Erika Fatland

- Jeg kunne ikke spise eller sove - hjernen føltes som grøt

Forfatter Erika Fatland ville skrive bok om menneskene som bor i Himalaya. Det ble tøffere enn forventet.

VERDENS FARLIGSTE VEI: De eneste gangene Erika har kjent på frykt under reisene sine, er på Himalayas farlige bilveier. FOTO: Privat
VERDENS FARLIGSTE VEI: De eneste gangene Erika har kjent på frykt under reisene sine, er på Himalayas farlige bilveier. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

En moderne eventyrer bør ikke bare ha egenskaper som tålmodighet og nysgjerrighet, man må også ha mot til å besøke deler av verden de færreste av oss kommer til.

Dette er karaktertrekk som i aller høyeste grad synes å kunne beskrive forfatter og sosialantropolog Erika Fatland (37). De siste årene har hun på egen hånd, kun i selskap med teddybjørnen Werner, besøkt flere av verdens mest bisarre diktaturer og lukkede land.

Ønsker å komme bak turistfasaden

I disse dager er hun aktuell med boken «Høyt - en reise i Himalaya», som er hennes tredje reiseskildring. Gjennombruddet fikk hun i 2014 med boken «Sovjetistan», hvor hun besøkte de såkalte «-stan»-landene i tidligere Sovjet. Tre år senere kom oppfølgeren «Grensen», hvor hun reiste langs Russlands enorme grense, i land som Nord-Korea og Ukraina.

Men etter ti år følte Erika behov for en liten Russland-pause og vendte snuten tilbake til Himalaya, som hun første gang besøkte som 19-åring.

– Den gangen fikk jeg servert turistversjonen. Vi besøkte fjellandsbyer som lever av turistene og hvor menyene ligner på mye av det man får servert på norske veikroer. På denne reisen ønsket jeg å komme bakenfor turistfasaden, til steder vestlige turister ikke besøker, forteller hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer