Kraków:

Europas rimeligste matby

Høy kvalitet til lave priser gjør Kraków til en av Europas mest attraktive matbyer.

KRAKÓW: Vi har meldt oss på en guidet mattur i det som etter hvert er blitt nordmenns favorittby i Polen. FOTO: NTB Scanpix /Poland Tourism / Torild Moland
KRAKÓW: Vi har meldt oss på en guidet mattur i det som etter hvert er blitt nordmenns favorittby i Polen. FOTO: NTB Scanpix /Poland Tourism / Torild Moland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva vet dere om polsk mat, spør Maciek Osika (35) fra Kraków Free Walking Tour og ser på en gruppe som stirrer tilbake med tomme blikk.

– Piroger. Suppe. Kjøtt. Og så er det stopp. Men polsk mat er smakfull og næringsrik – og veldig mye mer enn piroger, sier guiden og fører an.

Vi har meldt oss på en guidet mattur i det som etter hvert er blitt nordmenns favorittby i Polen. Men Maciek har nok rett – de færreste vet mye om polsk mat. Og i hvert fall ikke at den er så bra!

For selv uten Michelin-stjerner finnes det et vell av restauranter med eksepsjonelt høy kvalitet i byen. Til helt uslåelige priser. Å spise ute i Polen handler ikke bare om å få i seg næring – det er en fantastisk mulighet til bokstavelig talt å få en smakebit av polsk kultur og historie. Restaurantene spenner fra haute cuisine til kommunistkafeer, middelalderske kjellere og hippe matvogner, men felles er en kjærlighet til polske mattradisjoner.

Så før vi fortsetter matturen, stopper vi innom vår personlige Kraków-favoritt midt i det tidligere jødiske kvartalet Kazimierz, som nå er byens hippeste bar- og restaurantområde. Her driver superkokk Marek Widomski (58) byens billigste gourmetrestaurant, Introgliatornia Smaku. Her kan du forlate restauranten mett og fornøyd etter en helaften – bare 300–400 kroner fattigere.

Vi får smake en lett ørretsalat, etterfulgt av en andeforrett, snegler og piroger – det meste laget av lokale råvarer.

– Biff og and er gode råvarer, og tradisjonelle retter de færreste tar seg tid til å koke hjemme lenger. Anda går fritt, og kjøttet er mye bedre enn kylling, mener han.

And er for polakker det kylling er for nordmenn, og det er fullt mulig å finne restauranter som serverer and til forrett, hovedrett – og dessert.

LES OGSÅ: 3 byer på 3 dager

Superkokk Marek Widomski (58) og servitør Dominik Lenik ved billig-gourmetrestauranten Introligatornia Smaku sørger for en helaften til under 400 kroner.
Superkokk Marek Widomski (58) og servitør Dominik Lenik ved billig-gourmetrestauranten Introligatornia Smaku sørger for en helaften til under 400 kroner. Vis mer

Som Szara Gez, Den grå gåsa, på Markedsplassen, der vi litt senere skal nyte en andemiddag, og byens mest berømte dessert: et «gåseegg» av hvit sjokolade fylt med gul mangoplomme, i en sky av sukkerspinn!

Om du skal besøke en restaurant til – eller helst to – må det bli en tradisjonell melkebar, og restauranten Stylowa ute i «kommunistbydelen» Nowa Huta, som er en av de mest autentiske restaurantene i hele Kraków. Essensielt stopp for dem som er interessert i Polens politiske og kulinariske historie.

Melkebarene, «Bar Mleczny», finner du over hele byen. De er en polsk form for kafeteria, og en overlevning fra kommunisttiden da de var en måte å tilby folk som jobbet på steder uten kantine, et billig måltid.

Dette er fortsatt populære steder, der polakker kommer for å få et skikkelig, næringsrikt måltid, gjerne til under en femtilapp.

– Her får du byens beste suppe, sier Maicek og bærer ut et brett med rød suppe i plastkopper og et annet med hvit suppe.

For suppe – det er viktig i Polen!

– I andre land spiser man ikke nasjonalrettene lenger. Men her i Polen spiser vi faktisk tradisjonelle retter. Zurek, som regnes som nasjonalretten vår, får man til og med kjøpt ferdig på supermarkedet, forteller den matglade guiden og slurper i seg et stort beger. Zurek er en litt tykk, hvit suppe laget på en base av surnet (!) rugmel, grønnsaker og kjøtt, ofte en form for pølse.

LES OGSÅ: 7 gode grunner til å besøke de eoliske øyer

Sett deg ned på en kafé ved markedsplassen, og nyt både utsikten – og den gode maten.
Sett deg ned på en kafé ved markedsplassen, og nyt både utsikten – og den gode maten. Vis mer

Neste stopp byr på polsk «pizza» – zapienkanki – kjøpt i et hull i veggen på Plac Nowy i Kazimierz. Dette er polakkenes foretrukne måltid etter en lang kveld på byen. Litt som kebab, bare på en bunn av bagett.

De som orker, smaker på byens beste is i naboluken, før vi går mot neste og siste stopp – der det nær sagt selvfølgelig skal bli byens beste piroger.

LES OGSÅ: Hvis du vil oppleve noe av det kuleste og koseligste Tysklands hovedstad har å by på, er Prenzlauer Berg stedet å besøke

Zapiekanka er polakkenes gatepizza - og fungerer som en kebab her hjemme.
Zapiekanka er polakkenes gatepizza - og fungerer som en kebab her hjemme. Vis mer
Europas rimeligste matby

Man kan ikke ha vært i Polen uten å spise pirog.

– Pirog er bare en deig av vann og mel med fyll, som skal kokes. Høres enkelt ut? Det er det ikke. Deigen skal knas en time, og det er enorm forskjell på kvaliteten. Derfor har vi steder som dette – Pierogarnia – som lager piroger av høy kvalitet, forteller Macek og deler på godene.

Pirogene er himmelske, særlig fylt med blåbær. Og en perfekt avslutning på en dag fylt med supper, kjøtt, gourmetmat og kommunistkafeer. For Maicek har selvfølgelig helt rett. Polen er mye mer enn piroger.

LES OGSÅ: 8 gode grunner til å besøke Lisboa

Europas rimeligste matby
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer