Reiseguide:

Julestemning i Strasbourg

Hovedstaden i den franske regionen Alsace er som et juleeventyr fra slutten av november og helt fram til nyttår.

FOTO: NTBScanpix
FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Om byen

Strasbourg er regionhovedstad i Alsace i det nordøstlige Frankrike, og er litt av et eventyr både før og rett etter jul. I tillegg til å være sete for EU-parlamentet og Europarådet kaller byen seg for julens hovedstad, og den ble da også kåret til Europas beste julemarkedsby i både 2014 og 2015 av European Best Destinations.

Hus i bindingsverk er et av kjennetegnene på Strasbourg i Alsace. FOTO: NTBScanpix
Hus i bindingsverk er et av kjennetegnene på Strasbourg i Alsace. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Julemarkedene

Det har vært julemarked i Strasbourg helt siden 1570, og i dag brer 11 av byens 14 julemarkeder med over 300 boder seg igjennom det historiske Unesco-beskyttede sentrum på øya Grand Île, som er omkranset dels av en kanal og dels av en sideelv til Rhinen. De fleste julemarkedene er åpne fra 24. november til 30. desember. De to største og mest tradisjonelle av byens julemarkeder finner du på Place de la Cathédrale og Place Broglie. Det første sprer seg omkring den majestetiske gotiske Notre Dame-katedralen. Her er det imidlertid mye masseprodusert juggel, men heldigvis skaper de små trehyttene, som går igjen på alle byens julemarkeder, et helhetlig inntrykk.

Christkindelsmärik på Place Broglie går for å være et av Europas eldste. Her tilbys massevis av tradisjonelle juledekorasjoner fra Alsace, lokalt kunsthåndverk og bakst. Ikke minst bredele, som er områdets egen, sprø stolthet: smørbakte julesmåkaker krydret med for eksempel anis, appelsin og kanel eller bare mandler. Det romantiske området med om lag 500 gamle hus i bindingsverk og vannmøller omgitt av elver og kanaler sprer seg i den vestlige delen av Grand Île. Her ligger kafeer, vinkjellere og uavhengige butikker tett, og her ligger også et par av de minste og beste julemarkedene.

Bodene på Place Saint-Thomas tilbyr alt fra håndsydd julepynt og økologisk håndsåpe til juleøl og vin chaud. Mens Place des Meuniers er hjemsted for de små, fortrinnsvis økologiske produsentene. En har bare sennep, en annen bare ost rett fra fjellene, en tredje fantastiske pestoer, en fjerde biodynamisk vin, og en femte mikrobrygget øl.

Hvis du leier bil, kan du også stikke innom et par andre av de 120 julemarkedene i regionen – for eksempel i storbyen Colmar, som fikk en andreplass i kåringen av Europas beste julemarked i fjor, og i små vinlandsbyer som Eguisheim, Riquewihr, Ribeauvillé og Bergheim ved foten av Vogeserfjellene. Sjekk nettsiden Experience. Alsace.

Selve symbolet på Strasbourg som julehovedstad står på Place Kléber i hjertet av Grand Île. Det 28 meter høye treet er Frankrikes høyeste juletre. FOTO: NTBScanpix
Selve symbolet på Strasbourg som julehovedstad står på Place Kléber i hjertet av Grand Île. Det 28 meter høye treet er Frankrikes høyeste juletre. FOTO: NTBScanpix Vis mer
FOTO: NTBScanpix
FOTO: NTBScanpix Vis mer
FOTO: NTBScanpix
FOTO: NTBScanpix Vis mer

Spis

Au Fond Du Jardin, 6 Rue de la Râpe, er er en reise tilbake til victoriatidens England, tilsatt en dash fransk budoar. Dette er en skikkelig romantisk tesalong der du både kan spise brunsj og drikke ettermiddagste – eller kjøpe noen av deres fantastiske kaker for å ta med hjem. AuFondDuJardin.fr

Saint-Sépulcre, 15 rue des Orfèvres, serverer klassiske Alsace-spesialiteter som choucroute, surkål, i den spesielle lokale versjonen tilberedt med gåsefett og hvitvin. I den litt lettere avdelingen kan en salat med røkt andebryst anbefales i følge med et glass riesling. SaintSepulcre.fr

Place du Marche aux Poissons, en liten halvsirkelformet plass ut mot elven på sørsiden av Grand Île, er det seks boder. Fem av dem selger foie gras, og den sjette Alsace-vin og vin chaud laget på hvitvin og sider.

Har du lyst på ettermiddagste, er Au Fond Du Jardin et perfekt sted. FOTO: Hanne Høiberg
Har du lyst på ettermiddagste, er Au Fond Du Jardin et perfekt sted. FOTO: Hanne Høiberg Vis mer
De er stolte av sin foies gras i Strasbourg. FOTO: Hanne Høiberg
De er stolte av sin foies gras i Strasbourg. FOTO: Hanne Høiberg Vis mer
Gugelhupf er blant de utallige kakene du kan få kjøpt. FOTO: Hanne Høiberg
Gugelhupf er blant de utallige kakene du kan få kjøpt. FOTO: Hanne Høiberg Vis mer

Overnatte

Siden desember er blitt den største turistmåneden i Alsace, er det lurt å bestille hotell flere måneder i forveien – i hvert fall i selve Strasbourg. Prøv derfor trestjernershotellet Le Moulin de la Wantzenau, som er innredet i en vannmølle i landsbyen Wantzenau bare ti kilometer nord for julehovedstaden. MoulinWantzenau.com

I hjertet av Strasbourg er historiske Hotel du Dragon i Petite France et godt alternativ. Hotellet har fire stjerner, og rommene er innredet i enkel og moderne stil. Dragon.fr

FOTO: Hanne Høiberg
FOTO: Hanne Høiberg Vis mer

Shoppe

I den smalte gågaten Rue des Dentelle i La Petite France får du byens beste krydderkaker hos Pain a Épices i nummer 14. Stedet drives av Mireille Osler, som er tredjegenerasjons baker, og her selges det ikke mindre enn 42 forskjellige kaker.

I nr. 48 Rue du Fossé-des-Tanneurs, like ved Place des Meuniers, ligger den eksklusive tebutikken Frères, med nydelige teer, inkludert de beste juleteene. Mens parallellgaten til Rue des Dentelle, Grand Rue, byr på L’OfficineNaturelle med skjønnhetsprodukter basert på naturterapi i nr. 85. Og Paul Marius i nr. 111 er verdt et besøk hvis du er på jakt etter vintage-inspirerte vesker i skinn. Og hvis du har lyst på en ganske vanlig, ujulete sandwich eller en café-au-lait, er det økologiske bakeriet og kafeen L’Atelier 116 et bra sted. Den ligger naturlig nok i nr. 116. Hvis du heller vil ha alt på et sted, er det greit å vite at Galeries Lafayette har adresse i nr. 34 Rue du Vingt-Deux Novembre.

FOTO: Hanne Høiberg
FOTO: Hanne Høiberg Vis mer
FOTO: Hanne Høiberg
FOTO: Hanne Høiberg Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer