Charlotte Spetalen

Fotograf Charlotte Spetalen: - Det gjelder å fange det ene øyeblikket når alt er riktig

Spetalens fotografiske univers vipper mellom drøm og virkelighet.

FASCINERT AV VANN: Flere av Charlotte Spetalens fotoprosjekter har handlet om å fange øyeblikk ved eller under vann. Foto: Privat
FASCINERT AV VANN: Flere av Charlotte Spetalens fotoprosjekter har handlet om å fange øyeblikk ved eller under vann. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KUNST: – Jeg har lyst til å bli skitten på hendene. Jeg har lyst til å skrike og banne litt, forteller Charlotte Spetalen.

Vi sitter ytterst på Aker Brygge en skyfri ettermiddag. Fjorden ligger stille rett nedenfor oss.

Skriking og banning og skitne hender er ikke det første man tenker på når man ser Spetalens sarte undervannsfotografier, som blant annet har prydet forsiden av det internasjonale fotomagasinet Shots, vunnet en EISA-award og fått selveste Picasso til å måtte vike plass i Opera Gallery i Monaco.

LES OGSÅ: Billedkunstner Cathrine Knudsen: - Bildene mine speiler meg selv

Fotografiene hun har tatt av sin datter Jenny under vann, er lavmælt vakre, fulle av mystikk og undring. Uttrykket er tidløst, nesten overjordisk.

Selv beskriver Spetalen datteren som en slags gammel sjel. Hun oppdaget tidlig datterens evne til å oppholde seg lange perioder under vann, og da hun rettet kameraet mot henne, oppstod et uttrykk hun lenge hadde vært på søken etter.

Mellom søvn og våkenhet

Etter å ha stilt ut på Galleri Øst i Stavern i 2010 ble hun kjent med Odd Nerdrum og hans familie, og de har holdt kontakten siden. Nerdrums datter Myndin er også en kunstnersjel av natur, og ønsket å uttrykke seg under vann. I likhet med Jenny har hun et tidløst ansikt, som tatt rett ut av et av farens malerier. Nylig dukket hun under vannoverflaten i en kjortel for å bli foreviget av Spetalens linse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer