Prenzlauer Berg:

En helg i Berlin

Hvis du vil oppleve noe av det kuleste og koseligste Tysklands hovedstad har å by på, er Prenzlauer Berg stedet å besøke.

PRENZLAUER BERG: Prenzlauer Berg bærer tydelig preg av at dette er en bydel der det bor flust av lekne og kreative mennesker. FOTO: Elsebeth Mouritzen / All Over / Panthermedia
PRENZLAUER BERG: Prenzlauer Berg bærer tydelig preg av at dette er en bydel der det bor flust av lekne og kreative mennesker. FOTO: Elsebeth Mouritzen / All Over / Panthermedia Vis mer
Publisert

PRENZLAUER BERG

Bydelen ligger i den nordøstlige delen av Berlin, som nabo til Friedrichshain og Mitte. Dette var en del av det gamle Øst-Tyskland inntil muren falt i 1989. Området er blitt fornyet med nennsom hånd etter den tyske gjenforening, og tiltrekker seg både studenter, kunstnere og intellektuelle – og barnefamilier. Her får du en koselig landsbyaktig stemning, spesielt ved Kollowitzplatz.

LES OGSÅ: 7 gode grunner til å besøke de eoliske øyer

SPIS

Juicene hos bJuice på Kollowitzstraße er kaldpressede, mens Schlomo Bagels skrått overfor lager noen av byens beste bagels og baristakaffe. Allan’s Breakfast Club på Rykestraße er kjent for sine Eggs Benny (Benedict), og stedet forvandles til vinbar om kvelden. Spooning på Kollowitzstraße er Berlins første rawcake-bar. Du kjøper kuler i beger eller på pinne med den deiligste deig med strøssel på. Heidi’s i Rykestraße serverer italienske klassikere i moderne form, og hos Pasteur på Kollwitzstraße serveres det fransk-vietnamesisk mat, mens Meierei ved siden av og Engelberg i Berlins fineste gate, Oderberger Straße, holder den tyske matfanen høyt med raffinert bondekost fra alperegionen. Det jødiske kjøkken er populært her, og Pasternak på Knaackstraße er det mer tradisjonelt med russisk smak, mens Mazel Topf på Rykestraße trekker på inspirasjon fra hele verden, men spesielt moderne israelsk gastronomi. Skal dagen avsluttes grønt, kan Lucky Leek på Kollwitzstraße anbefales – også av Michelin-guiden, som har falt for den innovative veganske menyen.

LES OGSÅ: Nisyros, en gresk perle alle bør besøke

Hos Pasteur er det fransk-vietnamesisk mat som står på menyen.
Hos Pasteur er det fransk-vietnamesisk mat som står på menyen. Vis mer
Zeit für Brot er et perfekt sted for en kaffepause med noe godt.
Zeit für Brot er et perfekt sted for en kaffepause med noe godt. Vis mer
Hos Sawade har de mye godt for dem som er glad i søtsaker.
Hos Sawade har de mye godt for dem som er glad i søtsaker. Vis mer

BO

Ackselhaus & Blue Home er to sammenlagte herskapseiendommer på Belforter Straße som fungerer som luksus-bed and breakfast. Rommene varierer i størrelse og innredning til priser fra kr 1200, inkludert overdådig frokost, ackselhaus.de. Oderberger Stadtbad på Oderberger Straße var i perioden 1902–1986 et offentlig bad, og ble etter å ha vært stengt i 30 år renovert til boutiquehotell i moderne stil. Svømmebassenget og spaet er også åpent for gjester utenfra. Rom fra kr 1400. hotel-oderberger.berlin/bad Ellers er det populært å leie private boliger. Du finner mange via Airbnb.

Ackselhaus er en av de mange fine herskapseiendommene som er forvandlet til et overnattingssted.
Ackselhaus er en av de mange fine herskapseiendommene som er forvandlet til et overnattingssted. Vis mer

MOTE OG MUSIKK

Fra 31. august til 2. september går Zalandos festival «Bread & Butter» av stabelen i Arena Berlin. Her får du tre dager fylt med shopping fra et bredt utvalg merkevarer som Adidas, Nike, Levi's og Mac Cosmetics, i tillegg til spennende mat, inspirerende foredrag og livemusikk fra en rekke artister. Dette er tredje året festivalen arrangeres, og i fjor hadde arenaen over 30 000 besøkende.

Fra 31. august til 2. september går Zalandos festival «Bread & Butter» av stabelen i Arena Berlin.
Fra 31. august til 2. september går Zalandos festival «Bread & Butter» av stabelen i Arena Berlin. Vis mer

OPPLEV

Det finnes ikke så mange severdigheter i Prenzlauer Berg, fordi det er et boligområde, men noe av det mest markante ligger i den nordlige enden: Mauerpark på Bernauer Straße. I den perioden byen var delt, var den en del av dødssonen mellom øst og vest, men siden 1990-tallet har den vært en park for folket – der deler av muren fortsatt står igjen med sin graffiti. Hver søndag forvandles den til en folkefest med loppemarked, opptredener og sport. Kollowitzplatz i hjertet av Prenzlauer Berg er til daglig en stille oase med benker, trær og lekeplass, men om lørdagen er det økologisk matmarked og boder med kreativ husflid her. Kulturbrauerei på Schönhauser Allee ligger i en fredet bygning som tidligere huset et bryggeri. Nå er det multikulturhus med kino, teater og museum som forteller om livet i DDR, og om kvelden forvandles det til festområde.

LES OGSÅ: Her finner du Europas billigste strandparadis

Mauerpark på Bernauer Straße. I den perioden byen var delt, var den en del av dødssonen mellom øst og vest, men siden 1990-tallet har den vært en park for folket
Mauerpark på Bernauer Straße. I den perioden byen var delt, var den en del av dødssonen mellom øst og vest, men siden 1990-tallet har den vært en park for folket Vis mer

DITT EGET MINNE

Hvis du vil at minnet om Berlin skal vare lenge, kan du ta en tur til Frau Tonis i Zimmerstraße, der en parfymør kan skape din helt personlige duft, eller du kan velge en av de 36 hvorav mange reflekterer duften av Berlin på ulike tider av året.

Ta med en duft av Berlin hjem.
Ta med en duft av Berlin hjem. Vis mer

REDAKSJONENS FAVORITT

Et av de beste minnene jeg har fra Berlin, er å ta bilde i en av de mange fotoboksene som står rundt omkring i byen. Det ligger en gammel og shabby fotoboks på Kottbusser Tor ved Kreuzberg – og fotoremsen er det ingenting å utsette på! Benytt anledningen til å gå rundt i området, for her er det mange vintagebutikker, og det er også verdt å sjekke ut den lokale kinoen Babylon, som viser filmer på originalspråket, tipser KKs journalist Malini Gaare Bjørnstad.

Ta et bilde i en av Berlins mange fotobokser.
Ta et bilde i en av Berlins mange fotobokser. Vis mer

SHOP

Lokalt i Prenzlauer Berg er det mest små, kuriøse butikker med mote, vintage og interiør. Blant de beste er Broke+Schön på Kastanienallee og Victoria Met Albert på Dunckerstraße, som blander interiør med avslappet, tidløs mote. Riccardo Cartillone på Prenzlauer Allee selger lekre italienske velur- og skinnsko i eget navn, men fører også mange internasjonale skomerker. Skal du shoppe mer, er det fint å bevege seg mot bydelen Mitte. Nedover gatene Alte og Neue Schönhauser Straße, som ligger i forlengelsen av hverandre, får man alle de beste butikkene: fransk mote hos Zadig et Voltaire, svensk design hos Monki, & Other Stories og Cos, stilige solbriller hos Ace & Tate, tyske Lala Berlin, danske Samsøe & Samsøe og Wood Wood. Og skulle du bli sulten på veien, kan du ta kaffepause hos Zeit für Brot, som har de beste kanelbollene. Vil du ha moderne luksus med hjem, så finner du flaggskipbutikken til den tidligere danske modellen Anine Bing på Rosa-Luxemburg-Straße. Og hvis du vil handle alt under ett tak, har du det klassiske stormagasinet KaDeWe og de individuelle butikkene som er samlet i Hackesecher Markt. På Leipziger Platz ligger supermoderne Mall of Berlin, som ligger i det forhenværende varehuset Wertheim fra 1902. Hvis det er kupp du er på jakt etter, rekker lommepengene dine langt i den japanske kjedebutikken Uniqlo, som finnes flere steder i Mitte, med gode basisvarer i casual stil. I tillegg har også Zalando en outlet på Köpenicker Straße i Kreutzberg.

LES OGSÅ: Disse landene er de lykkeligste. Norge mistet førsteplassen

Danske Anine Bing har butikk i Rosa-Luxemburg-Straße.
Danske Anine Bing har butikk i Rosa-Luxemburg-Straße. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer