Gala Dali

Gala forlot mann og barn for å bli Salvador Dalis elskerinne

Historien bak kvinnen som var musen til en av verdens største malere.

ELSKERE: Salvador Dalí var svært begeistret for Gala, og hun ble hans fast modell i tillegg til å gifte seg med den spanske maleren.  Foto: Scanpix
ELSKERE: Salvador Dalí var svært begeistret for Gala, og hun ble hans fast modell i tillegg til å gifte seg med den spanske maleren. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KUNST: I gresk mytologi er Musene kunstens gudinner. De er Zeus og Mnemosynes ni døtre og bærer i seg  kilden til kunnskap om poesi, musikk, dans, matematikk og filosofi. For en kunstner var det essensielt å tilbe musene for å få inspirasjon. En muse er slettes ikke et fenomen som tilhører fortiden. Det finnes nesten ikke den kunstner som ikke snakker om å ha en muse som inspirerer til skapertrang. 

Inspirasjon for mange menn

Gala (1894-1982), Salvador Dalis muse og kone, var en sentral skikkelse i kunstverdenen med dyp forankring i det surrealistiske kunstmiljøet. Hun ble født inn i en russisk intellektuell familie og var selv en brilliant student. I 1917 giftet hun seg i Paris med den franske surrealistiske poeten Paul Èluard. 

Gala ble raskt kjent for sin sterke intuisjon og mystiske personlighet, med en egen evne til å gjenkjenne kunstneriske talenter. Hun ble en inspirasjon for kunstnere som Louis Aragon, Andrè Breton og Max Ernst. Ernst malte mange portretter av henne.  

DALI: Her er malleriet 'L'Ascension du Christ' også kjent som 'Pieta' (1958) . Foto: © Vova Pomortzeff/Demotix/Corbis
DALI: Her er malleriet 'L'Ascension du Christ' også kjent som 'Pieta' (1958) . Foto: © Vova Pomortzeff/Demotix/Corbis Vis mer

10 ÅR YNGRE: Dali var 10 år yngre enn Gala.  Foto: Ap
10 ÅR YNGRE: Dali var 10 år yngre enn Gala. Foto: Ap Vis mer

Sommeren 1929 møtte hun, sammen med sin ektemann, den ti år yngre spanske maleren Salvador Dali. Dali, som det ryktes var jomfru da de møttes, beskrev deres møte som kjærlighet ved første blikk. Det to innledet raskt et kjærlighetsforhold og hun forlot mann og barn for å være sammen med ham. Hun ble hans direkte inspirasjon og hans faste modell. Han begynte å signere bildene sine med både hennes og hans navn- «når det likevel er med ditt blod jeg maler mine bilder Gala». 

Kjent som en svært seksuell kvinne

Hun ble hans kone (1934), hans elsker, hans agent og den som ledet hans fokus. Gala var kjent som en meget seksuell kvinne og gjennom sitt ekteskap med Dali hadde hun mange affærer med unge kunstnere, ofte med Dalis bifall.

I 1968 kjøpte Dali et eget slott til Gala, der hun bodde store deler av tiden og hvor han måtte motta en skriftlig tillatelse for å få komme å besøke henne. Der er også her hun er begravet. Siden 1996 har slottet vært åpnet for publikum, kjent som Gala- Dalí Husmuseum i Pùbol. 

Gala ble ofte avbildet i religiøse roller, slit som Den hellige Maria. Dalis kjærlighet for Gala skinner tydelig igjennom i hans malerier av henne, og er kanskje det mest hengivende avbildninger av en middelaldrende kvinne beskrevet i moderne tid. 

Tekst: Lillian Reif- Fineart.no/KUNST

Denne saken er opprinnelig publisert i magasinet KUNST, som gis ut av Fineart.no - Norges største utbyder av kunst og grafikk på nett.  

Til info: Fineart.no (og magasinet KUNST ) er et heleid datterselskap av Aller Media AS - som også eier KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer