Her er 5 uunnværlige tips du burde notere deg før du legger ut på hengekøyetur!

Tursøstrene Hege og Stine gir deg sine aller beste råd.

TURSØSTRENE: Hege (øverst) og Stine Schultz Heireng er ambassadører for det kortreiste friluftslivet, og ble i 2017 tildelt den gjeve «Friluftslivsprisen». Samme året ble de også kåret til «Årets Villmarking». Nå er de aktuell med boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer rundt Norges største byer». FOTO: Schultz Heireng
TURSØSTRENE: Hege (øverst) og Stine Schultz Heireng er ambassadører for det kortreiste friluftslivet, og ble i 2017 tildelt den gjeve «Friluftslivsprisen». Samme året ble de også kåret til «Årets Villmarking». Nå er de aktuell med boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer rundt Norges største byer». FOTO: Schultz Heireng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hengekøye-turer er i vinden som aldri før, og nylig ble jeg invitert med ut på kortreist tur i skogen av en hengekøyefrelst venninne. Jungeltelegrafen Facebook gjorde at jeg raskt fikk lånt meg utstyr (derfor elsker jeg sosiale medier!), og før jeg visste ordet av det var vi på tur mot Rundvann i Østmarka i Oslo.

Å henge opp hengekøyene var gjort i en fei, og alt lå tilrette for en minnerik naturopplevelse under åpen himmel. For ja, minnerik ble den - og det fordi jeg aldri har vært så kald i hele mitt liv.

Til tross for at jeg hadde panoramautsikt til både fullmåne og en stjerneklar himmel, må jeg innrømme at jeg etter noen timer kunne relatere meg til hva krigshelten Jan Baalsrud må ha erfart i de 27 døgnene han lå utendørs langt oppe i nord (vel, det kan jo overhode ikke sammenlignes, men det var nå i alle fall det jeg tenkte på mens jeg lå der forfrossen i sommersoveposen min).

EN NATT I KØYA: Det ble en kald affære for KK-journalist Malini Bjørnstad, som testet ut hengekøyeovernatting for aller første gang. FOTO: Privat
EN NATT I KØYA: Det ble en kald affære for KK-journalist Malini Bjørnstad, som testet ut hengekøyeovernatting for aller første gang. FOTO: Privat Vis mer

Det var åpenbart at det var et par ting jeg ikke hadde fått med meg at er elementære grunnregler for å oppnå den ultimate hengekøyeopplevelsen.

- Vi har aldri sett oss tilbake

Jeg tok derfor kontakt med tursøstrene Stine (37) og Hege (35) Schultz Heireng, som i disse dager er aktuell med boken «Kortreist – 70 fine hengekøyeturer rundt Norges største byer».

De travle småbarnsmødrene har vært på utallige hengekøyeturer sammen, og ble bitt av basillen for fire år siden.

- Første gang vi ble introdusert til hengekøyelivet var tilbake i 2015, og etter å ha prøvd overnatting i hengekøye har vi aldri sett oss tilbake. Det er enkelt å henge opp, lett i vekt, og gjør at du kan overnatte omtrent hvor som helst bare det finnes to trær. Samtidig kommer du tettere på naturen og i tillegg er hengekøya veldig behagelig å ligge i, forklarer de til KK.

Selv om mange kanskje tenker at det er mye styr å legge ut på hengekøyetur, og at det krever at man reiser langt - og lenger enn langt - så er ikke det tilfelle, skal vi tro tursøstrene Stine og Hege.

- Noen av de fineste turene vi har vært på, har faktisk vært rett bak der vi selv bor. Vi trodde vi var godt kjent i vår egen nærmark, men etter å ha reist på massevis med nye plasser, har vi fått mange nye favoritter, blant annet Åselidalen utenfor Bodø, Oddersjå i Kristiansand, Perhusfjell i Oslo og Hausdalen i Bergen, forklarer Stine og Hege, som også driver nettstedet Tursøstre.no.

HERLIGE OMGIVELSER: Et av tipsene søstrene kommer med er å velge solide trær, som gjør at hengekøyen får den perfekte buen for en behagelig natt. Her koser Stine seg i køya en deilig høstdag. FOTO: Schultz Heireng
HERLIGE OMGIVELSER: Et av tipsene søstrene kommer med er å velge solide trær, som gjør at hengekøyen får den perfekte buen for en behagelig natt. Her koser Stine seg i køya en deilig høstdag. FOTO: Schultz Heireng Vis mer

Her er tursøstrenes 5 tips til hengekøyeovernattingen:

1. Velg solide trær

Hengekøya trenger ofte større plass enn du tror. Velg to solide trær som står cirka 4-5 meter fra hverandre. Står trærne for tett, og buen på hengekøya blir for stor, kan det bli mindre behagelig å sove i den. Står trærne for langt fra hverandre, og køya blir for strak, vil hengekøya kunne bli ustabil.

2. Husk isolasjon under deg og over deg

Det kan fort bli kaldt dersom temperaturen synker i løpet av natten, spesielt nedenfra når kulda kommer snikende gjennom en flattrykt sovepose. Sørg for å ha godt med isolasjon å ligge på. Vår erfaring er at myke underlag fungerer best. Du kan gjerne bruke ullteppe, skinnfell eller kjøpe spesiallagde underlag for hengekøyer.

3. Hold hodet varmt

Når solen går ned på kveldstid, blir det ofte kjøligere. Og når du overnatter i utendørs blir varmetapet stort gjennom hodet. Derfor er det veldig viktig å bruke lue om natten – selv på milde sommerdager er det lurt med en tynn lue. Ha gjerne også en ullbuff rundt halsen som du kan trekke opp om det blir kaldt.

PÅ VINTERSTID: Det er ikke noe problem å campe ute i hengekøye om vinteren, slik som Hege gjør her, så lenge man husker varme klær, en god sovepose for vinterstid - og ikke minst et solid liggeunderlag. FOTO: Schultz Heireng
PÅ VINTERSTID: Det er ikke noe problem å campe ute i hengekøye om vinteren, slik som Hege gjør her, så lenge man husker varme klær, en god sovepose for vinterstid - og ikke minst et solid liggeunderlag. FOTO: Schultz Heireng Vis mer

4. Beskytt deg mot regn

Husk at når du overnatter i hengekøye, sover du under åpen himmel. Dersom det er fare for nedbør er det lurt å henge opp en tarp (presenning) over hengekøya. Dette gir deg ly for været og gjør opplevelsen en del lunere. Husk at det kan bli en del støy i tarpen dersom det er mye vind, så stram den godt før du legger deg.

5. Bruk myggnett

Myggnett er (dessverre) et must dersom det er mye mygg i området. Det finnes spesialnett designet for hengekøyer, og som kan festes rundt hele køya. Vi har også brukt mygghatt eller myggnett for barnevogn og dratt over hodet – det fungerer også fint.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer