Reise Sri Lanka:

Herlige Sri Lanka

Et enestående dyreliv, vakre strender, frodig natur, krydret mat og en smilende befolkning gjør Sri Lanka til et fantastisk land å besøke.

REISE TIL SRI LANKA: I Nilaveli finner du sandstrender og klart vann så langt øyet kan se. FOTO: Malene Lundahl / NTB Scanpix
REISE TIL SRI LANKA: I Nilaveli finner du sandstrender og klart vann så langt øyet kan se. FOTO: Malene Lundahl / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den unge hannelefanten med de halvstore støttennene står og gresser. Han løsner gresset ved å dytte til det med foten og rister jord og støv av ved å svinge det mot bakken med snabelen. Igjen og igjen. Han ser så fredelig ut – og han står få meter fra jeepen vår. Strekker han snabelen i retning av oss, vil han kunne nå bilen.

Nasjonalparken Kaudulla ligger cirka 20 mil utenfor landets største by, Colombo.
Nasjonalparken Kaudulla ligger cirka 20 mil utenfor landets største by, Colombo. Vis mer

Vi – en familie på to voksne og en jente på tolv år – er på safari i Kaudulla-nasjonalparken, et av Sri Lankas mange fredede naturområder, der ville elefanter bor og yngler i store flokker. Gjennom vårt lokale hotell har vi bestilt en bil og en guide, som i et par timer kjører oss rundt i parken. Vi ser i alt om lag 100 elefanter – fra de mest kosete babyelefanter, som leker eller dier hos mødrene, til enorme alfahanner og små grupper som bader i sjøen. Det er en voldsom opplevelse å komme så tett på disse snille gigantene. Nærmest magisk.

En annerledes sommerferie

Det hele begynte egentlig med at vi fikk lyst til å dra på en annerledes sommerferie. Ikke enda en (herlig, men også forutsigbar) tur til Sør-Europa, men en mer eventyraktig reise full av eksotiske opplevelser. En reise som du husker og snakker om i mange år. Vi hadde vurdert Sri Lanka tidligere, men ikke bitt på, siden landets sparsomme infrastruktur krever god tid og ikke altfor små barn. Og så ville vi gjerne ha borgerkrigen, som sluttet for kun ti år siden, litt på avstand.

Nå er vi her! Og det er overveldende og herlig og litt kaotisk på en gang. Etter en kort stopp i hovedstaden Colombo tar vi toget til Sri Lankas nest største by, Kandy, som ligger ved en liten innsjø omgitt av fjell. Kandy er særlig kjent for sine templer, en botanisk hage anlagt midt på 1700-tallet og teproduksjon.

Tannens tempel er den største turistattraksjonen i byen Kandy.
Tannens tempel er den største turistattraksjonen i byen Kandy. Vis mer

Byens største attraksjon er Tannens tempel, som visstnok inneholder en tann fra selveste Buddha. Spesielt under de tre daglige religiøse seremoniene er det stuvende fullt av både turister og lokale buddhister, som har brakt med seg offergaver i form av lotus- og sjasminblomster.

Vi følger strømmen av mennesker og ledes forbi et gyllent pagodeformet skrin, som inneholder den hellige tannen. Etterpå går vi rundt på tempelets store område, kikker på enorme buddhafigurer og puster inn både røkelse og den unike stemningen.

Det kryr av farger og dufter og blomster – som disse lotusblomstene.
Det kryr av farger og dufter og blomster – som disse lotusblomstene. Vis mer

Løveklippen i Sigiriya

Siden vi reiser på sommeren, vet vi at de sørlige delene av Sri Lanka vil være rammet av monsunregn og dermed ikke vil være et opplagt reisemål. Fra Kandy reiser vi derfor videre mot nordøst, mot en av Sri Lankas andre severdigheter: Løveklippen i Sigiriya. Det historiske stedet består dels av en spektakulær klippe som kan bestiges, og dels av et stort arkeologisk område nedenfor klippen der restene av gammel sivilisasjon kan ses i form av en by.

Siden solen steker og varmen raskt kommer over 30 grader, har vi dratt tidlig av gårde for å bestige den berømte 200 meter høye klippen. Ifølge de historiske overleveringene var det kong Kasyapa som rundt år 500 fikk bygd både byen under klippen og et palass på toppen av klippen. I tillegg fikk klippen to enorme løveføtter som inngangsparti til palasset.

Oppstigningen går via trapper, smale ganger på yttersiden av klippen (med rekkverk!) og vindeltrapper. Det er hardt, men på toppen belønnes vi med et imponerende syn ut over regionens grønne lavland. Her er frodig skog, hav av lotusblomster og fjell i bakgrunnen. Det ligner nesten litt fra «Jurassic Park», sier den mannlige delen av reiseselskapet. Og man må gi ham rett: Sri Lankas natur er fortsatt så uberørt at den er overveldende i kraft av sin skjønnhet.

Løveklippen er 200 meter høy. Den kan du bestige via trapper og smale ganger på yttersiden av klippen.
Løveklippen er 200 meter høy. Den kan du bestige via trapper og smale ganger på yttersiden av klippen. Vis mer
Løveklippen Sigiriya er en av landets store severdigheter og står på verdensarvlisten.
Løveklippen Sigiriya er en av landets store severdigheter og står på verdensarvlisten. Vis mer

Etter noen dager i Sigiriya blir vi kjørt et par timer det siste stykket til Sri Lankas østkyst, der vi har booket en liten uke rom på et strandhotell i en liten by som heter Nilaveli. Stranden i Nilaveli lever helt opp til våre paradisdrømmer: kritthvit, tropisk sandstrand så langt øyet kan se, klart vann å bade i og hengekøyer mellom kokospalmetrærne.

Hver kveld tar vi tuk-tuk fra hotellet til en liten, hyggelig familierestaurant som serverer fantastisk mat utendørs. Fra grillen kommer store tunfiskbiffer, blekkspruter eller kjempereker, typisk ledsaget av ris og curry. Godt og krydret – og ufattelig rimelig. Ofte kan vi spise oss mette og glade for under 70 kroner per person.

Utenfor Nilaveli ligger Pigeon Island, en nasjonalpark som består av en rekke små øyer og rev. Lokale fiskere skysser besøkende den lille kilometeren ut til øyene, slik at vi gjennom snorkelmasken kan nyte det rike undersjøiske livet som trives rundt øyene. Det er en hel del besøkende på stranden da vi blir satt av på Pigeon Island, men da vi alle tre er kommet i vannet – med snorkler, dykkermasker og svømmeføtter – og ligger og kikker på fargestrålende fisker, glemmer vi alt annet. Mellom klippene ser vi blant annet små stripete klovnefisker i myke koraller, papegøyefisk i flere varianter og en stor knallgul fiskestim. Det er som å svømme i et tropisk akvarium. En av oss ser sågar en stor revehai, men forteller først selskapets tolvåring om haien etter at vi er trygt på land igjen.

Har du god tid, kan det å reise med tog anbefales. Komforten er ikke all verden, men turen er et lite eventyr.
Har du god tid, kan det å reise med tog anbefales. Komforten er ikke all verden, men turen er et lite eventyr. Vis mer

De siste dagene før hjemreisen tilbringer vi i hovedstaden Colombo, der shoppingmulighetene er mange – og prisene snille. Vi freser rundt mellom kafeer og butikkstrøk i tuk-tuk og får fylt koffertene godt opp med både klær, sko, te og kunsthåndverk. Colombo er travel, bråkete og litt skitten, men alt ser flott ut fra den takterrassen der vi spiser vår siste middag i Sri Lanka. Og vi skåler for en fantastisk reise.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer