Reise

Hanna reiser verden rundt på motorsykkel

Den første lange turen gikk alene til Øst-Europa. - Folk sa rett ut at jeg kom til å dø om jeg reiste!

REISER VERDEN RUNDT PÅ MOTORSYKKEL: Å kjøre Highway 1 i California ga Hanna mersmak og hun har nå besøkt alle verdensdeler på to hjul. Her fra en motorsykkeltur i New Zealand. FOTO: Privat
REISER VERDEN RUNDT PÅ MOTORSYKKEL: Å kjøre Highway 1 i California ga Hanna mersmak og hun har nå besøkt alle verdensdeler på to hjul. Her fra en motorsykkeltur i New Zealand. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det hele begynte med at jeg fikk en åpenbaring mens jeg satt på kontoret. Jeg hadde en bra og morsom jobb, men fikk plutselig en sterk følelse av at jeg måtte ut og gjøre noe helt annet, forteller Hanna Johansson (30).

De siste fem årene har den svenske kvinnen reist verden rundt på motorsykkel – og nesten alle turene har hun gjort helt alene.

Like etter den livsendrende dagen på kontoret, valgte Hanna å søke om å få et halvt års permisjon for å reise til USA hvor hun skulle studere engelsk.

– Mens jeg var der leide jeg meg en Triumph motorsykkel og kjørte Highway 1 gjennom California. Det var en helt fantastisk opplevelse og jeg skrek av lykke i hjelmen. Jeg kjente at det var dette jeg ville gjøre og at det var dette jeg var født til, forteller hun.

Med en sterkt trang etter å kjøre mer motorsykkel, begynte Hanna å gruble over hvordan hun kunne gjøre drømmen virkelig. Ved siden av studiene hadde hun hatt en ekstrajobb hvor hun tjente rundt 9000 kroner, noe som var akkurat nok til at hverdagen kunne gå rundt.

Vel tilbake i Sverige sa hun derfor opp sin faste kontorstilling og fortsatte i ekstrajobben hvor hun ikke var bundet til noe kontor. I tillegg begynte hun å frilanse som reiseskribent.

Fikk mange advarsler

Ikke lenge etterpå dro hun som 25-åring ut på sin første virkelig store motorsykkeltur; en 2,5 måneder lang reise i Øst-Europa. Men selv om familie og venner var støttende, uttrykte mange at planene hennes var ren galskap.

– Det var mange som ikke syntes dette hørtes ut som en bra idé. De mente jeg hadde for lite erfaring med å reise på denne måten, da jeg jo bare hadde reist noen dager i California. Noen mente motorsykkelen i seg selv ikke var anpasset en slik reise, og at dette var livsfarlige land for en ung, blond og ensom jente. Folk sa rett ut at jeg kom til å dø om jeg reiste!

– Jeg gjorde derfor mye research om de ulike landene og fant god informasjon fra andre reisende. Jeg må ærlig si at jeg allikevel var noe nervøs den dagen jeg kjørte inn på fergen til Estland, men jeg visste at jeg jo alltids bare kunne reise hjem igjen om jeg ombestemte meg.

Ble inspirert av moren

Hanna forteller at det faktisk var moren Christina som først vekket interessen hennes for motorsykler. Hun kjørte nemlig selv mye i ungdommen, men la hobbyen på hyllen da hun ble mor.

Etter hvert som barna ble eldre tok hun opp igjen interessen og kjøpte seg en motorsykkel. Inspirert av morens mange ungdomsbilder av motorsykler og backpacking, begynte Hanna å øvelseskjøre.

Før sin første store reise, fikk hun en erfaren mekaniker til å lære henne mest mulig om hva som kan gå galt med en motorsykkel og hvordan hun kan fikse feil når de oppstår.

Bortsett fra noen få kjøretøyrelaterte problemer, har hun imidlertid sjelden opplevd situasjoner hvor hun har følt seg skikkelig redd.

– Jeg har vært urolig i blant, men mest på grunn av ting som har blitt sagt på forhånd og fordi jeg har følt at jeg burde være nervøs.

– Det skumleste har i grunn vært noen trafikksituasjoner. Som i Ukraina hvor idet jeg skulle kjøre forbi en lastebil opplevde at bilens ene dekk eksploderte. Det fløy gummideler over hodet på meg, men sjåføren i lastebilen var heldigvis god til å manøvrere slik at alt gikk bra. Da hadde jeg høy puls en stund, sier hun.

INSPIRERT AV MOREN: Moren Christina (54) har alltid vært en stor inspirasjonskilde for Hanna. For et par år siden fikk de to mulighet til å reise rundt i Sør-Afrika sammen. FOTO: Privat
INSPIRERT AV MOREN: Moren Christina (54) har alltid vært en stor inspirasjonskilde for Hanna. For et par år siden fikk de to mulighet til å reise rundt i Sør-Afrika sammen. FOTO: Privat Vis mer

Får spørsmål om hva moren synes

Selv om mange nok blir overrasket over å se en ensom ung jente på motorsykkel med stor oppakning, opplever hun at de fleste hun møter bare er nysgjerrige og imøtekommende.

– Det er spesielt mange kvinner som reagerer og som spør meg om jeg virkelig kjører selv, men det mest vanlige spørsmålet jeg får er faktisk hva moren min synes om dette, ler hun.

– Da jeg var i Ukraina og hadde fått dette spørsmålet utallige ganger, ringte jeg mamma for å spørre. Hun svarte «Jeg forstod at du ville gjøre dette og at dette var din drøm. Selv om jeg er urolig, vil jeg støtte deg for at du skal nå dine drømmer, i stedet for å motarbeidet dem». Det synes jeg var utrolig fint sagt.

Hanna forteller at det først og fremst er frihetsfølelsen som lokker henne til å utforske verden på to hjul.

– Du blir på en måte ett med kjøretøyet. Jeg og «Bonnie», som jeg kaller motorsykkelen min, er et team. Det er deilig å kjenne vinden, høre alt rundt deg og kjenne duftene av omgivelsene når du reiser. Jeg elsker å dra på roadtrip da du blir kjent med andre land på en helt annen måte, du får se hva som skjer i forstedene og komme nærmere folks hverdagsliv.

Håper på bedre el-motorsykler

Rent kostnadsmessig kan det å reise rundt på motorsykkel ifølge Hanna være enten så dyrt eller så billig som du selv måtte ønske.

– For meg er det et mål å holde et så lavt budsjett som mulig, men det er klart at dersom man leier motorsykkel, bare bor på hotell og spiser på restauranter så kan det bli veldig dyrt. Selv bor jeg ofte på hostel, spiser mat fra matbutikken og kjører en motorsykkel som bruker lite drivstoff. Jeg har også benyttet meg av coachsurfing, så det er mulig å komme billig unna, sier hun.

Etter å ha lagt mange mil bak seg på motorsykkelen, er Hanna bevisst på at også denne reisemåten setter et visst klimaavtrykk.

– Å kjøre motorsykkel tar ikke like mye på miljøet som det å kjøre bil og fly, så sånn sett ser jeg det som et bedre alternativ – selv om det selvsagt finnes enda bedre alternativer. Utviklingen med el-motorsykler synes jeg er kjempebra og håper at det i fremtiden vil bli mulig å kunne reise enda lengre på en ladning, sier hun.

DOWN UNDER: Hanna kjenner seg sjelden utrygg på reisene, det handler om å forberede seg godt og ta forholdsregler, sier hun. FOTO: Privat
DOWN UNDER: Hanna kjenner seg sjelden utrygg på reisene, det handler om å forberede seg godt og ta forholdsregler, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Elsker å reise alene

Etter den første store motorsykkelturen til Øst-Europa har Hanna blant annet utforsket flere land i Asia og Afrika på motorsykkelen. De fleste turene har hun tatt alene men for et par år siden fikk hun også muligheten til å reise rundt i Sør-Afrika sammen med sin mor.

– I starten lette jeg etter noen å reise med, men det var ikke mange av mine kompiser som hadde MC-lappen og om de hadde det kunne de ikke ta seg fri eller de hadde ikke lyst til å reise til samme sted som meg. Jeg bestemte meg derfor for at min drøm ikke skulle dø bare fordi det ikke var noen andres drøm.

– Man treffer dessuten så utrolig mange mennesker når man reiser rundt på egenhånd, så jeg føler meg aldri ensom. Jeg kan noen ganger savne å ha noen å dele opplevelsene mine med, men der kommer sosiale medier inn. Gjennom å publisere bilder på Instagram deler jeg det jeg opplever med 13.000 mennesker og inspirerer andre på en måte jeg absolutt ikke hadde trodd på forhånd.

– En mann i India sendte meg for eksempel et bilde av datteren hans og skrev at jeg var hennes største idol!

ELSKER Å REISE ALENE: Det er ifølge Hanna ekstra lett å komme i kontakt med andre når man reiser alene, som disse to MC-jentene i Japan. FOTO: Privat
ELSKER Å REISE ALENE: Det er ifølge Hanna ekstra lett å komme i kontakt med andre når man reiser alene, som disse to MC-jentene i Japan. FOTO: Privat Vis mer

Stadig flere kvinner reiser alene

Ifølge Renate Sandvik, reiseblogger og forfatter av boken «Å reise alene. En håndbok for soloreisende», er det nok mer vanlig at kvinner reiser alene enn mange tror.

– Det er en sterkt økende trend, sier hun. – Spesielt amerikanske kvinner leder an, men også norske kvinner begynner å se gleden i å kunne utforske verden på egenhånd. Det virker som at desto flere som reiser alene, desto flere tør å følge i samme fotspor. Noe jeg synes er en veldig positiv utvikling.

ØKENDE TREND: Reiseblogger og forfatter Renate Sandvik mener det er en økende trend at kvinner reiser alene. Selv har hun besøkt over 100 land og mer enn halvparten av dem uten reisefølge. Her på en solotur i Pakistan. FOTO: Privat
ØKENDE TREND: Reiseblogger og forfatter Renate Sandvik mener det er en økende trend at kvinner reiser alene. Selv har hun besøkt over 100 land og mer enn halvparten av dem uten reisefølge. Her på en solotur i Pakistan. FOTO: Privat Vis mer

Viktig å gjøre gode forberedelser

Personlig synes Renate at kvinner kan reise alene til alle land de selv ønsker, selv om enkelte steder er langt mer utfordrende enn andre.

Det er imidlertid viktig å lese seg opp og stille godt forberedt. Råd rundt de enkelte lands sikkerhet kan du blant annet finne på Regjeringen.no.

– Ta alle forholdsregler og kanskje høre fra andre som har gjort det samme. I mer utfordrende land har jeg selv leid guide og/eller sjåfør eller meldt meg på en gruppetur, for eksempel i land som India, Pakistan og flere afrikanske land. Da reduserer du sjansen for å havne i en uheldig situasjon og har noen å støtte deg på, råder hun.

Hun mener det også kan være lurt å starte med å reise til mer kjente steder først, eller til vel besøkte storbyer i Norden og Europa.

– Bli komfortabel med å klare deg selv og bli kjent med egne styrker og svakheter, dersom det går bra kan du legge ut på lengre eventyr.

– De aller fleste synes det er fryktelig skummelt første gang, men merker fort hvor givende og spennende det er å klare seg selv ute i verden. Hvor lett du skaffer venner og hvor trygt det faktisk er. Så lenge du har en drøm om å reise, burde du ikke la mangelen på reisefølge stoppe deg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer