Reise

Frister det ikke å ligge som sild i tønne i sommer? Reis hit i stedet!

Masseturisme har ført til turisthat flere steder i Europa, men det finnes heldigvis mange flotte alternativer du kan besøke.

MASSETURISME: Mallorca er en vakker øy men kan være temmelig overfylt i høysesongen. Her er alternativer til de mest populære europeiske feriedestinasjonene. FOTO: NTB Scanpix
MASSETURISME: Mallorca er en vakker øy men kan være temmelig overfylt i høysesongen. Her er alternativer til de mest populære europeiske feriedestinasjonene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Turisthatet øker på mange av de mest populære turistdestinasjonene i Europa. Selv om masseturisme har ført til økonomisk vekst i de områdene det gjelder, har det også hatt negativ påvirkning på lokalbefolkningen.

I byer som Barcelona og Palma de Mallorca mener lokalbefolkningen at de blir presset ut av hjemmene sine til fordel for Airbnb-utleie. Mens billige flybilletter og cruiseturisme får mye av skylda for at billedskjønne europeiske byer som Venezia og Dubrovnik oversvømmes av turister i høysesongen.

Hvor kan vi så reise for å unngå å havne i smørja sammen med alle andre?

KK har spurt et knippe reiseeksperter om deres beste alternativ til de mest besøkte europeiske turistdestinasjonene.

VAKKER ITALIENSK FJELLANDSBY: Apricale er reiseekspert Gunnar Garfors beste alternativ til Cinque Terre. FOTO: NTB Scanpix
VAKKER ITALIENSK FJELLANDSBY: Apricale er reiseekspert Gunnar Garfors beste alternativ til Cinque Terre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Cinque Terre… besøk Apricale!

Kystregionen Liguria, nordvest i Italia, blir omtalt som en av Europas aller vakreste kyststrekninger. Her finner vi Cinque Terre, et område bestående av fem små fiskerlandsbyer som kjennetegnes av sine mange fargerike hus beliggende i fjellskrenten.

Men de siste årene har masseturisme vært et stort problem for de 4000 innbyggerne i Cinque Terre, da byene årlig tiltrekker seg hele 2,5 millioner turister! Problemet er spesielt stort i høysesongen, da de små byene ikke er bygd for å ta imot så mange mennesker på en gang.

Cinque Terre er på mange «bucket lister» verden over men ifølge en av Norges fremste reiseeksperter, journalist Gunnar Garfors, vil du få en minst like fin opplevelse ved å legge turen til en annen italiensk fjellandsby.

– Apricale er muligens enda mer sjarmerende og fotogen en Cinque Terre, der de små husene omringet av smale gågater dekker hele toppen på en fjellknaus. Byen er utrolig nok ennå ikke oppdaget av turister flest, så det er bare å kose seg i en av de koselige barene og restaurantene, sier han.

– Ikke overraskende reiser mange kunstnere hit, det er rett og slett overdose av inspirasjon og fascinerende motiv. Bare to-tre kilometer lengre ned ligger Isolabona, nok en sjarmerende småby med ei bru du bare ta bilde av, sier han.

VAKKER GRESK ØY: I likhet med Santorini, har Kea mange flotte hvitkalkede hus og trapper. FOTO: NTB Scanpix
VAKKER GRESK ØY: I likhet med Santorini, har Kea mange flotte hvitkalkede hus og trapper. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Santorini… besøk Kea!

Santorini er med sine mange hvitkalkede hus, stupbratte klipper og vakre solnedgang, selve symbolet på de greske øyer, men innbyggerne har for lengst varslet om at de er på bristepunktet i forhold til hva de klarer å ta imot av turister.

Ifølge The Guardian besøkte cirka to millioner mennesker den lille øya i 2017, men øyas infrastruktur har ikke kapasitet til å ta imot så mange mennesker - spesielt i høysesongen.

I stedet for å besøke Santorini, mener Garfors at du heller bør hoppe på et fly til Athen hvor du kan nyte kafékulturen en dag eller to før du tar båt til den sjarmerende øya Kea.

– Kea er en av de nærmeste øyene, bare 40 minutter med båt fra fastlandet – nærmere bestemt byen Lavrio utenfor Athen.

– Dette gjør at mange lokale reiser hit, mens turister flest tydeligvis tror at det er for nært hovedstaden. For en tabbe – mer tiltalende, avslappende og sjarmerende plass skal det godt gjøres å finne, sier han.

LES OGSÅ: Slik tar du ferie med god samvittighet

VAKRE KANALER: Det kan ved første blikk minne om Venezia, men lignende arkitektur og kanaler finner man også i den vakre byen Treviso. FOTO: NTB Scanpix
VAKRE KANALER: Det kan ved første blikk minne om Venezia, men lignende arkitektur og kanaler finner man også i den vakre byen Treviso. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Venezia...besøk Treviso!

Venezia er kjent for sine kanaler, fantastiske arkitektur og historie. Men den italienske byen har også flere utfordringer; ikke bare kjemper byen mot stadige oversvømmelser og det faktum at den gradvis synker, den har i flere år vært så preget av masseturismen at mange fastboende ikke orker mer og har valgt å flytte derifra.

Så mange som 30 millioner turister ankommer byen hvert år, mange av dem fra enorme cruiseskip.

I stedet for å stå i kø sammen med andre turister over Rialtobroen i Venezia, foreslår Veslemøy Sandvik hos TEMA at du heller legger turen til Treviso, en liten by som ligger cirka 30 kilometer nord for Venezia.

Byen har faktisk fått kallenavnet «lille Venezia» på grunn av at den også har mange historiske bygninger, katedral, koselige torg og vakre kanaler, om enn ikke i like stor utstrekning som sin mer kjente «storesøster».

– Regionen Veneto der Venezia ligger har mange andre severdigheter. Treviso er ikke like kjent, men det er et veldig bra alternativ om man vil oppleve et sted med få andre turister, sier Sandvik.

– Når man er i områder anbefaler i også en vinvandring i Veneto eller en sykkeltur til andre mindre kjente byer. Et annet alternativ er Lido di Venezias om har en lang sandstrand med massevis av aktiviteter for familien.

FLOTT KOMBINASJON AV BY OG STRAND: Las Arenas er en av de mest populære strendene blant de som ligger i nærheten av Valencia sentrum. FOTO: NTB Scanpix
FLOTT KOMBINASJON AV BY OG STRAND: Las Arenas er en av de mest populære strendene blant de som ligger i nærheten av Valencia sentrum. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Barcelona… besøk Valencia!

Det er ikke rart at Barcelona i Spania har blitt et så populært turistmål, byen har alt du kan ønske deg av sol, bad, kultur, mat og shopping.

Men hordene av turister som trasker opp og ned gågaten La Rambla i høysesongen blir ikke alltid like godt mottatt av lokalbefolkningen. De siste årene har mange protestert mot det de mener er respektløs oppførsel fra turistene.

Utleie-plattformer som Airbnb får også skylda for at mange innbyggere ikke lengre har råd til å bo i sentrum.

Veslemøy Sandvik hos TEMA tipser om at Valencia, Spanias tredje største by, er et utmerket alternativ til Barcelona. Byen ligger også på den spanske østkysten, cirka 35 mil sør for Barcelona, og tilbyr en god kombinasjon av sol, bad og shopping.

Byen er også kjent for sitt gode uteliv, rike kulturtilbud, samt Las Fallas som er en stor «fiesta».

– Dette er en storby med en egen karakter som ikke har måttet vike for en destruktiv urban masseturisme. Valencia er en spennende matby med mye interessant arkitektur, en egen badestrand og fantastiske tradisjoner.

GAMMELT FORT: I Beograd kan man blant annet besøke Kalemegdan fortet. FOTO: NTB Scanpix
GAMMELT FORT: I Beograd kan man blant annet besøke Kalemegdan fortet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Praha… besøk Beograd!

Praha i Tsjekkia er for mange et selvskrevent valg når det kommer til storbyferie. Den vakre byen har omhyggelig restaurerte middelalderbygninger, praktfulle renessanseslott og er budsjettvennlig sammenlignet med andre storbyer i Europa.

Men også Praha merker presset av det stadig stigende antallet turister som ankommer byen. I 2017 hadde Praha 7,6 millioner besøkende og er med det en av de mest besøkte byene i Europa. Men i motsetning til storbyer som London og Paris, hvor turistene er mer spredt rundt, samler de aller fleste seg i den kjente gamlebyen som består av små, trange gater.

Hanne Marit Tobiassen, som skriver reisebloggen Sekk og Sandaler, mener at den serbiske storbyen Beograd er et godt alternativ til Praha.

– Ikke bare er Beograd minst like billig som Praha, den er også minst like sjarmerende. Byen er kjent for sin vibrerende stemning med et beryktet uteliv, kreative miljøer og gjestfrie atmosfære. Beograd er en av de eldste byene i Europa og har en blodig historie bak seg, nå går den derimot lysere tider i møte og stadig nye restauranter, kule butikker og hippe utesteder åpner.

– Ta turen til Kalemegdan-fortet og nyt utsikten over elvene Donau og Sava, og glem ikke å få med deg det kreative distriktet Savamala, med sine fargerike graffitifasader, tipser hun.

LES OGSÅ: Evelina reiser jorden rundt - uten å fly!

ESSAOUIRA: Bygningene i Essaouira er som hentet ut fra Torbjørn Egners Kardemommeby. FOTO: NTB Scanpix
ESSAOUIRA: Bygningene i Essaouira er som hentet ut fra Torbjørn Egners Kardemommeby. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Dubrovnik… besøk Essaouira!

Byen Dubrovnik på kysten av Kroatia blir kalt Adriaterhavets perle og er spesielt kjent for sin godt bevarte gamleby og flotte strender.

Cruisebåter får noe av skylda for at byen de siste årene har slitt med masseturisme, men det at tv-serien Game of Thrones har spilt inn mange scener i byen har også bidratt til problemet.

Dersom du er en fan av serien og gjerne vil besøke innspillingssteder, tipser Tobiassen om byen Essaouira i Marokko.

– Den historiske kystbyen som ligger ved Atlanterhavet er omgitt av en vakker festningsmur som omkranser byen og innenfor den finner du et pulserende liv og en avslappet stemning, sier hun.

– Byen blir kalt «windy city» og er et perfekt sted for surfere og de som liker at ting går i et bedagelig tempo. – Her kan du nyte myntete på en takterrasse mens du beskuer havet og bølgene. I Essaouira er det høy tetthet av både vegetarrestauranter, avdankede hippier og surfere med solblekte saltvannskrøller. Et besøk til Essaouira er som en reise til virkelighetens Kardemommeby!

MIDTØSTENS PARIS: Dropp Palma de Mallorca og sett heller kursen mot Beirut, er rådet fra reiseekspert Gunnar Garfors. FOTO: NTB Scanpix
MIDTØSTENS PARIS: Dropp Palma de Mallorca og sett heller kursen mot Beirut, er rådet fra reiseekspert Gunnar Garfors. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I stedet for Mallorca… besøk Beirut!

Mallorca er en charterfavoritt hos mange nordmenn og i år er det faktisk 60 år siden det første charterflyet tok av fra Fornebu med retning Palma De Mallorca.

Men mens de første norske charterturistene hadde rikelig med plass rundt solstolene, er situasjonen en ganske annen i dag. Daglig ankommer 10 000 mennesker Palmas flyplass i høysesongen, mens over 17 000 kommer fra de mange cruiseskipene.

Lokalbefolkningen har ifølge Dagbladet sett seg kraftig lei på turistenes hensynsløse atferd og flere har gått til protestaksjon mot masseturisme.

Beirut i Libanon vil nok for noen virke som et ganske overraskende alternativ til den kjente ferieøya, men ifølge Gunnar Garfors har denne byen mange kvaliteter som nordmenn vil sette pris på.

– Beirut er ikke lenger en by som det er noen grunn til å forbinde med krig og uro. Vi snakker om en utrolig by for mat, kaffe og natteliv. Favorittdistriktene mine er Gemmayze og Remeil, mens enkelte kanskje heller vil trekke til Ashrafieh som er byens svar på Frogner med dyrere og mer fancy restauranter.

– Å ta turen til oldtidsbyen Byblos er et must, den ligger eksepsjonelt vakkert til ved sjøen 35 kilometer nord for Beirut og er på UNESCOs World Heritage-liste. Havna får deg til å tenke deg tusenvis av år tilbake i tid og du kan nesten se for deg frakteskipa som lå der da.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer