Ferie utenom skoleferien

Feriere med barnebarna utenom skoleferien?

I enkelte tilfeller er det ulovlig, men ikke umulig. Her er reglene du bør vite.

FERIE MED BARNEBARNA: Vil du reise med dem midt i skoleåret, er dette noe foreldrene må søke om først. Foto: Scanpix.
FERIE MED BARNEBARNA: Vil du reise med dem midt i skoleåret, er dette noe foreldrene må søke om først. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Pensjonister og besteforeldre er stort sett så privilegerte at de kan reise på ferie når som helst gjennom året. Så enkelt er det derimot ikke dersom du ønsker å ha med barnebarna på ferie utenom skoleferiene.

Her er reglene du bør vite om.

Kan straffes med bøter

Nordmenn reiser mye mer enn før, og det kan være mange penger å spare på å legge familieferien utenom de oppsatte ferieukene i skoleruten.

Når også besteforeldre vil ha med seg barnebarn på tur midt i skoleåret, kan det likevel bli problematisk.

I Norge har flere skoler tidligere rapportert om at foreldre som tar ut barna fra skolen utenom feriene er et økende problem.

Ifølge Utdanningsdirektoratets regelverk har alle barn bosatt i Norge rett og plikt til grunnskoleopplæring.

- Dersom en elev er borte fra den pliktige opplæringen uten å ha rett til det, kan foreldrene eller de som har omsorg for barnet, på visse vilkår, straffes med bøter, sier Hilde Austad, avdelingsdirektør ved Utdanningsdirektoratet til Vi.no.

- Det er alvorlig

Erik Saglie, avdelingsdirektør i Opplæringsavdelingen ved Kunnskapsdepartementet, forklarer videre at dersom en elev ikke har gyldig permisjon eller er reelt syk, så vil fraværet fra skolen i utgangspunktet være ulovlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer