Reise

Idylliske Sibenik

Når du drar til Sibenik i Kroatia, bør du ha både badetøyet og kameraet klart. For her får du bruk for begge deler.

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om Sibenik

Det tar kun en times tid å kjøre fra flyplassen i Split til Sibenik. Dette er en vakker kystby i Dalmatia ved Adriaterhavet. Vannet er klart og blått, og byens gamle gater er smale og sjarmerende. Byen er delt opp i to: en ny del og en gammel del. Hvis du vil oppleve historie, vakker renessansearkitektur og gode restauranter, bør du sikte deg inn på gamlebyen. Gatene er små og trange, langt ifra alle har navn, og man går ikke på fortau eller asfalt, men på stein. Til tross for at det bare er 35 000 innbyggere her, er det hele 24 kirker i byen, hvorav St. James-katedralen er en av dem. Sibenik er generelt rik på severdige monumenter: rådhuset, St. Michaels Fortress – et middelalderfort på toppen av byen – eller St. Nicholas Fortress, et fort ute i havet, der det faktisk er gjort opptak til scener i serien «Game of Thrones».

FOTO: NTBSCANPIX
FOTO: NTBSCANPIX Vis mer

Opplev

Når du er i Sibenik, er det naturlig å legge veien innom Krka nasjonalpark, som er et fantastisk naturområde med den imponerende fossen Skradinski Buk. Man drar ut til nasjonalparken med båt – en hyggelig tur på 20 minutter – før man blir sluppet av. Her er det flust av utkikkspunkter og stier. Og hvis du har badetøy med, kan du også ta en dukkert i det klare vannet. Nasjonalparken huser mer enn 200 ulike fugler, amfibier og fisker.

FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen
FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen Vis mer

Mellom Split og Sibenik finner du den sjarmerende halvøya Primosten, som er knyttet til fastlandet med en demning. Med sine lyse steiner, trange gater, åpne plasser og krystallklare kyst virker byen som en idyllisk oase til tross for sin store popularitet. På toppen av den kuperte byen ligger det en flott katolsk kirke med tilhørende kirkegård som virkelig er et besøk verdt. Her kan du sitte ganske så uforstyrret blant gravsteiner og bølger og skue utover Adriaterhavet.

FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen
FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen Vis mer

En liten times kjøretur fra Sibenik ligger nasjonalparken Kornati. Ja, den ligger faktisk ute i Adriaterhavet og dekker 89 øyer fordelt på et område på 220 kvadratkilometer. Du kan både kjøpe billett til en guidet tur på en seilbåt, og du bestille tur med en mindre speedbåt. Det siste er selvfølgelig dyrest, men er klart å foretrekke, fordi det gir en større mulighet til å ta pauser der det ser finest ut. Kroatia har nesten 6000 kilometer kystlinje, og Dalmatia råder over noen fantastiske strender med klart, varmt havvann. De fleste strendene er stein- og klippestrender, men hvite sandstrender finnes også.

St. Nicholas Fortress ble bygd i årene 1540-1547. FOTO: NTBSCANPIX
St. Nicholas Fortress ble bygd i årene 1540-1547. FOTO: NTBSCANPIX Vis mer

Spis

Maten i Dalmatia er utrolig allsidig, og uansett hva du foretrekker, kan du garantert spise deg mett på velsmakende retter, enten det er grillet kjøtt, risotto eller mer tradisjonelle stuinger. En av Sibeniks spesialiteter er prosciutto, og den er god! Og minst en gang i løpet av besøket ditt bør du prøve den kroatiske spesialiteten blitva. Det er en ganske enkel garnityr bestående av potet og bladbete eller spinat, smakt til med salt og pepper. Hver restaurant lager den på sin egen måte, og selv om det høres enkelt ut, er det utrolig godt.

Fiken brukes mye i det kroatiske kjøkken og gir en god sødme til maten. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen
Fiken brukes mye i det kroatiske kjøkken og gir en god sødme til maten. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen Vis mer

Ved rådhuset i Sibenik ligger restauranten Gradska Vijećnica, som serverer middelhavsmat og tradisjonell kroatisk mat. Og den er kjempegod. Dessuten har restauranten kanskje byens beste beliggenhet, med utsikt over rådhusplassen og St. James-katedralen. Prøv deres Sibenik steak, som er en perfekt tilberedt biff med en porsjon kald, fersk ost på toppen.

FOTO: NTBSCANPIX
FOTO: NTBSCANPIX Vis mer

I sentrum av Sibenik kan du også nyte et måltid på Restaurant Pelegrini, som i flere år er blitt kåret til å være Kroatias beste restaurant. Sørg bare for å bestille bord i god tid, pelegrini.hr Med utsikt til vannet, seilskip og forbipasserende mennesker finner du Tomaseo Konoba. Litt atypisk for området har restauranten hvite duker og servitører kledd i skjorter og svarte forklær. De overlater ingenting til tilfeldighetene, lammet deres er perfekt, og i tillegg lager de gjerne pommes frites til deg selv om det ikke står på menyen. Prøv også en av deres flotte og veldig gode desserter.

LES OGSÅ: Slik reiser du både smart og billig!

Bladene på steviaplanten smaker akkurat så søtt som du forestiller deg. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen
Bladene på steviaplanten smaker akkurat så søtt som du forestiller deg. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen Vis mer

Midt ute i havet – som en del av Kornati nasjonalpark – ligger den lille øya Zut. Og selv om plasseringen ikke er så tilgjengelig, bør du unne deg et besøk hit. Øya huser nemlig den familieeide restauranten Festa. Menyen består hovedsakelig av alt godt fra havet, og aldri har jeg fått noe så ferskt og nyfanget. Faktisk var det så ferskt at vi fikk servert det meste av fisken rå – ganske lett marinert i sitron, olje, salt og pepper. Så enkelt og så godt. Øya produserer også en utrolig god extra virgin-olivenolje.

Fersk fisk på restauranten Festa i Kornati nasjonalpark. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen
Fersk fisk på restauranten Festa i Kornati nasjonalpark. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen Vis mer

Praktisk

Mai og september er kanskje de aller fineste månedene å reise hit, for i sommermånedene er det veldig varmt og vesentlig flere turister.

Ta med tursko. Liker du en aktiv ferie, bør du ta med turskoene. Naturen innbyr til lange turer i det kuperte terrenget. Mange steder kan du også leie sykkel.

Lei bil. Det er utrolig mye å oppleve i regionen, men mange av opplevelsene ligger spredt ut over et større areal. Derfor er det en god idé å leie bil for å komme seg rundt.

St. James Katedral blir sett på som en av de viktigste bygningene med renessansearkitektur i hele Kroatia. FOTO: NTBSCANPIX
St. James Katedral blir sett på som en av de viktigste bygningene med renessansearkitektur i hele Kroatia. FOTO: NTBSCANPIX Vis mer
En liten vannpost i gamlebyen i Sibenik. Oversatt står det: "av kjærlighet til hunder" - altså er det vann til hunder. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen
En liten vannpost i gamlebyen i Sibenik. Oversatt står det: "av kjærlighet til hunder" - altså er det vann til hunder. FOTO: Karoline Mathilde Rasmussen Vis mer

Bo her

Heritage Hotel Life Palace ligger i sentrum av den gamle bydelen i Sibenik og er et fint og nyopp-pusset hotell med 17 rom. Hotellet ligger ved en livlig plass der du kan kjøpe is nærmest døgnet rundt og følge med på de lokales gjøren og laden. Det er bare noen minutters gange til vannet, havna og de fleste av gamlebyens severdigheter, hotel-lifepalace.hr/hr/naslovna

Vil du bo på et annet hotell, anbefales du å finne et i den gamle delen av Sibenik. Der er det definitivt hyggeligst og finest.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer