Kroatia:

Idyll ved Adriaterhavet

Kroatia er og blir en av sommerens turistvinnere. I eldgamle Zadar finner du strender, kultur og natur – samt Balkans beste oster.

KROATIA: Øya Pag utenfor Zadir er omgitt av krystallklart vann. Her lages også en av verdens mest eksklusive oster. «Paski Sir» heter den. FOTO: NTB Scanpix
KROATIA: Øya Pag utenfor Zadir er omgitt av krystallklart vann. Her lages også en av verdens mest eksklusive oster. «Paski Sir» heter den. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et par timers bilkjøring oppover kysten fra Split, eller tre timer nedover fra Rijeka, finner du en av Europas aller eldste byer. I mer enn 3000 år har det vært bosettinger i denne koselige byen ved Adriaterhavet – som har hatt både romerske, franske, østerriksk-ungarske og italienske herskere opp gjennom tidene.

LES OGSÅ: Opplev det ekte Portugal i sommer

ARKITEKTUR: I Zadar møtes gammel og ny arkitektur, mye på grunn av at byen ble bombet under andre verdenskrig. FOTO: NTB Scanpix
ARKITEKTUR: I Zadar møtes gammel og ny arkitektur, mye på grunn av at byen ble bombet under andre verdenskrig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men byen er langt mer enn et sovende museum. I området finner du yrende folkeliv, spennende omgivelser, flotte strender, fosser du kan bade under, og ikke minst eventyrlig god mat.

Strandpromenaden Riva, som ble anlagt i 1874, anbefales til nettopp det – å promenere. Her vandrer du rundt med den friske sjøluften i nesa, blant grønne parker, palmer, historiske bygninger (mange av dem riktignok gjenoppbygd), moderne hoteller og flere flotte restauranter.

Ved enden av promenaden er det en liten plass der både lokale og tilreisende gjerne samler seg på kveldstid.

Og som Alfred Hitchcock skrev etter sitt besøk i byen i 1964: – Zadar har verdens vakreste solnedgang. Den er ennå vakrere enn den i Key West i Florida.

Det sies at filmskaperen ble så betatt av Zadar at han leide en egen fotograf for å bli foreviget i byen.

LES OGSÅ: 7 gode grunner til å besøke de eoliske øyer

VERDENS VAKRESTE SOLNEDGANG: «Sun Saluation» er en kunstinstallasjon laget av solcellepaneler og led-pærer. Når sola går ned, begynner pærene å lyse. FOTO: NTB Scanpix
VERDENS VAKRESTE SOLNEDGANG: «Sun Saluation» er en kunstinstallasjon laget av solcellepaneler og led-pærer. Når sola går ned, begynner pærene å lyse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

På de aller fleste restaurantene med respekt for seg selv får du servert lokalt produsert ost. Nettopp denne osten, laget på sauemelk med en særegen smak av salt og urter, regnes som en av verdens mest eksklusive – og dyreste. Og vil du oppsøke kilden, setter du deg på båten ut til øya Pag, en av flere flotte øyer ved Dalmatiakysten.

Pag er omgitt av krystallklart vann, den er også en av Adriaterhavets mest steinete og knusktørre øyer. Vinden drar med seg salt fra havet som legger seg som et tynt slør over beitemarkene. Det er denne smaken du kjenner igjen når du smaker på osten «Paski Sir», som øya er så kjent for.

Over 30 000 sauer beiter på det lille de finner av urter i det karrige landskapet.

– Her er det familier som har holdt på med sauehold og osteproduksjon i 300 år, forteller sauebonde Toni Paro.

LES OGSÅ: Her finner du Europas billigste strandparadis

HYGGELIG BY: Den lille og hyggelige byen Sukosan ligger ti kilometer fra Zadar. Den er blant annet kjent for sine flotte strender. FOTO: NTB Scanpix
HYGGELIG BY: Den lille og hyggelige byen Sukosan ligger ti kilometer fra Zadar. Den er blant annet kjent for sine flotte strender. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men det er ikke bare osten som trekker turistene ut til Pag. Med sine 2500 soltimer i året er øya en av de mest solsikre i hele Adriaterhavet. Og om øya i hovedsak er steinete, finnes det også lekre sandstrender, ganske mange faktisk.

Turistbyrået på øya opplyser at de har hele 270 kilometer med strand. Flere av dem ligger i idylliske bukter perfekte for en piknik med noen skiver «Paski Sir» og kanskje en flaske av den lokale vinen Zutica.

INFO

Reise hit: Norwegian flyr til både Split og Rijeka, der du kan leie bil og kjøre til Zadar. SAS flyr til Split. Prisene varierer med utreisetid, men du kan finne billetter til godt under 1000 kroner hver vei.

Overnatte: Både Zadar og Pag har en rekke hoteller. Sjekk de store søkemotorene. Men det lønner seg å være tidlig ute, pågangen utover sommeren er stor. Det finnes også flere airbnb-leiligheter her.

Les mer: Zadar: http://www.zadar.travel/en. Pag: https://www.tzgpag.hr/en/>

LES OGSÅ: Nisyros, en gresk perle alle bør besøke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer