Reisetrender 2020

Hørt om «nakations»?

En av de hotteste reisetrendene i 2020!

TREND: «Nakations» av de hotteste reisetrendene i 2020! Vis mer
Publisert

Om få strakser innleder vi et nytt tiår, og aldri før har det vært enklere å komme seg jorden rundt for å oppleve nye kulturer, møte nye mennesker og absorbere kjente og ukjente inntrykk.

Men å reise i 2020 er ikke det samme som det var for ti og tyve år siden. Ikke bare har teknologien gjort det både billigere og lettere for oss å reise, men vi er blitt mer bevisst på hva slags reiser vi faktisk ønsker oss.

En ferie er ikke bare en ferie lenger, slik det kanskje var da vi lå på solsengen og drakk paraplydrinker i Syden på 80-tallet. Nå skal ferien bære preg av en dypere mening og gi oss mer tilbake en bare et solskille.

Ifølge det amerikanske reisemagasinet Condé Nast Traveler kommer vi til å se mange nye måter å reise på i 2020. Også britiske Independent har, basert på uttalelser fra eksperter og reisebyråer, listet opp flere nye reisemåter som vi kommer til å se i tiden fremover.

Nedenfor har vi listet opp de 7 reisetrendene vi kommer til å la oss inspirere av i året som kommer:
1. NAKATIONS

Ordet er slått sammen av «naked» og «vacation», som på norsk kan oversettes til «nakenferie». Hva med å utfordre din indre nudist og legge opp ferien til et nakenresort der du kan padle, dra på cruise og selvfølgelig ta en forfriskende dukkert uten en tråd på kroppen. Ifølge nettstedet Adventure er dette det raskest økende segmentet innen reiselivsbransjen.

NAKATIONS: Hva med å teste ut nakenyoga-retreat, nakencruise eller sjekke inn på et nudisthotell? Mulighetene er mange! FOTO: NTB scanpix
NAKATIONS: Hva med å teste ut nakenyoga-retreat, nakencruise eller sjekke inn på et nudisthotell? Mulighetene er mange! FOTO: NTB scanpix Vis mer

2. FRIENDMOON

De siste årene har vennskap fått en stadig større plass i livene våre, og det er mange som prioriterer venner over familie. Dette ser man også på reisestatistikken, og det er mange som velger å feriere med venner heller enn å reise med familien. Eller man ønsker å kombinere både venne- og familieferie.

Ifølge Independent går konseptet «friendmoon» ut på at man legger en stor ferie sammen med venner etter den tradisjonsrike «honeymoon»-ferien, som på norsk altså er bryllupsreise.

Dette var noe vi (på en måte) så allerede i Sex and the City: The Movie fra 2008, da Carrie Bradshaw, spilt av Sarah Jessica Parker, ble forlatt kort tid før bryllupet med Mr. Big og heller valgte å ta med seg venninnene til Mexico på det som skulle ha vært bryllupsreisen.

FRIENDMOON: Mange velger å inkludere venner på bryllupsreisen - og i Sex and the City: The Movie fra 2008 tok Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) med seg venninnene på det som skulle ha vært bryllupsreisen hennes. FOTO: NTB scanpix
FRIENDMOON: Mange velger å inkludere venner på bryllupsreisen - og i Sex and the City: The Movie fra 2008 tok Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) med seg venninnene på det som skulle ha vært bryllupsreisen hennes. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Også skuespillerparet Jennifer Aniston (50) og Justin Theroux (48) la opp til en «friendmoon» da de giftet seg i 2015. Da inviterte de nemlig med seg sine nærmeste venner, bestående av blant andre Courteney Cox (55), Jimmy Kimmel (52) og Jason Bateman (50), til Bora Bora for å feire ekteskapet. Det ble derimot oppløst i 2017, men det er en annen sak...

3. ANCHESTRY-FERIE

DNA-testing er blitt en økende trend de siste årene, etter at hjemmetester kom på banen. Skal vi tro MIT Technology Review har over 26 millioner mennesker tatt DNA-tester for å finne ut av hvor deres forfedre kommer fra. Nå har blant annet Airbnb inngått et samarbeid med DNA lab 23andMe, hvor de tilbyr overnatting for de som ønsker å grave litt ekstra i familiehistorikken.

4. ØKOTURISME OG VEGANSK HOTEL

Vi er blitt stadig mer opptatt av hva vi putter i oss, hvor maten er produsert og hvordan den er blitt produsert. Vi har også innsett at vi er nødt til å spise mindre kjøtt, for å minke de globale klimagassutslippene.

Dette er noe vi også ønsker å integrere når vi er på reise. I fjor åpnet hotellet Saorsa 1875 i England, som er et hotell som er hundre prosent vegansk. Ikke bare i matveien, men også med tanke på innredning. På hotellet, som består av totalt 11 rom, finnes det ingen ulltepper, ikke noe sengetøy av silke eller dundyner med fjær fra levende dyr.

Skal vi tro spådommene til ekspertene er dette noe vi kommer til å se en økning av i året som kommer.

5. ANTI-FLYSKAM

I 2018 ble «flyskam» kåret til årets ord i Sverige, og det var også flere som diskuterte om dette kunne blir årets ord i Norge i 2019 - men det var altså ordet «klimabrøl» som stakk av med topplasseringen, kåret av Språkrådet. For det er ikke til å stikke under stol at vi det siste året er blitt mer bevisst på hvordan vi lever, og hvilke tiltak vi må gjøre for å redde jorden vår fra den påbegynte klimakrisen.

Dette innebærer også at vi har tatt i bruk nye metoder for å reise, og det er mange som velger å droppe fly til fordel for mer miljøvennlige fremkomstmidler.

Tog er blitt en hit blant reisende, og konseptet interrail har fått en ny renessanse de siste årene. Men også båt, buss og bil kan være transportmidler som kan gi ferien din det lille ekstra - og som kan bidra til nye opplevelser som du aldri hadde fått høyt oppe i luften.

6. SPARTANSK NOMADETILVÆRELSE

Hva med å droppe det klassiske hotellet til fordel for en natt i lavvo eller under åpen himmel i hengekøye, glamping i telt eller overnatting i toppen av et tre i trehytte? Mulighetene er mange, og det er bare fantasien som setter en stopper for hvor en god natts søvn kan finne sted!

GLAMPING: Det det bare fantasien som setter en stopper for hvor en god natts søvn kan finne sted! Hva med å teste ut glamping? FOTO: NTB scanpix
GLAMPING: Det det bare fantasien som setter en stopper for hvor en god natts søvn kan finne sted! Hva med å teste ut glamping? FOTO: NTB scanpix Vis mer

Når man reiser på denne måten kan man også få med seg mange flere steder, enn det man hadde fått om man hadde blitt værende på ett og samme hotell hele ferien.

7. BORTEKONTOR

Teknologi har vært nevnt - og i 2020 har vi kommet så langt at vi nærmest kan være på nett når som helst og hvor som helst i hele verden. Verktøy som Skype, Slack og Google Docs har gjort at man ikke lenger er lenket fast til kontoret for å jobbe.

For mange av oss kan et liv innenfor kontorets fire vegger bli relativt traurig over en lengre periode, og man trenger nye omgivelser for å la seg inspirere - og på den måten finne ny giv og ny energi til å prestere på jobb.

Så, hva med å pakke kofferten i lavsesongen, sjekke deg inn på et hotell med god wifi-tilgang og ta fatt på din nye tilværelse som bortekontor-arbeider?

Uansett hvordan du velger å reise i 2020, eller hvilken destinasjon du velger å utforske, ønsker vi deg en riktig god og minnerik tur!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer