Norgesferie

Ferien som garanterer spektakulære Insta-bilder

Loen byr på heftige fjellturer, dramatisk utsikt og Norges vakreste brevann.

UFORGLEMMELIG: Lovatnet sprenger den grønne fargeskalaen og kan lett kalles Norges vakreste vann. Og lær deg riktig uttale på stedet først som sist – Loen uttales med lang o. Loooen. FOTO: Ronny Frimann
UFORGLEMMELIG: Lovatnet sprenger den grønne fargeskalaen og kan lett kalles Norges vakreste vann. Og lær deg riktig uttale på stedet først som sist – Loen uttales med lang o. Loooen. FOTO: Ronny Frimann Vis mer
Publisert

Om Snøhvit var en innsjø, ville speilet garantert sagt at Lovatnet var det vakreste i landet her. Grønne dalsider stuper ned i det nesten lysende vannet. Og der vi sitter og nyter en lunsj i vannkanten etter en litt kjølig dukkert, er det lett å si seg enig. Dette er Norge på sitt mest fotovennlige.

Lovatnet er en 11 kilometer lang innsjø bare ti minutter bak bygda Loen, som ligger ved den innerste armen av Nordfjord. Det er vann og sedimenter fra Kjenndalsbreen som gir Lovatnet den tindrende grønne fargen. Hit kommer man for å nyte de vakre omgivelsene, kanskje ta en båttur på vannet, eller gå en tur inn til breen helt innerst i dalen.

Turen langs vannet er et høydepunkt, det er umulig å ikke la seg imponere over de fargerike omgivelsene.

ISBRE: Området rundt Loen byr på spektakulær natur, som her ved Kjenndalsbreen. FOTO: NTBscanpix
ISBRE: Området rundt Loen byr på spektakulær natur, som her ved Kjenndalsbreen. FOTO: NTBscanpix Vis mer

Perfekt som et postkortbilde

Inne ved Kjenndalsstova kan man ta en kaffe og kjøpe billett til båttur på Lovatnet med MS Kjenndal. De leier også ut sykler, robåter og kanoer, tilbyr guidet fisketur med garn og har hytteutleie.

På veien inn til Kjenndalsbreen passerer man den imponerende Utigardsfossen. Dalsidene er dekket av grønne trær, og på små flekker klamrer gamle, gressdekte setre seg fast.

Det er selve postkortbildet på Norge, og derfor også veldig populært på dagtid. Men har du bedre tid, er Lovatnet magisk om kvelden, etter at de fleste turistene har dratt og roen senker seg. Da er det bare å ta fram fiskestangen – det er faktisk helt gratis – og sørge for å få en ørret som spretter opp i pannen.

DYKKER I DET GRØNNE: Det er vann og sedimenter fra Kjenndalsbreen som gir Lovatnet den fine grønnfargen. FOTO: Ronny Frimann
DYKKER I DET GRØNNE: Det er vann og sedimenter fra Kjenndalsbreen som gir Lovatnet den fine grønnfargen. FOTO: Ronny Frimann Vis mer

Opp, opp i skyene

En annen måte å nyte vannet på, er å se det fra oven. Du ta gondolbanen Skylift til toppen av fjellet Hoven. Eller teste adrenalin-nivået i klatrestien Loen Via Ferreta, der du følger en oppsatt rute og er sikret med vaier mens du klatrer oppover til samme punkt.

GONDOL: Du kan «jukse» og ta Loen Skylift helt til toppen av Hovden, og ned igjen. FOTO: Lars Korvald/Loen Skylift
GONDOL: Du kan «jukse» og ta Loen Skylift helt til toppen av Hovden, og ned igjen. FOTO: Lars Korvald/Loen Skylift Vis mer

Det hørtes jo ut som en god idé. Men da jeg står nede i bunnen av dalen og ser mot Loen Skylift og toppen av Nord-Europas høyeste via ferrata – 1011 meter opp i skyene – virker det som fjellet er høyere enn himmelen.

Via Ferrata Loen åpnet i 2013, og ble raskt en attraksjon. Via ferrata er opprinnelig en italiensk oppfinnelse der man laget «jernveier» opp bratte fjell, ferdig boltede ruter med vaier og ståltrinn. Klatrestien forseres med fullt sikkerhetsutstyr: hjelm, hansker, sele og slynge med to karabinkroker.

– Denne er litt annerledes, med mindre kunstige trinn så den skal gi en følelse mest mulig lik klatring, forteller guiden Ronny Baade (47) fra Loen Active.

PÅ HØYDEN: Via Ferrata Loen starter nede ved Hotel Alexandra ved havnivå og går helt opp til toppen av fjellet Hovden på 1011 moh. FOTO: Ronny Frimann
PÅ HØYDEN: Via Ferrata Loen starter nede ved Hotel Alexandra ved havnivå og går helt opp til toppen av fjellet Hovden på 1011 moh. FOTO: Ronny Frimann Vis mer

Myk start

Vi starter rolig. De første 440 høydemeterne er det bare en vanlig, bratt sti opp til plattformen og Jomfruberget, der klatringen starter. Jeg tar karabinkroken av og på stålvaieren, setter skosålene mest mulig mot underlaget og prøver å huske Ronnys formaning om å holde rumpa inn mot fjellet.

Det første klatrestrekket etter Jomfruberget går overraskende lett, der nakne fjellvegger avløses av gresskledde hyller der vi kan ta en rast og nyte utsikten.

Men så er han der, Stalin. Egentlig heter strekket Ormen Lange, men er på guidevis blitt omdøpt til Stalin fordi den har tatt knekken på så mange. Jeg må brette nakken i 90 grader for å se skosålen på fyren foran meg, og det er ingen åpenbare steder å sette foten for å sparke fra.

Med rå vilje og armstyrke, og en bitte liten sprekk i fjellet, går det på et vis. Stalin blir beseiret! Det blir også både Gjølmunnebrua og Gjølmunnestrengen. Etter fem timer og 1011 høydemeter, når vi endelig heishuset på Hovden der vi kan ta Loen Skylift ned igjen.

VELFORKJENT HVIL: På toppen av Via Ferrata Loen og Loen Skylift ligger det en restaurant med god mat og drikke. FOTO: Ronny Frimann
VELFORKJENT HVIL: På toppen av Via Ferrata Loen og Loen Skylift ligger det en restaurant med god mat og drikke. FOTO: Ronny Frimann Vis mer

Instagram-setra

Dagen avsluttes med en kort tur til en av Norges vakreste setre – Instagramkjendisen Rakssetra. For lokale har fargerike Rakssetra alltid ligget der, som en vakker åpning i en ellers tett skog i dalsiden. Men i det siste har den også fått stjernestatus på sosiale medier. Du ser den som en lysegrønn flekk fra toppen av Loen Skylift, eller som noen små, fargerike hus høyt oppe i fjellveggen nede fra vannet.

Turen opp fra parkeringsplassen tar bare en drøy halvtime, og vel oppe får har vi bare selskap av noen lokale sauer på beite – og en fantastisk utsikt over Olden, Loen, Lovatnet og den berømte toppen Skåla.

SJELERO: Fargerike gamle seterhus, gress på taket og utsikt til snøkledde topper – Rakssetra er rett og slett veldig idyllisk, og et yndet sted for solnedganger. FOTO: Ronny Frimann
SJELERO: Fargerike gamle seterhus, gress på taket og utsikt til snøkledde topper – Rakssetra er rett og slett veldig idyllisk, og et yndet sted for solnedganger. FOTO: Ronny Frimann Vis mer

Luksushotellet

Når solen synker i havet, er vi klare for litt velfortjent forpleining på historiske Hotel Alexandra.

Det familiedrevne hotellet har vært kjernen i Loen siden 1884, og kan by på balsam for både kropp og sjel. Spaet har både en rikholdig spameny – med steinmassasje som et høydepunkt – og en fin velværeavdeling med et godt og varmt basseng og badstue.

Restituert og avslappet kan vi avslutte dagen med et herremåltid i hotellets restaurant. For det har vi virkelig fortjent.

PÅ SETRA: Sauene vandrer fritt, og har du en gammel brødskalk i lommen, takker de ikke nei. FOTO: Ronny Frimann
PÅ SETRA: Sauene vandrer fritt, og har du en gammel brødskalk i lommen, takker de ikke nei. FOTO: Ronny Frimann Vis mer

Pssst! Hold deg oppdatert - vi har samlet guider og tips til steder, aktiviteter og ting du kan gjøre i Norge i sommer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer