Reisetips

Favoritter på Mallorca

Her er mine aller beste tips til Mallorca for deg som reiser med barn.

Drømmen om Mallorca ble endelig oppfylt. FOTO: Håkon Heldal haugen
Drømmen om Mallorca ble endelig oppfylt. FOTO: Håkon Heldal haugen Vis mer
Publisert

Syden! Jeg skulle faktisk rekke å bli tenåring før jeg kom til det forjettende land, men det hindret meg ikke i å drømme. Om kritthvite strender, palmer som vaiet i mild bris, fløyelsmyk sand mellom tærne, vann i glitrende sjatteringer av turkis - og kanskje en ørliten ferieflørt med en ildfull kelner med bukseseler og bar overkropp.

Siden 80-tallets eviglange sommerferier ble tilbrakt uten unntak i Telemark eller ved Mjøsa, og jeg var mer kjent med mudder mellom tærne, innpåslitne klegg og innsjøvann som var mer svart enn turkis, virket Syden mer forlokkende enn noe annet.

Ikke at det var NOE galt med badminton på Neslandsvatn, men jeg kjente på meg allerede da at jeg nok var meilset for også for varmere strøk ... FOTO: Privat
Ikke at det var NOE galt med badminton på Neslandsvatn, men jeg kjente på meg allerede da at jeg nok var meilset for også for varmere strøk ... FOTO: Privat Vis mer

Og øverst på ønskelista sto Mallorca. Øya i Middelhavet som hadde ønsket de første norske charterturistene velkommen allerede i 1959, men som altså enda ikke hadde kunnet ønske meg velkommen.

Det ble med drømmen om Mallorca til et godt stykke inn på 2000-tallet, men i voksen alder har jeg vært der flere ganger. Og selv om det ble med tenåringsfantasien om kelneren med bar kasse og bukseseler og mystikken fra 1959 for lengst har bleknet i en sky av masseturisme, er det fremdeles et rosa skjær over Mallorca for meg.

Her er mine aller beste tips til en vellykket familieferie på øya, og jeg snakker av erfaring for alle tipsene er behørig testet sammen med sønnen min.

Han her går god for alle tipsene i saken. FOTO: Ingeborg Heldal
Han her går god for alle tipsene i saken. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Bo på Bon Sol

Det er en hel masse flotte hoteller på Mallorca, men etter min mening finnes det ikke bedre sted å bo enn Hotel Bon Sol når du reiser med barn. Det hyggelige, familiedrevne hotellet er perfekt for både store og små, med tre ulike bassenger, solsenger og egen, liten strand, flere ulike barer og restauranter og et spa. I tillegg har de tilbud til barna med unge aktivitetsledere som tilbyr for eksempel fotball eller tennis, mens mor trygt kan lese bok ved bassengkanten.

Bon Sol er mitt favoritthotell på Mallorca, særlig fordi de er så utrolig flinke med ungene. FOTO: Bon Sol
Bon Sol er mitt favoritthotell på Mallorca, særlig fordi de er så utrolig flinke med ungene. FOTO: Bon Sol Vis mer

Selv om det er både god plass og «all inclusive» hvis du ønsker det, oppleves det fredelig og lite styrete. Velger du for eksempel halvpensjon, bestemmer du selv om du vi ha lunsj eller middag i tillegg til frokost. Ungene vi hadde med oss elsket å spise lunsj i restauranten som ligger helt nede ved vannet. Der koste de seg med å velge selv fra den rikholdige buffeten, og det beste av alt var dessert med så mye is de bare orket.

God morgen på Bon Sol. FOTO: Ingeborg Heldal
God morgen på Bon Sol. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Noe annet jeg satte ekstra pris på ved Bon Sol, var at de har en heis inne på hotellet som du kan ta helt ned til stranda, slik at ungene aldri trengte å krysse veien, og vi voksne kunne slappe helt av. Slike små ting gir et stort pluss i min bok når jeg reiser med unger. Atmosfæren minnet meg litt om Kellerman’s i «Dirty Dancing», og når det kommer fra meg er det omtrent det største komplimentet du kan få.

Her finner du priser og mer informasjon om hotellet: www.hotelbonsol.es

Bon Sol har tre bassenger og er helt optimalt for kidsa. FOTO: Bon Sol
Bon Sol har tre bassenger og er helt optimalt for kidsa. FOTO: Bon Sol Vis mer

Bad på Playa ses Illetes

Mallorca har en rekke fantastiske strender, akkurat så kritthvite og turkise som i drømmen, så du kan uten problemer finne en personlig favoritt. Min er Playa ses Illetes. Den ligger midt i den vesle byen Illetas, omtrent 10 km sør for hovedstaden Palma. Det er livlig stemning og rom for at barn kan leke, kaste ball, sprute vann og hyle uten at du føler at dere er til bry for andre strandgjester.

Min favorittstrand er Playa ses Illetes. FOTO: NTB
Min favorittstrand er Playa ses Illetes. FOTO: NTB Vis mer

Det går an å leie solsenger og det er restauranter som tilbyr alt du kan ønske deg av mat og drikke, og selvsagt det viktigste av alt: is! Massevis av is. Men det beste av alt, og hovedgrunnen til at denne stranden er min favoritt, er det klare vannet, som har en helt magisk blåturkis farge, og innbyr til å bade igjen og igjen. Bunnen en også nydelig, og du trenger ikke badesko (med mindre du er sensitiv for varm sand på de ekstra hete dagene). Det er ganske langgrunt og dermed fint også for barn som ikke er så trygge i vannet.

Lite gjør mor gladere enn en sønn som storkoser seg i vannet. FOTO: Ingeborg Heldal
Lite gjør mor gladere enn en sønn som storkoser seg i vannet. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

I høysesongen legger folk seg på håndklær veldig nære strandkanten, så da er det litt mer begrenset med plass enn ellers i året. Det er toaletter og dusjer tilgjengelig for alle, og også muligheter for å bestille seg en massasje dersom det er ønskelig. Greit å nevne at det koster litt å leie solsenger. Vi betalte 35 euro per seng for en dag, og det er klart at det kan bli en betraktelig utgift hvis man er en stor gjeng. Men det er fint å ligge på håndkle på sanden også, men da hadde jeg kanskje investert i en liten parasoll for å få litt skygge i de mest intense timene midt på dagen.

Shopping, mat og kos

Det må nevnes at jeg er over gjennomsnittet glad i å kikke i butikker, og har klart å få ungen min til å bli det også. Og er du som oss, er det kjempehyggelig å gå på shopping inne i Palma. Det finnes både kjedebutikker, litt mer eksklusive designerbutikker og masse småbutikker med nips og suvenirer. Jeg anbefaler å rusle ut tidlig på dagen eller litt sent på ettermiddagen, da det kan bli rimelig hett i de smale gatene midt på dagen. Noen av de mindre butikkene praktiserer også tradisjonen med siesta og holder stengt noen timer mens sola står som høyest.

I Palma er det mange hyggelige torg og plasser med små restauranter som tilbyr det meste. FOTO: NTB
I Palma er det mange hyggelige torg og plasser med små restauranter som tilbyr det meste. FOTO: NTB Vis mer

Følg for eksempel Carrer de Sant Miquel opp mot Placa Major, det vakre torget som troner midt i Palma. Da får du både en fin gåtur i en utrolig livlig, hyggelig gate og masse fine butikker og kikke innom. Og selvsagt er det mulig å ta så mange omveier du bare vil i de smale, fargerike sidegatene.

Er du av den matglade sorten, og det håper jeg jo, ellers går du glipp av mye kos mens du er på Mallorca, er det stort utvalg av restauranter. Alt fra små, travle tapasbarer til stilige restauranter med spennende a la carte-menyer.

Viktig å få nok is! FOTO: NTB
Viktig å få nok is! FOTO: NTB Vis mer

Vi har hatt utrolig mange hyggelige lunsjer på Cappuccino Grand Café, ikke langt fra Placa Major i Carrer de Sant Miquel 53. Det er kanskje ikke det mest autentisk spanske, hvis du er opptatt av det, men ungene elsker det! Kafeen er som en frodig, liten oase, har en utrolig koselig atmosfære og ifølge min sønn «den beste club sandwichen noensinne». Og på ferie er det en tilbakemelding som veier tungt når vi velger restaurant.

Les mer på www.cappuccinograndcafe.es

Litt mer for deg med større barn og ønske om noe mer fancy kanskje, men Fera er en helt fantastisk restaurant, virkelig verdt et besøk. Den har et ganske eklektisk spansk og japansk-inspirert kjøkken, og serverer alt fra carpaccio, trøffelravioli og risotto til fiskeretter, østers og deilige desserter. Omgivelsene er helt magiske, særlig ute i hagen. Så frodig og grønt og vakkert at du blir helt salig. Det er litt dyrt her, så jeg gjorde en avtale med min sønn at vi flottet oss på Fera en kveld og gikk på McDonalds dagen etter. Den løsningen var begge to veldig fornøyd med.

Ler mer på www.ferapalma.com

Paella falt i smak hos både de små og store hos oss. FOTO: NTB
Paella falt i smak hos både de små og store hos oss. FOTO: NTB Vis mer

Ellers er det fullt mulig å bare rusle til et av byens mange koselige torg og plasser og dumpe ned i skyggen og bestille masse forskjellig tapas. Bare husk å gjøre det før blodsukkerfallet og varmen tar dere. Sultne, sure unger (og voksne) og lang ventetid på bord er ikke akkurat en drømmesituasjon.

Et lite tips til slutt: Hold godt på håndveska. Jeg ble faktisk frastjålet min på et torg inne i Palma i et uoppmerksomt øyeblikk. Ordnet seg fint, men skapte selvsagt litt uønsket stress noen timer av ferien. Gladsaken er at en tysk gutt faktisk fant lommeboken min, kontaktet meg på Instagram og sendte den til meg i posten med alle kort og førerkort intakt. Det ga meg troen på menneskeheten igjen!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer