LEVER I SYMBIOSE: De bor sammen, jobber sammen, sover sammen og gjør alt sammen. Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril er ekteparet bak årets skumleste krim. Foto: Helén Karlsson/KK
LEVER I SYMBIOSE: De bor sammen, jobber sammen, sover sammen og gjør alt sammen. Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril er ekteparet bak årets skumleste krim. Foto: Helén Karlsson/KK Vis mer

Reportasje

– Jeg utviklet nesten tvangstanker

KK møtte ekteparet bak årets skumleste krim, og fant nøkkelen til suksessen.

Publisert

De kaller seg Lars Kepler, men er ektefeller og foreldre til tre døtre. De skriver sammen, spiser sammen, henter i barnehagen sammen og går til frisøren sammen.

Slik har Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril skapt en av Nordens største krimsuksesser – sammen.

Flere skandinaviske anmeldere kaller den siste boken deres, «Sandmannen», det beste du kan få av krim i år, og triller seksere på terningen (Les VGs sekser-anmeldelse her).

Dette er den fjerde boken om etterforsker Joona Linna, og alle har gått rett til topps på bestselgerlistene.

LES OGSÅ: Bøkene du bør lese i påsken!
 

Lever i fantasiverden

 

Den fjerde boken om etterforsker Joona Linna vil garantert skape frykt i norske påskehytter.
Den fjerde boken om etterforsker Joona Linna vil garantert skape frykt i norske påskehytter. Vis mer


Vi dro hjem til forfatterekteparet i Stockholm. Deres base er leilligheten på 200 kvadratmeter i Vasastan. To store Macer står side om side og lyser i det dunkelt opplyste arbeidsrommet. Her har de skapt sin suksess, under pseudonymet Lars Kepler. Noen par har nok med å tilbringe fellesferien sammen, slik er det ikke for ekteparet Ahndoril.

– Vi er aldri fra hverandre. Vi elsker jo å være sammen. Vi er sammen 24 timer i døgnet, sier Alexandra og ler.

Kan vi snakke om en synergieffekt når en mannlig og en kvinnelig penn slår seg sammen?

– Ja, fordelen med å være to, er at det alltid vil være en av oss som får til noe, sier Alexander og Alexandra.

Vi har flyttet oss til stuen i byleiligheten hvor alt er hvitt. Det er som å være omgitt av et kjempelerret.

– Vi lever i en fantasiverden, derfor er det så skjønt å være omgitt av hvite flater, sier Alexandra.

– Ja, hodene våre er så fulle av bilder allerede, tilføyer ektemannen.

LES OGSÅ: Oddas favorittdikt.

 

 

 

Pseudonymet Lars Kepler

 

Her sitter de og skriver, dypt konsentrert om sin egen tekst. Så mailer de hverandre, og bytter tekst. Ofte blir de så oppslukt at de glemmer å spise. «Dette er vår elskede rutine», sier Alexandra. Foto: Helén Karlsson Foto: All Over Press
Her sitter de og skriver, dypt konsentrert om sin egen tekst. Så mailer de hverandre, og bytter tekst. Ofte blir de så oppslukt at de glemmer å spise. «Dette er vår elskede rutine», sier Alexandra. Foto: Helén Karlsson Foto: All Over Press Vis mer


Alexander og Alexandra med hvert sitt forfatterskap hadde lenge ønsket å skrive sammen, men de fikk det ikke til. Så kom ideen! Hva om vi finner på en ny forfatter, en ny stemme. Han fikk navnet Lars.

– Hva skjedde?
– Med Lars Kepler oppsto en ny, underbar, klar og tydelig stemme. Alt fløt som det skulle, og vi ville ikke stoppe å skrive.

Da den første Kepler-boken, «Hypnotisøren», kom ut i Sverige, ble det stor oppstandelse. Hvem er denne Kepler? Det ble spekulert, men etter hvert snørte nettet seg sammen, og en kveld i sommerhuset kom en journalist på døren. Han lyste Alexander i ansiktet med en lommelykt og befalte: «Innrøm at dere er Lars Kepler!» Katta var ute av sekken!

 

 

 

 

Slik får du ideene

Barn som blir innesperret i underjordiske rom, en tenåringsgutt som dreper hele sin familie, foreldre som finner en tom barneseng når de står opp om morgenen.

Hvor kommer de bestialske ideene fra?
– Jeg tror det handler om at man er et engstelig menneske med god fantasi, sier Alexandra.

Blir du påvirket av det dere skriver?
– Ja, historien kan ta helt over. Det er som en feber, og det eneste som kan få oss ut av den er å være sammen med barna. I høst, da vi sluttførte «Sandmannen», gikk vi nesten ikke ut. Vi snakket om fortellingen hele tiden. Det blir som å leve i en symbiose.

 

 

 

 

Tvangstanker og redsel

Blir du skremt også?
– Ja, det skjer ofte at jeg må opp om natta og sjekke at jeg virkelig låste døren. Da vi skrev «Hypnotisøren», valgte vi å bruke vår egen bolig som modell for leiligheten i boka, der sønnen blir kidnappet og dratt ut av leiligheten midt på natta, sier Alexandra:

– Det var ikke så lurt. Historien kom altfor tett på meg, jeg utviklet nesten tvangstanker om at det samme skulle skje oss. Til slutt måtte vi bare flytte.

Hvordan føles det når punktum er satt i boken dere skriver på?

– Da kjenner jeg meg helt ferdig. Og jeg blir redd; tenk om jeg aldri mer kan skrive, sier Alexandra. Helt naturlig plukker mannen opp tråden:

– Vi tenker ofte at vi skal ta ferie når boka er ferdig, flanere rundt i byen og gå på kunstutstillinger. Men det blir som regel to til tre dager fri, nok til å få unna klesvasken.

Som de tar de sammen, selvsagt.

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer