Som reiseblogger og influencer er svenske Evelina Utterdahl (26) stadig på reisefot og så langt har hun besøkt 76 land på seks kontinenter.
Med sine over 49 000 følgere på Instagram, deler hun stadig nye inspirerende og vakre bilder fra reisene sine.
Den siste tiden har det riktignok blitt stadig flere bilder med fokus på miljøkampen, i dag er det nemlig cirka ett år siden hun tok beslutningen om å slutte å fly.
– Da jeg for første gang fikk vite hvor stor påvirkning på miljøet flyreiser faktisk har, ble jeg sjokkert. Jeg visste at det var dårlig for miljøet, men ikke at det innebar et sånt enormt stort utslipp, sier hun.
– Jeg bestemte meg samme dag for å slutte å fly fordi jeg ikke vil være en av dem som ødelegger fremtiden vår. For meg var det en enkel beslutning og jeg har aldri angret på avgjørelsen.

Tonje bestemte seg for å slutte å shoppe: - Jeg kom til et punkt der jeg ble uvel av alt som ble kjøpt inn
Reiste landjorden til Iran
Men selv om hun har bestemt seg for å kutte ut alle flyreiser, har Evelina ingen planer om å slutte å reise.
– Målet mitt er å fortsette å reise rundt over hele verden og besøke alle verdensdelene. Jeg kommer definitivt til å reise tilbake til land som New Zealand, Colombia, Canada og Tanzania, sier hun.
Etter at hun sluttet å fly i januar i fjor, har hun besøkt hele 15 land. En av de mest imponerende reisene, var da hun kun via buss og tog reiste fra Gøteborg til Teheran i Iran.
Ren reisetid var cirka 113 timer, men med flere stopp underveis for å besøke venner brukte hun 3,5 uke på å ta seg hele veien frem.
– Å reise på denne måten tar jo lengre tid og iblant er det dyrt. Det går an å finne billigere alternativ med busser, men tog er dessverre ofte ganske dyre og kan koste mer enn det gjør å reise med fly, sier hun.
– Men ellers synes jeg det bare er fordeler med å reise saktere og jeg har ikke savnet å fly i det hele tatt. Ved å reise på denne måten kjenner jeg en større frihet, da jeg lettere kan være spontan og booke transport og overnatting underveis.
– Jeg setter også pris på å være mer nærværende på reisen. Jeg sammenligner denne måten å reise på med å nyte utsikten fra toppen av et fjell; du nyter den mer dersom du vandrer opp fjellet enn om du har tatt turen med bil. Jeg er også mer takknemlig for at jeg har mulighet til å reise og tar det ikke for gitt på samme måte som tidligere.
LES OGSÅ: Slik gjør du garderoben din grønnere

Lover å ha et flyfritt år
Å slutte å fly for alltid kan nok for mange virke noe ekstremt, men i Sverige ønsker stadig flere mennesker å redusere antall flyreiser. Evelina er en del av organisasjonen «Vi håller oss på jorden» som ble opprettet av Maja Roseén.
Her har de startet kampanjen «Flygfritt 2020» hvor de forsøker å få 100 000 svensker til å signere på å ta et flyfritt år.
Å avstå fra å fly er ifølge organisasjonen noe av det viktigste du som enkeltperson kan gjøre for klimaet. Ikke bare fordi man minsker utslippene betraktelig, men også som et tydelig signal til politikerne om at mange er villige til å forandre livsstilen sin for å redde klimaet.
– Vi håper selvfølgelig at så mange som mulig slutter å fly helt eller reduserer flyvingen drastisk, men ett år kan ganske mange tenke seg å prøve. Jeg tror at dette kan være en bra start for mennesker, da de får se at et flyfritt år ikke behøver å bety at det ikke går an å reise eller at livet blir kjedelig. Jeg tror derfor dette er en bra test for dem som ikke ønsker å love for mye, sier Evelina.

Buss og tog påvirker også miljøet
En del har stilt spørsmål ved reisevirksomheten hennes, da de undrer seg over om det å reise med buss og tog egentlig er så bra for klimaet.
Selv om hun reiser mye, mener Evelina at det vil ta lang tid før reisene hennes vil gi det samme karbonavtrykket som en flyreise.
Hun har regnet ut at reisen til Iran hadde et karbonutslipp på 0,26 tonn, og at tilsvarende utslipp dersom hun reiste med fly ville ha blitt 0,59 tonn.
– Sammenlignet med fly er det MYE bedre, sier Evelina.
– Men så kommer det selvsagt an på faktorer som hvilken type buss det er, om toget går på elektrisitet og hvor elektrisiteten kommer fra.
– Man kan spørre seg selv om den lange reisen er verdt «trøbbelet» og noen ganger blir det lettere å takke nei eller å la være å reise. Jeg har selv takket nei til flere arbeidsmuligheter fordi jeg ikke har følt at de lange reisene ville være verdt det.
– Jeg ble for eksempel tilbudt å være med på SVT som ekspertgjest, men jeg var i Iran og visste at det ville ta meg cirka en uke å ta meg tilbake til Sverige og en uke for å reise tilbake. Da kjente jeg at det ikke var verdt det og takket nei, til tross for at det var en stor mulighet for karrieren min.
Evelinas beste tips for å reise mer klimavennlig, er å ikke reise så langt.
– Det finnes garantert mye fantastisk å se der du er. Forsøk å se på landet ditt med en turists øyne, noe som ikke burde være vanskelig i Norge som jo har blant verdens vakreste natur, smiler hun.
LES OGSÅ: Derfor reiser Christina (28) helst alene
Nordmenn på flytoppen
Det å redusere bruken av fly er ifølge organisasjonen Framtiden i våre hender langt ifra en trend her til lands, da nordmenn fortsatt er på flytoppen i Europa og i verden.
I en rapport utarbeidet av Framtiden i våre hender kommer det frem at hver nordmann flyr 7,3 ganger i året i snitt og at ingen i Europa flyr mer innenlands enn oss.
– Men vi ser stadig at nye enkeltpersoner, artister og influencere bruker sosiale medier til å si fra om at de vil fly mindre og ta mer tog, og det er kjempepositivt! Sånn vil det jo alltid være med trender – noen få modige mennesker må gå først, sier leder Anja Bakken Riise.
– I Sverige er «flyskam» det nye trendordet. Om ikke lenge tipper jeg dette kommer til Norge også, legger hun til.
– Men synes du vi bør kutte ut reisingen helt?
– Nei, jeg som mange andre elsker å reise! Å reise kan være bra for å koble av, men også for å bli kjent med mennesker og andre kulturer. Det er kjempeviktig. Men dette handler jo om hvordan vi reiser. Det aller viktigste er å velge tog over fly.
– Dra heller på færre turer som varer lengre. Bruk kollektivtransport så ofte du kan, og velg miljøsertifiserte overnattingssteder, råder Riise.
