Reisetips La Clusaz:

Idyllisk skiferie i La Clusaz

I alpebyen La Clusaz i Frankrike handler det om å stå på ski – og å leve det gode liv.

LA CLUSAZ: Det er flest franskmenn, sveitsere fra Genève og engelskmenn – med sans for det gode liv – som kommer hit. For selvsagt kommer folk for å stå på ski. FOTO: Clement Hudry, laclusaz.com
LA CLUSAZ: Det er flest franskmenn, sveitsere fra Genève og engelskmenn – med sans for det gode liv – som kommer hit. For selvsagt kommer folk for å stå på ski. FOTO: Clement Hudry, laclusaz.com Vis mer
Publisert

Om byen

La Clusaz ligger i en dal i Haute Savoie, 1040 meter over havet og bare 70 kilometer fra flyplassen i Genève i nabolandet Sveits. I byen finner du svingete gater, velholdte stein- og trehus i alpestil, en kirke fra 1800-tallet og hoteller, restauranter og barer blandet med sports- og spesialbutikker som sørger for den rette stemningen av ekte fransk skiby.

Innbyggerne har i århundrer livnært seg som bønder med kyr av den store rasen abondance, som beiter i fjellet om sommeren. En del av innbyggerne holder tradisjonen i hevd og produserer fortsatt Reblochon, som er områdets egen stolthet på ostefronten. Den store veksten av La Clusaz som skisted kom etter at den første gondolheisen ble åpnet her i 1956.

Det er flest franskmenn, sveitsere fra Genève og engelskmenn – med sans for det gode liv – som kommer hit. For selvsagt kommer folk for å stå på ski. Men det handler også om den gode frokosten oppe i fjellet og en gourmetmiddag i byen.

Med 85 ulike nedfarter er det nok av muligheter for den skiglade. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry
Med 85 ulike nedfarter er det nok av muligheter for den skiglade. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry Vis mer

Alpinbakkene

La Clusaz er omgitt av fem forskjellige mindre områder, hver med sine fjell. Det ene området er svært ulikt det andre, så her kan du få mange forskjellige skiopplevelser og noe som er tilpasset ditt nivå. Det er 85 ulike nedfarter her – de fleste såkalte røde og blå løyper – på til sammen 125 kilometer (alpinløyper kategoriseres i grønne, blå, røde og svarte løyper, der de svarte er de mest krevende).

Det er naturlig å starte ved Champ Giguel, nærmest sentrum av byen, der gondolheisen går opp til Massif de Beauregarde på 1690 meters høyde. Nedfartene her er så smart designet at nybegynnere også kan få kjenne på følelsen av å være oppe i fjellet, siden det er laget blå løyper der, slik at du slipper å måtte kjøre bare i barnebakkene nede ved byen om du er lite dreven på ski. Hvis man vil, kan man også bare ta heisen opp hit for å spise på restauranten – uten å stå på ski. Det går også en svart løype ned herfra, for dem som liker det.

Fra Massiv Beauregarde kan man kjøre en løype over til området Manigod, som passer fint for familier. Derfra kan man fortsette med heis opp på Massif de L’Etale. Ved enden venter belønningen i form av en fin rødmerket løype. Og videre derfra kan man så fortsette via Massif de l’Aguille, som reiser seg over La Clusaz. Fjellet er som en sentrumsgate med alle typer restauranter langs den røde løypen, direkte ned mot byen. Men det er også herfra at det er forbindelse til det femte og mest utfordrende området, Massif de Balme. Der er det nesten bare svarte og røde ­løyper, samt flust av muligheter for å kjøre utenom løypene, såkalt offpiste, på eget ansvar.

Massasje er også en viktig ingrediens for mange på en slik ferie. FOTO: laclusaz.com, David Machet
Massasje er også en viktig ingrediens for mange på en slik ferie. FOTO: laclusaz.com, David Machet Vis mer
La Clusaz ligger i den sørlige delen av Aravis-fjellmassivet mellom Annecysjøen og Mont Blanc. FOTO: fggato
La Clusaz ligger i den sørlige delen av Aravis-fjellmassivet mellom Annecysjøen og Mont Blanc. FOTO: fggato Vis mer

Langrenn

Det er også fine forhold for å gå på langrennsski med utgangspunkt i Espace Nordiques des Confins fem kilometer fra byen. Har du egen bil, kommer du deg dit på 10 minutter. Ellers tar det 20 minutter med gratis skibuss. Området har 63 kilometer med løyper som brer seg utover Plateau des Confins på mellom 1420 og 1650 meters høyde rundt den vakre sjøen Lac des Confins og med den sagtaggede Aravis-fjellkjeden som spektakulært bakteppe, laclusaz-nordic.com.

Langrennsområdet ved Beauregard ligger på et platå på 1600 meters høyde og byr ikke bare på utsikt mot Aravis-fjellene, men også helt til Mont Blanc fra i alt 36 kilometer med løyper. Dit kommer du deg på et kvarter i egen bil eller på en halvtime med skibussen til Col de la Croix Fry.

Det er også mange muligheter for deg som vil gå på langrennsski. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry
Det er også mange muligheter for deg som vil gå på langrennsski. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry Vis mer

Hesteskyss

Ski Joering kaller de lokale det når du henger på ski bak en hest. Med et par korte carvingski under beina holder du deg fast i de lange tømmene, bøyer knærne lett for å ta av for eventuelle humper og lar de erfarne hestene fra Aravis Equitation trave og galoppere av gårde i snøen. Det er morsomt og egentlig ikke vanskelig, men det kan være tøft for armer og skuldre, aravis-equitation.com.

Å stå på ski bak en hest er også noe du kan gjøre her. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry
Å stå på ski bak en hest er også noe du kan gjøre her. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry Vis mer

Truger

Noe annet du kan gjøre her, er å gå på trugetur. Piggene under de racketlignende trugene sørger for at du har godt feste, og da er det bare å kose seg blant snødekte grantrær på en av de mange merkede truge­rutene, som til sammen dekker 95 kilometer. Turistkontoret på 161 Place de l’Eglise selger kort for tre euro, mens trugene kan leies der du leier sko.

Har du lyst på en tur i rolig tempo, er trugetur et alternativ. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry
Har du lyst på en tur i rolig tempo, er trugetur et alternativ. FOTO: laclusaz.com, Clement Hudry Vis mer

Svøm utendørs

Kanskje har hotellet et basseng som en del av spaavdelingen, men ikke noe slår følelsen av å svømme i et 25 meters basseng i 28 grader varmt vann med blendende utsikt mot alpinløypene. Og det lar seg faktisk gjøre i Espace Aquatique des Aravis, byens velværesenter, som blant annet byr på yoga og fitness i tillegg til svømming. Siden det ligger litt bortgjemt til bak en åsside i utkanten av byen på 434 route de la Piscine, må man vite at det er der, espaceaquatique-laclusaz.com.

Utendørsbassenget med oppvarmet vann byr på spektakulær utsikt. FOTO: laclusaz.com, Tilby Vattard
Utendørsbassenget med oppvarmet vann byr på spektakulær utsikt. FOTO: laclusaz.com, Tilby Vattard Vis mer

Bo

De fleste av hotellene i La Clusaz er ikke såkalte ski-in/ski-out, der du kan går rett ut i ski­løypene, men krever en kort gåtur med skiene på nakken til nærmeste heis eller en tur med skibussen, som er gratis. St. Alban Hotel & Spa er et fire­stjerners moderne fjellhotell, som ligger 10 ­minutters gange fra sentrum, hotel-st-alban.com.

Hotel Christiane er et klassisk trestjernes hotell i sentrum nær skiheisene ved foten av l’Aiguille­-fjellet, hotel-christiania.fr.

Hotel Christiania ligger i sentrum. FOTO: Hanne Høiberg
Hotel Christiania ligger i sentrum. FOTO: Hanne Høiberg Vis mer
Det er lett å nyte livet i La Clusaz. FOTO: laclusaz.com, Tilby Vattard
Det er lett å nyte livet i La Clusaz. FOTO: laclusaz.com, Tilby Vattard Vis mer

Spise

På fjellet: Châlet Bercail på Massif de l’Aguille er nok skiområdets koseligste hytte med fabelaktig fjellmat og fantastiske hjemmelagde paier, lebercail74.com.

La Ferme, rett ved siden av Crêt du Merle-løypen på det samme fjellet, er kjent for måten de tilbereder maten på. De plasserer nemlig en grill midt på bordet ditt. Under grillen plasseres en halv Reblocon-ost og på grillristen tynne skiver av storfekjøtt. Den myke, smeltede osten og det grillede kjøttet serveres blant annet med ­fløtegratinerte poteter, syltet løk og agurker, lesfermiers.com.

I byen: Restaurant le Bistro på Hotel Christiania er innredet i en rustikk og moderne fjellstil i fin harmoni med en meny som byr på vellaget bistromat som salat med fiken og røkt andebryst eller langtidsstekt lammeskank, hotel-christiania.fr.

Mat som tilberedes på en grill på bordet foran deg er en spesialitet på La Ferme. FOTO: J. Mugniery laclusaz.com
Mat som tilberedes på en grill på bordet foran deg er en spesialitet på La Ferme. FOTO: J. Mugniery laclusaz.com Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer