Reiseguide:

En helg i Brugge

Med middelalderhus, gamle kanaler og trange gater oser belgiske Brugge av romantikk og sjarm.

BRUGGE I BELGIA: Byens mange kanaler er en av byens store attraksjoner. FOTO: NTBScanpix
BRUGGE I BELGIA: Byens mange kanaler er en av byens store attraksjoner. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

OPPLEV

Den gamle bydelen: Hele Brugges sentrum er nærmest ett stort postkortmotiv. Her er brosteinsgater og gamle flamske kjøpmannshus. Sørg for å besøke området rundt St. John’s Hospital og Beginerhusene. Her bodde ugifte kvinner i små, fine hus, og området har en helt egen ro. Og her bor det fortsatt eldre ugifte kvinner som nyter roen og utsikten til Kjærlighetssjøen, som forfatter Victor Hugo døpte den nærliggende sjøen.

Følg kanalen rundt sentrum: Vil du litt vekk fra de mest turistbesøkte områdene, så snør på deg joggeskoene og løp – eller gå – en tur langs vollene og de store kanalene som omkranser den indre byen. Her er det fin utsikt til byens hus, kirketårn og kanaler. Gode museer: Hvis du vil bli klokere på Brugges historie og den kunsten som alltid har spilt en stor rolle i byen, er det flere gode museer her. Groeninge-museet og St. John’s Hospital er to av dem. Moderne kunst finner du på Xpo Center, som blant annet har en stor samling av verker av Picasso og Andy Warhol.

Brugge har også en rekke små og mer særpregede museer, blant annet Diamantmuseet. Her kan du flere ganger daglig se hvordan man sliper diamanter. Eller du kan styrke din kunnskap om sjokolade og pomme frites (!) på to dertil hørende museer. Og er du tørst, har Brugge også et ølmuseum det er verdt å besøke.

FOTO: Mikkel Bækgaard
FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
FOTO: Mikkel Bækgaard
FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
St. John’s Hospital fra 1100-tallet er en av verdens eldste og best bevarte sykehusbygninger. FOTO: NTBScanpix
St. John’s Hospital fra 1100-tallet er en av verdens eldste og best bevarte sykehusbygninger. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Statuen av St. John av Nepomuk står på Wollestraat-broen. FOTO: NTBScanpix
Statuen av St. John av Nepomuk står på Wollestraat-broen. FOTO: NTBScanpix Vis mer
I de små, søte Beginerhusene bodde det – og bor fortsatt – ugifte kvinner. FOTO: NTBScanpix
I de små, søte Beginerhusene bodde det – og bor fortsatt – ugifte kvinner. FOTO: NTBScanpix Vis mer

SHOP

Det er flust av shoppingmuligheter i denne byen. Her er det mange antikk- og vintagebutikker og små designbutikker med klær eller interiør.

Mote og interiør: Særlig nord for det mest turistpregede sentrumet finner du mange fine butikker. Og spesielt gatene Sint Jakobsstraat og Ezelstraat, som ligger i forlengelsen av hverandre, byr på fristende små design- og vintagebutikker. Besøk for eksempel Boetiek Ruth, som over to etasjer i lyse omgivelser frister med klær fra en rekke europeiske designere, eller Twee Meisjes, som spesialiserer seg på kjoler, men som også fører accessoirer og annen mote. Butikken Serendipity har mye flott keramikk og Munt, et par gater unna, tilbyr alt fra interiørnips og lys til møbler i ren design.

Loppemarked ved kanalen: Ved Dijver-kanalen midt i byen finner du et av verdens fineste loppemarkeder. Hver lørdag og søndag fra midten av mars til november byr markedet på antikviteter og loppefunn, med utsikt til kanalen og de gamle husene. Kom gjerne tidlig hit før turistene kommer inn med busser på sine dagsturer, for da blir det for alvor trangt om plassen.

Hos Serendipity finner du mye fin keramikk, kurver og puter og slikt. FOTO: Mikkel Bækgaard
Hos Serendipity finner du mye fin keramikk, kurver og puter og slikt. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
Boetik Ruth ligger i Sint-Jakobsstraat 55. FOTO: Mikkel Bækgaard
Boetik Ruth ligger i Sint-Jakobsstraat 55. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
FOTO: Mikkel Bækgaard
FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer

SPIS

Byen kan skryte av å ha ikke mindre enn åtte Michelin-restauranter, og selv restaurantene uten stjerner leverer høy kvalitet, gjerne til fornuftige priser.

Sjokolade og søte saker: Belgierne er kjent for sine søtsaker, sjokolade og vafler, og byen har 52 sjokoladebutikker. Mange av dem er rene turistfeller, men så finner du også noe av verdens beste sjokolade i Brugge. På The Chocolate Line får du kreative varianter av godsakene, som blant annet sjokolade med bacon, soya og soltørkede tomater. Hvis du vil ha søtsakene dine litt mer tradisjonelle, bør du sjekke Sukerbuyc.

Restauranter: I 13 år drev kokken Gert de Mangeleer den sagnomsuste restauranten Hertog Jan litt utenfor byen. Den er nå dessverre stengt, og han har åpnet et mer jordnært prosjekt kalt LESS, der deleretter står på menyen. Du kan også forsøke å bestille bord på De Jonkman, som er en av byens beste restauranter med to Michelin-stjerner. Er du mer fan av enkel mat, men liker fine omgivelser, prøv Restaurant Goesepitte 43, som serverer deilige retter med de beste råvarer fra Flandern. Og hvis du vil ha det enda mer uformelt, bør du besøke De Republiek, som har et stort utvalg tapas og gode vegetarretter.

Kafeer og tesalonger: Brugge har mange kafeer og tehus. Prøv for eksempel Merveilleux, oppkalt etter en belgisk marengskake, som serverer denne kaken i flere varianter. Liker du det skikkelig søtt, besøk også De Proeverie, som har kaker, varm sjokolade og belgiske vafler nok til selv de største søtmonsene. Og trenger du koffein, er Cafuné en virkelig god kaffebar.

De Proeverie er kjent for sine belgiske vafler og sin varme sjokolade. FOTO: Mikkel Bækgaard
De Proeverie er kjent for sine belgiske vafler og sin varme sjokolade. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
The Chocolate Line er stedet å besøke hvis du er klar for en annerledes sjokoladeopplevelse. FOTO: Mikkel Bækgaard
The Chocolate Line er stedet å besøke hvis du er klar for en annerledes sjokoladeopplevelse. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
Brugge er kjent for å være en særdeles god restaurantby, og her kan du få bra mat i alle prisklasser. FOTO: Mikkel Bækgaard
Brugge er kjent for å være en særdeles god restaurantby, og her kan du få bra mat i alle prisklasser. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer