KIRKENS BYMISJON: Frivillige over hele landet har strikket 10 000 skjerf som har blitt delt ut i 20 forskjellige byer. Her er Inga Marte Thorkildsen fotografert i forbindelse med tilstelningen. Hun er byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester i Oslo kommune. Foto: Torstein Ihle
KIRKENS BYMISJON: Frivillige over hele landet har strikket 10 000 skjerf som har blitt delt ut i 20 forskjellige byer. Her er Inga Marte Thorkildsen fotografert i forbindelse med tilstelningen. Hun er byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester i Oslo kommune. Foto: Torstein Ihle Vis mer

Kirkens Bymisjon

- I fjor oppga 125 000 personer at de gruet seg til jul

Kirkens Bymisjon sprer varme og glede over hele landet med 10 000 hjemmestrikkede, oransje skjerf.

1. november startet Kirkens Bymisjon juleaksjonen «Gled en som gruer seg til jul», der de jobber for å kunne tilby middager og fellesskap til mennesker fra rus- og gatemiljøene. Kristian Badendyck Fjeldstad, kommunikasjonsrådgiver i Kirkens Bymisjon, forteller at bare fjor oppga 125 000 personer at de gruet seg til jul.

- Blant mennesker som lever nær gata, er førjulen og julehøytiden ofte en smertelig påminnelse om ensomhet, brutte familierelasjoner, fattigdom og følelsen av å «stå utenfor». Vi ønsket å markere starten på en tid som er tung for mange med å lage «Årets varmeste dag», og vi gjorde det med 10 000 hjemmestrikkede skjerf etter en enestående strikkedugnad av folk fra alle samfunnslag, sier Badendyck Fjeldstad til KK.no

DUGNADSÅND: 1.november startet Kirkens Bymisjon juleaksjonen «Gled en som gruer seg til jul». Foto: Torstein Ihle
STRIKKEGLADE MENNESKER: Syklubber, flyktninger, Kirkens Bymisjons gjester og pasienter, tidligere rusavhengige, næringslivsledere, privatpersoner og «strikke-kjendiser» har alle vært med på å strikke de oransje skjerfene. Foto: Torstein Ihle
EN GOD GJERNING: 10.000 oransje skjerf har blitt strikket! Foto: Torstein Ihle

Strikket en modernisert versjon av skjerfet

De oransje skjerfene har blitt laget på ren dugnadsånd, og er et resultat av strikkeglade mennesker over hele landet. Syklubber, flyktninger, Kirkens Bymisjons gjester og pasienter, tidligere rusavhengige, næringslivsledere, privatpersoner og «strikke-kjendiser». Den strikkeglade bloggeren Line Langmo fikk i oppdrag å modernisere det oransje skjerfet med en ny oppskrift, og tok oppgaven på strak arm.

At jeg er glad i å strikke er ingen hemmelighet og jeg har strikket flere oransje skjerf. Jeg synes dette er et fantastisk prosjekt som det er viktig å sette fokus på. Det er ikke alle som synes jul og julehøytiden er den beste tiden på året. At man kan bidra til et varmere samfunn, og også vise solidaritet ved å bære de oransje skjerfene, er kjempeflott. Det er helt fantastisk å se hvor mange som har strikket og engasjert seg, sier Langmo til KK.no.

LINE LANGMO: Bloggeren har laget en modernisert oppskrift av det oransje skjerfet.  Foto: Privat (med tillatelse)
LINE LANGMO: Bloggeren har laget en modernisert oppskrift av det oransje skjerfet. Foto: Privat (med tillatelse) Vis mer

- Dette gjør vi ikke bare for andre, men for hverandre 

Badendyck Fjeldstad i Kirkens Bymisjon sier at det er veldig sterkt å oppleve at så mange gledet seg over å spre budskapet og de fine skjerfene.

- Skjerfet er skapt av omtanke, og er et symbol på at vi står skulder til skulder. Dette gjør vi ikke bare for andre, men for hverandre. Veldig mange tok telefonen og sendte sms GLEDE til 2490 for å gi to middager (80,-). Det er mange som kjenner seg igjen i budskapet om at jula ikke bare er glede, og alle forstår at dette er viktig. 

- Hvordan var tilbakemeldingene fra de som fikk utdelt skjerfene?

- Mange som frøs i gatene tok skjerfene i bruk. Noen tok dem raskt til seg til eget bruk og nyter varmen de gir. Andre lurer på hva det handler om, og lyser opp når de forsto oppfordringen om å gå med det i solidaritet og for å vise at man ønsker en varm by å bo i. Flere ba om å få med seg et skjerf til noen de vil glede eller varme. Og flere synes det var utrolig og rørende at alle skjerfene var hjemmestrikket, med varme og kjærlighet, at det ikke var noe masseprodusert av en maskin. 

LES OGSÅ: - Ensomheten har fulgt meg hele livet

- Hvor mange har bidratt med skjerf og hvem er det som lager skjerfene?

- Vi hadde nesten 10 000 skjerf til utdeling i 20 byer! De er strikket av ildsjeler over hele Norge som vil bidra til mer varme og inkludering i samfunnet: Gjester og brukere, ansatte og frivillige hos Kirkens Bymisjon, kolleger i store og små bedrifter, givere og folk som bare vil delta fordi de har sett utfordringen og vil bruke strikking til støtte for andre.
Vi har fått melding om at flere generasjoner har strikket sammen, om mannfolk som har strikket for første gang og folk som har strikket både i sorg og glede.

Bli med å gjøre byen din varmere for mennesker som lever i rus- og gatemiljøene. Gi 2 middager. Send sms GLEDE til 2490 (80,-).

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: