Reise alene

Har du ingen å reise på ferie med?

- Ofte er det bare selve tanken på å reise et sted alene som er mer skummel enn det å faktisk gjøre det.

REISE PÅ FERIE ALENE: Har du ingen å reise på ferie med? Det er ingen grunn til å bli hjemme. FOTO: NTB Scanpix
REISE PÅ FERIE ALENE: Har du ingen å reise på ferie med? Det er ingen grunn til å bli hjemme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste av oss er ferie noe vi gjør sammen. Enten det er sammen med kjæresten, med familien eller sammen med venner. Men dessverre er det ikke alltid at det klaffer.

Kanskje får ikke kjæresten ferien sin samtidig som deg, eller kanskje er du singel og alle vennene dine har lagt ferieplaner med kjæreste og familie. Søren altså, selv om du hadde lyst til å reise ser det altså ut til at det blir en «staycation» i år. Eller?

LES OGSÅ: Ønsker du storbyferie på lavbudsjett? Her er byene du bør reise til

– Det er jo synd å gå glipp av en reiseopplevelse man har veldig lyst på, bare fordi ingen vil eller kan bli med, sier Mette Solberg Fjeldheim, som driver Reiselykke.com, et norsk reisemagasin og blogg som nylig ble kåret til Norges beste reiseblogg.

For hvorfor kan du ikke bare reise alene? Det kan virke skummelt og rart, men dette er absolutt noe hun anbefaler. (Psst: Slik blir du en prute-ekspert i utlandet!)

– Selv om det kan være utfordrende, og kanskje nettopp derfor, gir det en seiersfølelse som kan gi mersmak. Det å våge, utfordre seg selv, selv om det kan være skummelt, er noe vi vokser på uansett alder, forteller hun til KK.no. 

LES OGSÅ: Når typen vil på ferie med gutta, uten deg

Å møte frykten vil få deg til å vokse

Det er mange av oss som kan føle ubehag med å gjøre ting alene – selv bare det å dra på kafé eller restaurant alene kan være en vanskelig barriere for noen. Så bare tanken på å fly solo (bokstavelig talt) til et fremmed land, kan kanskje føles totalt uaktuelt. 

– Jeg tror mange føler at det ikke er helt godtatt av samfunnet å være singel når man er voksen. At det er forventet at man skal være to, og at det ofte er lagt opp til det. Selv på restauranter er det alltid dekket opp til flere. Også har det kanskje også noe med forventningene man har til seg selv, sier Christine Otterstad, som er mentaltrener, til KK.no.

LES OGSÅ: Her er spørsmålene du burde stille vennene dine før dere reiser på ferie sammen!

MØT FRYKTEN: Ofte er det bare selve tanken på å reise et sted alene som er mer skummel enn det å faktisk gjøre det, mener Otterstad. Foto: NTB scanpix
MØT FRYKTEN: Ofte er det bare selve tanken på å reise et sted alene som er mer skummel enn det å faktisk gjøre det, mener Otterstad. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men slik behøver det slett ikke å være. Hvorfor skal du rette livet ditt kun etter hva som passer andre menneskers feriekalender? I bunn og grunn koker det ned til deg selv og hvordan du forholder deg til det.

– Ofte er det bare selve tanken på å reise et sted alene som er mer skummel enn det å faktisk gjøre det. Veldig ofte når det gjelder ting vi ikke har gjort før, er det de verste scenarier vi forestiller oss. Men hvis du ser for deg at du ligger på en strand med en piña colada så er det lettere at det blir hyggelig, forklarer hun. 

For som med det meste i livet er det bare tankene som holder oss igjen. Hun minner om at alt som befinner seg utenfor komfortsonen vår ofte føles ubehagelig, men hvis du ikke utfordrer deg selv på ting man synes er vanskelig vil du bli stående stille i livet. 

– Det å ha det litt ubehagelig til tider er nødvendig for å vokse på alle mulige plan. Akkurat dette med å reise på ferie, er en av de minst alvorlige tingene man kan utsette seg selv for. Dette er jo et ønske om å gjøre noe koselig og spennende. Og det vil gi deg nye opplevelser og erfaringer, påpeker Otterstad.

– Hvis du egentlig har et ønske om å dra på ferie alene men ikke tør, så er det best å bare gjøre det. Som regel vil du finne at du liker det. I dag finnes det jo også singelreiser som et tilbud for de som ikke ønsker å måtte reise alene, legger hun til.

LES OGSÅ: -Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Gode tips til deg som skal reise alene

Ifølge Mette Solberg Fjeldheim vil det å reise alene gi deg noen fordeler som du ikke får når du reiser sammen med andre. For eksempel vil du få anledning til å oppleve ting i eget tempo. 

– Man kan bestemme selv og gjøre det man liker best, uten å måtte ta hensyn til et eventuelt reisefølge. Det er også lettere å gjøre om på planer om du får lyst å gjøre noe annet enn det du hadde tenkt i utgangspunktet, forteller hun. 

LES OGSÅ: Dette må du huske når du skal bestille bolig eller hotell til sommerferien

REISER ALENE: Mette Solberg Fjeldheim er ikke fremmed for å reise alene. Dette bildet er fra hennes soloreise til Cinque Terre. Foto: Foto: Privat
REISER ALENE: Mette Solberg Fjeldheim er ikke fremmed for å reise alene. Dette bildet er fra hennes soloreise til Cinque Terre. Foto: Foto: Privat Vis mer

– Det er mer rom for å tenke og reflektere over det man opplever og stedet man besøker. I tillegg er det også lettere å komme i kontakt med både lokale og andre reisende når man reiser alene, legger hun til.

Her er hennes beste tips til deg som skal reise alene for første gang:

  • Om du er redd for hjemlengsel eller for å føle deg ensom, velg en kortere reise i første omgang. 
  • Legg opp til en aktiv reise, med et mål for turen. Eller delta på guidede turer, meld deg på kokkekurs eller oppsøk steder der det er lett å komme i kontakt med andre. 
  • Ta med ei bok: man er aldri alene om man har en god bok i veska. 
  • Bestill gjerne overnatting, i hvert fall til første natt, så slipper du å lete etter sted å bo på en fremmed plass. 
  • Prøv å komme frem tidlig, før det er mørkt. Det er alltid hyggelig å komme til et nytt sted mens det fortsatt er lyst ute. 
  • Ha gjerne planer for turen, men gjør rom for endring. Kanskje får du tips eller inspirasjon til alternative reiseopplevelser underveis. 
  • Bruk sunn fornuft og lytt til magefølelsen. Ikke vær redd for å spørre om hjelp.

 

LES OGSÅ: Gjest i en venninnes bryllup? Så mye koster det deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer