Permisjon fra jobb

Eva ga seg selv tidenes 50-årsgave

– Det var utrolig deilig å bare ha en kontainer med eiendeler og ingenting annet. Jeg unner flere å leve så ansvarsløst.

UNIK FEMTIÅRSGAVE: Eva har tidligere feiret runde fødselsdager med store vennefester, men da hun fylte 50 ønsket hun å markere dagen på en helt annen måte. FOTO: Privat
UNIK FEMTIÅRSGAVE: Eva har tidligere feiret runde fødselsdager med store vennefester, men da hun fylte 50 ønsket hun å markere dagen på en helt annen måte. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Livet kan inndeles i ulike kapitler. Etter barndommen starter mange av oss kapittelet «ung voksen», som ofte innebærer frihet til å endelig kunne bestemme over sin egen hverdag.

Deretter velger noen å gå inn i kapittelet hvor de stifter familie. En minnerik, men også krevende periode, fordi man etter beste evne forsøker å sjonglere familie- og arbeidsliv.

Da Eva Lönn (54) var i slutten av førtiårene, hadde hun så smått begynt på det neste kapitlet i livet sitt. De to døtrene hennes var så godt som voksne, hun var nyskilt og hadde flyttet for seg selv.

Fra å ha hatt en hverdag som var fylt til randen med familie, jobb og aktiviteter, hadde hun nå plutselig masse tid til overs. Hva skulle hun gjøre med all denne fritiden?

– Tidligere bodde jeg i et stort hus med hage. I tillegg drev jentene mine med hester, så stell av hestene tok veldig mye av tiden vår. Da jeg ble skilt flyttet jeg til et nytt hus uten hage som ikke trengte oppussing, min yngste datter tok ansvar for hesten og plutselig hadde jeg ingenting å gjøre, forteller hun.

Ga seg selv en fantastisk femtiårsgave

I tillegg til å jobbe fulltid, driver Eva et eget foretak. I starten slår hun derfor i hjel tiden med å fordype seg i arbeid, og snart jobber hun like mye i helgene som i ukedagene.

– Jeg har alltid likt jobben min og som nyskilt behøvde jeg bekreftelse fra andre på at jeg var bra, noe jeg fikk gjennom å jobbe. Men en dag begynte jeg å tenke på hva jeg ville svart dersom jeg lå på mitt dødsleie og noen spurte meg om hva jeg hadde gjort i livet mitt. Det gikk opp for meg at jeg jo ikke bare kunne svare at jeg hadde jobbet, sier hun.

Eva hadde lenge lekt med tanken på å lære seg å spille golf, men det syntes umulig i en travel hverdag. Hun bestemmer seg derfor for å ta golfkortet og snart dukker en ny idé opp. Hun vil gi seg selv en fantastisk femtiårsgave; hun vil flytte til Spania for å lære seg å spille golf skikkelig.

Solgte bil og hus

Etter avgjørelsen drar Eva og en venninne først på en rekognoseringstur til Spania for å utforske området. Valget faller tilfeldigvis på Marbella, hvor de finner ledige billetter til en golfreise. Her besøker hun golfbanene i området og finner en leilighet hun kan leie.

Deretter søker hun seks måneders permisjon fra jobben, selger bil og hus, og setter resten av eiendelene sine på et lager.

– Den yngste datteren min skulle flytte for å studere og jeg innså at huset ble for stort for meg. Jeg tenkte derfor at jeg skulle finne meg et nytt sted å bo da jeg kom tilbake. Det var utrolig deilig å bare ha en kontainer med eiendeler og ingenting annet. Det ga meg en fantastisk frihetsfølelse og det markerte starten på en ny æra i livet mitt.

Vanskelig å få nye venner

Den første tiden i Marbella skal riktignok vise seg å ikke bli helt slik Eva forventer. Hun ankommer i august måned, i stekende varme som gjør det umulig å spille golf.

Dagene blir derfor tilbrakt alene og Eva får for første gang kjenne på ensomhet.

– Jeg har alltid sett på meg selv som veldig ekstrovert og jeg har ingen problemer med å snakke med andre, men det var virkelig ikke lett. Jeg forsøkte å ta kontakt med andre på stranden, men de fleste hadde nok med sitt eget selskap, sier hun.

– Etter hvert opprettet jeg en profil på Tinder hvor jeg søkte etter både kvinner og menn. Jeg fortalte at jeg nettopp hadde flyttet til Spania og at jeg ønsket meg nye venner, men ikke en eneste kvinne tok kontakt. Jeg gikk på noen frokoster med menn og var veldig tydelig med at jeg ikke søkte kjærlighet. Det var imidlertid veldig vanskelig for menn å forstå at jeg ikke ville ha sex, så det gikk ikke så bra, forteller hun.

Fikk tre avslag

Etter hvert blir været kjøligere og Eva tar seg til golfklubben. Her får hun snart god kontakt med golftreneren og Karin, som i dag er en av hennes beste venninner.

Eva må riktignok tåle hele tre avslag fra Karin på sine invitasjoner, før de to kvinnene møtes og blir godt kjent.

– Mange ville nok gitt seg etter to nei, men jeg turte å spørre flere ganger fordi jeg var så ensom. Karin åpnet mange dører for meg og gjennom henne ble jeg kjent med flere andre. Det førte til at jeg fikk en fantastisk tid i Marbella og at jeg hadde mye å gjøre under hele oppholdet, forteller hun.

NYE VENNSKAP: Gjennom golfspillingen klarte Eva å skape seg et sosialt nettverk. Her sammen med venninnen Karin. FOTO: Privat
NYE VENNSKAP: Gjennom golfspillingen klarte Eva å skape seg et sosialt nettverk. Her sammen med venninnen Karin. FOTO: Privat Vis mer

Alle burde få mulighet til en pause i livet

Ifølge Eva koster et slikt opphold ikke så mye som mange kanskje skulle tro. Hun anslår at hun brukte cirka 100 000 kroner på seks måneder, noe som inkluderer både leie av leilighet og utgifter i forbindelse med golf.

Hun skulle ønske flere hadde mulighet til å gjøre som henne og ta seg en pause midt i livet. Hun mener at det ikke det er lurt å utsette alt man drømmer om til alderdommen og peker på at det for de fleste er mange år igjen av arbeidslivet også etter at man har fylt 50.

– Etter alle de ekstremt intensive barneårene, tror jeg mange kan ha behov for å stoppe litt opp. Under barneårene er det så hektisk at man rett og slett ikke har tid til å tenke over hvor mye man har å gjøre, du bare lever gjennom det.

– Fra barna er rundt 18 år gamle er du friere til å gjøre det du selv måtte ønske. Fra å ha hatt en million saker å gjøre, hadde jeg bare meg selv å tenke på. I Spania stod jeg opp om morgenen, dro på meg treningsklærne og sprang et par kilometer på strandpromenaden. Deretter kjøpte jeg med meg croissanter og spiste frokost i en time på takterrassen før jeg dro til golfbanen og traff vennene mine. Slik var hverdagen, den handlet bare om meg.

– Jeg ønsker at flere får oppleve hvordan det er å leve så ansvarsløst. Så kan det jo hende at man finner ut at man vil tilføre mer ansvar i livet sitt igjen, det gjorde jeg. Etter oppholdet i Spania fant jeg ut at jeg synes jobben min er viktig og at jeg ville være i nærheten av barna og vennene mine i Sverige.

Har gjort henne sterkere

«Sabbats-halvåret» har imidlertid gitt henne en tilhørighet i Marbella og nå planlegger hun å kjøpe leilighet i området. I første omgang kommer hun til å leie den ut og benytte den når hun besøker vennene sine, men på sikt ser hun for seg å bo der i lengre perioder den dagen hun blir pensjonist.

Tilbake i hjemlandet Sverige har hun fått mange tilbakemeldinger på at hun var modig som tok dette halvåret alene i Spania. Selv synes hun ikke at det er så mye å snakke om.

– Det var så lett og passet så godt inn i livet mitt. Det hjalp nok at jeg hadde et godt sikkerhetsnett i min fantastiske eksmann, døtrene mine og venner. Selv om barna mine var voksne, hadde det ikke føltes så bra å reise bort hvis jeg ikke visste at eksmannen min var der for dem.

– Oppholdet i Spania har gjort meg sterkere, da jeg har fått troen på at det meste er mulig. Jeg har også fått en bedre forståelse for at det ikke er så lett å skaffe seg nye venner i denne perioden av livet. Det er ikke like lett som da man var ung eller hadde små barn. Men om man finner en felles hobby, som for eksempel golf, åpner det seg nye muligheter.

Permisjon for å ta et sabbatsår?

Drømmer du om å gjøre som Eva og ta permisjon for å reise til utlandet?

På nettsidene til Arbeidstilsynet står det at arbeidsgivers rett til å nekte permisjon er begrenset. Permisjon må som regel innvilges dersom dette betyr mye for den enkelte arbeidstaker, og arbeidsgiver ikke får for store ulemper med dette. Ifølge Arbeidstilsynets svartjeneste er utdanningspermisjon og ulønnet foreldrepermisjon to eksempler på dette.

Det å ta et sabbatsår for å reise er derimot ikke direkte regulert av arbeidsmiljøloven og det blir derfor opp til arbeidsgiver å innvilge dette.

Under en utdanningspermisjon behøver det du studerer ikke være relevant i forhold til det du jobber med, da hensikten er å styrke det generelle utdanningsnivået i samfunnet. Utdanningspermisjonen kan innvilges i inntil tre år og du må delta i et organisert utdanningstilbud. Mens du som småbarnsforelder har rett til inntil ett års ulønnet permisjon, i tillegg til den vanlige lønnede foreldrepermisjonen.

Kan miste ytelser fra Nav

Så fremt du skal være borte fra Norge i mindre enn 12 måneder og ikke har arbeidsinntekt under utenlandsoppholdet, regnes du som turist og beholder medlemskapet ditt i folketrygden.

Men ifølge Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea, er det et par ting det kan være lurt å være oppmerksom på før du søker om ulønnet permisjon i en periode.

– Det er viktig å være klar over at ytelser fra Nav kan gå tapt, for eksempel sykepenger. For å få rett til sykepenger må du ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du ble arbeidsufør, altså syk. Dette kan få økonomiske konsekvenser hvis sykdomsperioden varer lengre enn perioden for ulønnet permisjon, sier hun.

GREIT Å VITE: Ulønnet permisjon går ifølge forbrukerøkonom Derya Incedursun blant annet ut over pensjonsopptjeningen din. FOTO: Nordea
GREIT Å VITE: Ulønnet permisjon går ifølge forbrukerøkonom Derya Incedursun blant annet ut over pensjonsopptjeningen din. FOTO: Nordea Vis mer

Et eksempel på dette kan være at du tar ulønnet permisjon fra 1.januar 2021 til 1. juni 2021, og reiser til Indonesia. I mai måned får du en alvorlig infeksjon som fører til at du må reise tilbake til Norge. Dersom du fortsatt er syk 1. juni og ikke kan jobbe har du ikke rett på sykepenger, hverken fra Nav eller arbeidsgiver.

Ifølge forbrukerøkonomen må du også være oppmerksom på at du går glipp av løpende inntekt og pensjonsopptjening, både fra arbeidsgiver og folketrygden, for den perioden du er i ulønnet permisjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer