Reisetips

Herlige Hellas

Hvite strender nesten uten trengsel, plass på restaurantene, kort kø til Akropolis og ordentlig god mat. Det er mange grunner til å dra til Fastlands-Hellas om sommeren.

HELLAS: Halkidiki i nord er det området de fleste atenere søker til når de ikke drar ut på øyene. FOTO: NTB Scanpix
HELLAS: Halkidiki i nord er det området de fleste atenere søker til når de ikke drar ut på øyene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hellas er for mange synonymt med øyferie. Og det er litt synd. Du kan nemlig få både hvite strender, gresshopper som synger og masse feriestemning hvis du holder deg på fastlandet. Og i tillegg godt med plass å boltre seg på. Det er nemlig ikke bare nordmenn som søker mot øyene i høysesongen, det gjør grekerne også. Så mens det er godt fylt opp på øystrendene, kan du være heldig å vandre med bare tær i sanden uten å støte på noen på fastlandets strender.

En slik strand finner du på Evia, en brofast øy, som ligger i kjøreavstand til Nord-Aten. I kystbyen Korasida finner du en håndfull familiedrevne pensjonater, fire spisesteder med enkle lokale retter som smaker så godt at du bokstavelig talt blir nødt til å trille i seng og en så lav puls at tiden er på nippet til å stå stille. Det er ikke så mye annet å gjøre enn å starte dagen med soloppgang, gresk kaffe og yoghurt med valnøtter og honning, og ellers bare lade batteriene på stranden, i vannet og på spisestedene.

FLOTTE STRENDER: Halkidiki byr på flotte strender - og steder der det er lett å nyte livet. FOTO: NTB Scanpix
FLOTTE STRENDER: Halkidiki byr på flotte strender - og steder der det er lett å nyte livet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Jo varmere det er, desto kortere er køen til en av den vestlige verdens viktigste områder, Akropolis, som ligger i Aten. Det forstår man godt, for det er skikkelig varmt i Aten når solen står høyest. Det til tross er Aten et besøk verdt. Byen gjennomgikk litt av en fornyelse i forbindelse med OL i 2004, og det kan ses. For eksempel har det i området Kolonaki dukket opp svært mange gode restauranter, barer og spisesteder, samt en del designbutikker.

Det området som de fleste atenere søker til når de ikke drar ut på øyene, er halvøya Halkidiki i nord. Området har blant annet landets nest største by, Thessaloniki, som huser en rekke historiske monumenter med plass på Unescos verdensarvliste. Besøk for eksempel Ano Poli, den nordlige delen av byen som er den eneste som ikke ble ødelagt av en brann i 1917. Utsikten er fantastisk, og i tillegg er du omgitt av restene fra den bysantinske tiden.

Sør for Thessaloniki ligger tre halvøyer formet som tre fingre. Den første, Kassandra, er veldig turistifisert. Den neste, Sithonia, er mer vellykket, og den siste, Athos, er den mest uberørte og enestående. På Athos ligger det fascinerende området Mount Athos. Et område som verken verdenskriger, EU eller menneskerettigheter har kunnet endre status på.

SITHONIA: På en knaus med utsikt over sjøen på halvøya Sithonia står denne lille kirken. FOTO: NTB Scanpix
SITHONIA: På en knaus med utsikt over sjøen på halvøya Sithonia står denne lille kirken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Athos er hjemsted for en selvstyrende teokratisk stat som holder til i det området som går under navnet Det hellige fjell eller Jomfru Marias hage. Ifølge sagnet skulle jomfruen ha forelsket seg i området da hun i en storm ble tvunget i land med sin båt. Hun skulle etter sigende ha bedt sin sønn Jesus om å få området dedisert til seg som sin hage, og det har hun fått i en slik grad at hun er den eneste kvinnen som har fått lov til å sette sine føtter i området. Det er derfor kun tillatt for munker og mannlige besøkende å oppholde seg innenfor munkestatens grenser. Og for å komme inn må man ha søkt om tillatelse.

ATHOS: Det hellige fjellet på Athos utgjør et åndelig senter i den ortodokse krike og blir besøkt av pilegrimer fra hele verden. FOTO: NTB Scanpix
ATHOS: Det hellige fjellet på Athos utgjør et åndelig senter i den ortodokse krike og blir besøkt av pilegrimer fra hele verden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det hellige fjellet utgjør et åndelig senter i den ortodokse kirke og blir besøkt av pilegrimer fra hele verden. Det rommer 20 klostre og 12 munkefellesskap med cirka 1400 innbyggere, som lever slik munker gjorde i den bysantinske tid, og produserer vin, søte saker og andre delikatesser. Det er fri adgang til butikkene med munkenes delikatesser i den nærliggende, lille byen Ouranópolis, som foruten de mange pilegrimene også er sentrum for områdets sommerglade turister.

Det er stor forskjell på hvordan det greske kjøkken er i nord sammenlignet med det som preger øyene i sør. Områdene har tatt farge etter de rikene som har sittet på makten, som for eksempel osmanene, som har gjort maten mer krydret i nord enn i sør. Men det er også forskjell på fattig i nord og rik i sør – og den ulikheten har sågar formet mattradisjonene.

Generelt er det greske kjøkken basert på relativt få råvarer. Ved kysten spiller skalldyr og fisk en hovedrolle, mens det på fastlandet er basert på de råvarene som lokalområdet har kunnet produsere, som korn og vin. Det er i dag mer enn 6000 bikuber på Halkidiki og mye geit og sau, så honning spiller sammen med ost og yoghurt av geite- eller sauemelk en viktig rolle.

Grønnsaker er naturligvis også sentrale i det tradisjonelle kjøkkenet sammen med olivenolje, oliven, ville urter, frø og nøtter i en slik grad at det tradisjonelle greske kjøkken er nær å være vegetarisk. Fram til 1960-tallet spiste grekerne faktisk mest vegetarisk. Kjøtt hørte kun til ved spesielle, og i hovedsak religiøse, anledninger.

Derfor er tzatziki og pureer av for eksempel aubergine og squash sammen med brød en sentral del av grekernes mat den dag i dag. I det moderne greske kjøkken er det gjort mer plass til kjøtt i retter som for eksempel moussaka, som oppfattes som en gresk spesialitet selv om det opprinnelig er en tyrkisk rett.

GRESK MAT: Det greske kostholdet er tradisjonelt ganske så vegetarisk. Og oliven og brød er en vanlig snack. FOTO: NTB Scanpix
GRESK MAT: Det greske kostholdet er tradisjonelt ganske så vegetarisk. Og oliven og brød er en vanlig snack. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I det hele tatt har det moderne greske kjøkken tatt nye råvarer til seg, men uten å kompromisse med de opprinnelige. Unngår du de verste turistrestaurantene, vil du oppleve at maten er bedre, nesten uansett hvor du spiser. Og satser du også på de rettene med mye krydderurter, fisk og grønnsaker, nøtter og saue- eller geitemelk, så er det vanskelig ikke å finne seg et godt måltid i Hellas.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer