av nok tid til forberedelser, sier Skog og forteller at de fleste som går ekspedisjoner er helt vanlige mennesker med helt vanlige jobber.

- Vi har hatt med alt fra 25-årige studenter til 60-åringer over isen. Alt ligger i motivasjon og vilje til å gjennomføre.

LES OGSÅ: Her har vekten din mye å si

FLERE ALTERNATIVER: Dersom du er ny på dette, eller føler at Grønland blir for voldsomt eller for dyrt, finnes det andre alternativer, for eksempel Hardangervidda og Finnmarksvidda.  Foto: zhukovvvlad - Fotolia
FLERE ALTERNATIVER: Dersom du er ny på dette, eller føler at Grønland blir for voldsomt eller for dyrt, finnes det andre alternativer, for eksempel Hardangervidda og Finnmarksvidda. Foto: zhukovvvlad - Fotolia Vis mer

Hardangervidda eller Finnmarksvidda

I tillegg til at det krever en del forberedelser, må du også være klar over at en tur til Grønland koster.

Skog forteller at du må regne med å betale mellom 70.000 og 100.000 kroner, avhengig av hvor mye nytt utstyr du må kjøpe.

Så, dersom du ikke føler deg helt klar for Grønlandsisen med det første, så finnes det likevel mange alternativer som ikke koster skjorta - flere av dem i Norge, hvor Skog blant annet anbefaler Hardangervidda.

Ruten hun snakker om går fra finse til Ådneram og varer i 10-14 dager, og her er det mye større rom for å lære enn det er på Grønland. Der kan du for eksempel finne en hytte dersom du skulle gjøre noen feil.

Et annet alternativ er Finnmarksvidda. Felles for disse to stedene, er at forholdene er veldig like forholdene på Grønland - det er hvitt, flatt og helt fantastisk!

Lyst til å dra på ekspedisjon eller aktiv ferietur? 

Sjekk ut disse nettsidene:


Lyst til å kombinere trening og ferie? Da bør du også sjekke ut KKs treningscamper- mer info får du her!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer