Madrid:

En helg i Madrid

Høsten er et perfekt tidspunkt for en langhelg i den spanske hovedstaden. Restaurantene er utallige, maten fantastisk, og prisene, de er rimelige.

EN HELG I MADRID: I Madrid er det vanligvis veldig varmt om sommeren og kaldt om vinteren. Derfor er de beste tidspunktene å dra hit om våren og høsten da det gjerne kan være 20 grader. FOTO: Eva Kops / NTB Scanpix
EN HELG I MADRID: I Madrid er det vanligvis veldig varmt om sommeren og kaldt om vinteren. Derfor er de beste tidspunktene å dra hit om våren og høsten da det gjerne kan være 20 grader. FOTO: Eva Kops / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

SHOPPE

Flere av Madrids bydeler, «barrios», fortjener et besøk selv om du bare har et par dager til rådighet. Salamanca er et paradis for dem som liker å shoppe. Den «gylne mil» begynner på Ortega y Gasett og fortsetter på Calle de Serrano, og her finner du det ypperste innen mote. Parallellgatene Claudio Coello og Lagasca er også interessante og strekker seg helt ned til Retiroparken. For interiørentusiaster er Becara på Calle Juan Bravo et flott sted (becara.com).

Kryss Paseo de la Cestellana til Chueca, og atmosfæren blir en annen. Denne bydelen er full av barer, små unike butikker, smarte interiørforretninger og regnbueflagg overalt. Sjekk Calle Augusto Figueroa, der det stort sett bare er skobutikker. Chueca er et livlig område.

Overgangen til Malasaña skjer ubemerket når du krysser Fuencarral. Også her er det mye aktivitet, spesielt mot slutten av dagen når mange restauranter fylles opp av studenter og turister. Det kryr av vintagebutikker og ny og annerledes design. Gran Via avgrenser området, og overfor ligger sentrum, gågatene og Puerta del Sol med de velkjente merkene og utallige gjøglere. På Sol er det alltid hektisk.

Fra Sol kommer du inn i Las Letras, og i de smale gatene finnes et utall autentiske tapasrestauranter og flamencobarer. Plaza Santa Ana er fylt med bord og parasoller året rundt, og dette er et yndet sted for dem som skal ut på byen.

Søndag tilbringes i La Latina, der området er omdannet til et gigantisk loppemarked fra klokka 9 til 15. De mange vintagebutikkene rykker ut på gaten, og barene bugner av mennesker som stående spiser tapas og nipper til øl eller vermut. Prøv for eksempel El Trébol i Calle de Embajadores. Calle Santa Ana har flere spennende vintageforretninger, som La Tapicera, Casa Josephine og Marantikk. Og butikken Tailak har vakre puter.

LES OGSÅ: 8 gode grunner til å besøke Lisboa

Utenfor Casa Hernanz i Calle de Toledo er køen lang av mennesker som vil kjøpe deres kjente espadrillos.
Utenfor Casa Hernanz i Calle de Toledo er køen lang av mennesker som vil kjøpe deres kjente espadrillos. Vis mer
Ved hovedinngangen til Retiroparken står triumfbuen Puerta de Alcala med utsikt mot Puerta del Sol.
Ved hovedinngangen til Retiroparken står triumfbuen Puerta de Alcala med utsikt mot Puerta del Sol. Vis mer

SPISE

Innstill deg på en døgnrytme med litt forsinkelse i forhold til det du er vant til. Lunsjen inntas ved 15-tiden, og klarer du ikke å vente til middagen klokka 22, så gjør som de lokale barna og innta en «merienda», en snack, mot slutten av ettermiddagen for å døyve den verste sulten. Virker det unaturlig å gå rett i seng etter en middag, som slutter omkring midnatt, kan du gå ut på byen og nyte et par drinker, «copas», som de kaller det.

Spanjoler spiser ikke brunsj, men noe i nærheten får du hos Taberna La Carmencita i Chueca (tabernalacarmencita.es) i vakre, rustikke omgivelser. En annen mulighet er en pincho de tortilla, en potetpannekake, på Lateral (lateral.com), som ligger i sentrum, på Plaza Santa Ana og i Calle Fuencarral. Lateral kan anbefales til et hvilket som helst tidspunkt på dagen. De finnes flere steder, tapasmenyen er lang og prisene rimelige. I Malasaña ligger kafeen Pepe Botella på Plaza 2 de Maya, som serverer tradisjonell frokost.

Frokost i Salamanca foregår hos Quintin i Calle Jorge Juan (ultramarinosquintin.com). Er du i Malasaña, bør du gå i Corredera Baja de San Pablo og finne Amar Go (amargoplacetobe.com) med gode tapas, for eksempel tartar de atun rojo – tunfisktartar med avokado og jordbær. Også Malpica Bar lenger nede i gaten serverer tapas i hyggelige omgivelser. Og så har du veganske La Huerta de Almería med «detox»-salater, juicer og smoothies i enhver tenkelig kombinasjon. I La Latina ligger tapasrestauranten Cascorro Bistrot på Plaza de Cascorro, og i gaten Cava Baja ikke langt unna finner du flere ulike spisesteder.

Trenger du frokost i en fart, besøk El Museo del Jamón (museodeljamon.com) rett ved Sol. Betrakt de travle servitørene mens du nyter en sandwich med serranoskinke, det er underholdning i seg selv. Her kastes servietter på gulvet etter bruk. Litt utenfor sentrum finner du Casa Mingo (casamingo.es), som er kjent for sin hjemmebryggede sider, sin chorizopølse og sine ovnsstekte kyllinger. Hvis køen er lang, ta en snarvei, og sett deg i baren.

Mercado de San Miguel er et populært matmarked der du kan nyte alt fra tradisjonelle spanske retter til internasjonale retter.
Mercado de San Miguel er et populært matmarked der du kan nyte alt fra tradisjonelle spanske retter til internasjonale retter. Vis mer

Skal du spise middag i Salamanca, bør du prøve kjendisrestauranten Ten con Ten (restaurantetenconten.com). En annen mulighet er hotte Amazónico (restauranteamazonico.com) som skiller seg ut med sitt interiør i velur og jungelstil. I Malasaña kan La Pescadería (lamuccacompany.com/la-pescaderia) anbefales. Har du ikke noe imot en kort taxitur, bør du prøve Sala de Despiece (saladespiece.com) i Calle Ponzano. Restauranten er liten og tar ikke imot reservasjoner. Kryss fingrene for at dere får plass, og nyt deres spesielle tapas servert i bardisken i omgivelser som mest av alt ligner et kjølelager. En annen mulighet er Fismuler (madrid.fismuler.com), der du må reservere på forhånd. Omgivelsene er spartanske, men maten er fantastisk. Prøv for eksempel forretten med kråkeboller, «erizo de mar».

Madrid er kjent for sine «copas», drinker som mikses på øyemål. I Las Letras på Plaza Ana fører heisen deg opp til takterrassebaren ME (mebymelia.com). I Salamanca er eksklusive Amazónico et must. La Latina serverer fantastiske drinker på taket til El Viajeros (elviajeromadrid.com). Og så er Del Diego (deldiego.com) i Chueca kjent for sine deilige cocktailer, mens Gran Clavel (granclavel.com) briljerer med vermut. Liker du å besøke vinbarer, bør du prøve La Cruzada (tabernalacruzada.es), som siden 1827 har servert ved en vakker, utskåret bardisk.

LES OGSÅ: Her finner du Europas rimeligste matby

En av de nyeste og hotteste restaurantene i Salamanca er Amazónico med sitt jungelinspirerte interiør.
En av de nyeste og hotteste restaurantene i Salamanca er Amazónico med sitt jungelinspirerte interiør. Vis mer
Trenger du noe søtt, er Los Artesanos 1902 et godt sted for churros, vafler og varm kakao.
Trenger du noe søtt, er Los Artesanos 1902 et godt sted for churros, vafler og varm kakao. Vis mer

BO

Mange hoteller ligger omkring Gran Via og i gåavstand til det meste. Her finner du Hotel Regente (hotelregente.com) og Hotel Regina (hotelreginamadrid.com/es). Rett ved Plaza de España ligger Dear Hotel Madrid (dearhotelmadrid.com) med en fantastisk utsikt fra hotellets takbasseng. Går du all-in med femstjerners luksus, er Gran Hotel Ingrés i Calle Echegaray (granhotelingles.com) et bra sted med beliggenhet i det gamle Las Letras-kvarteret. Mer prisvennlig er Hostal Madrid (hostal-madrid.info), som på tross av navnet er et hotell med det mest grunnleggende et lite steinkast fra Puerta del Sol.

Foretrekker du å ha litt avstand til nattelivet, bør du vurdere Salamanca rett ved de eksklusive butikkene, Retiroparken og sofistikerte restauranter. NH har gode hoteller i området, for eksempel firestjernershotellet NH Lagasca og litt lenger unna sentrum, det nyoppussede NB Balboa med tre stjerner (nh-hotels.com).

LES OGSÅ: Vil oppleve noe av det kuleste og koseligste Berlin har å by på? Da er dette stedet å besøke

HØRE LEVENDE MUSIKK

Madrid har mange steder der det spilles livemusikk, og musikken starter vanligvis ved midnatt. I Salamanca er det levende musikk hver kveld på The Jungle Jazz Club (thejunglejazzclub.com) i dekadent 1920-tallssetting. Hvis du vil ha noe funky, er El Junco (en.eljunco.com) på Plaza Santa Barbara stedet. Ikke langt derfra ligger Honky Tonk Club (clubhonky.com), som har eksistert siden 1987. Her spilles rock og R&B, samt konserter med 70- og 80-tallsmusikk. Har du lyst på spansk musikk, er Café Libertad (libertad8cafe.es) i Chueca et supert sted. Den lille baren og de hyggelige rammene omkring scenen gir en intim stemning. Her starter musikken tidligere på kvelden, og noen konserter har gratis adgang.

LES OGSÅ: Opplev det hemmelige Phuket

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer