Bestille Flybilletter

Kredittkort kan beskytte deg mot uheldige hendelser på ferie

- Kredittkort er absolutt den tryggeste måten å betale på i utlandet, sier forbrukerøkonom.

KREDITTKORT: Hva lønner det seg egentlig å bruke på ferie, visa eller kredittkort? Foto: Shutterstock / Yulia Grigoryeva
KREDITTKORT: Hva lønner det seg egentlig å bruke på ferie, visa eller kredittkort? Foto: Shutterstock / Yulia Grigoryeva Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen kan kredittkort virke litt skumle. Og med god grunn i flere tilfeller, vi vil jo ikke ta på oss mer gjeld enn nødvendig. Men i noen tilfeller kan kredittkort derimot være en god idé, blant annet nå i ferien. 

Allerede ved bestillingen av reisen får du fordeler ved å bruke kredittkort, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan: 

- Bestiller og betaler du minimum femti prosent av reisen med kredittkort, vil du få med forsikring på kjøpet, sier hun til KK.no. 

Hun understreker likevel at det er lurt å kjøpe en helårs reiseforsikring uansett, selv om kredittkortkjøpet dekker den ene reisen. 

- Det er flere årsaker til dette. Ikke bare er du gjerne bedre sikret på reisen dersom du har en helårs reiseforsikring, men du er også sikret dersom uhellet er ute når du er på farten hjemme.

LES OGSÅ: Triksene som sparer deg tusenvis av kroner 

Lettere å unngå svindel

- Så lenge man har orden på økonomien og vet at man har penger til å betale tilbake før rentene begynner å løpe, er det ikke noe i veien for å bruke kredittkort, sier finansrådgiver i DnB, Hanna Folkvord, til KK.no. 

De fleste tilbyr 45 rentefrie dager på betaling, men husk at dette kun gjelder varekjøp. Tar du ut penger med kredittkort i utlandet vil rentene påløpe fra første dag.

- Kredittkort kan være et godt alternativ både på ferien og når man handler på nettet. Dette skyldes at du blir mindre sårbar hvis noen skulle stjele kortet ditt eller svindle deg. Ved bruk av kredittkort vil det da ikke gå direkte ut over økonomien din, sier Folkvord. 

I tillegg følger de fleste kredittkort også med gode avtaler for deg som kunde;

- Eksempler på dette er opptjening av bonuspoeng hos flyselskaper, rabatt på drivstoff og leiebil, til faste rabatter hos ulike butikker og nettbutikker.

BRA FOR FORBRUKET: Med kredittkort har du bedre oversikt over forbruket i ferien, sier forbrukerøkonom Elin Reitan.  Foto: Shutterstock / wutzkohphoto
BRA FOR FORBRUKET: Med kredittkort har du bedre oversikt over forbruket i ferien, sier forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Shutterstock / wutzkohphoto Vis mer

Kredittkort er absolutt den tryggeste måten å betale på i utlandet, sier Elin Reitan. Skulle du være så uheldig og bli svindlet, vil svindlerne først og fremst ikke få tilgang til lønnskontoen din. 

- Blir du utsatt for svindel kan du reklamere til banken uavhengig av om du har brukt Visa eller kredittkort. Men bruker du kredittkortet unngår du at kontoen din blir tappet dersom uhellet er ute, sier Reitan.

Men her er det viktig å huske at du har et visst ansvar selv også. Har du opptrådd uaktsomt og for eksempel mistet synet av kredittkortet ditt på en bar, er det ingen garantier for at du vil få dekket pengene som du ble svindlet for. 

- Skulle flyselskapet gå konkurs og selskapet ikke kan gi deg tilbake pengene, vil du kunne få hjelp av kredittkortselskapet du har brukt. 

LES OGSÅ: Har kjæresten din økonomiske problemer? Da bør du tenke deg om to ganger

Flere fordeler

Finansrådgiver Hanna Folkvord.  Foto: DnB
Finansrådgiver Hanna Folkvord. Foto: DnB Vis mer

Reitan mener også at du vil få mye bedre oversikt over forbruket ditt når du bruker kredittkort i utlandet. Det vil være lettere for deg å sjekke at det ikke har blitt gjort noen feil, fordi den vanlige lønnskontoen din mest sannsynlig vil bestå av mange andre transaksjoner i tillegg. 

- Det kan også hende at det skjer noe uforutsett, som et sykehusbesøk, som gjør at du må betale der og da. Disse pengene vil du få igjen fra forsikringsselskapet ditt, men bruker du kredittkortet slipper du å tømme kontoen din.

Til slutt råder både Reitan og Folkvord deg til å alltid betale i lokal valuta. 

- Om du velger norsk valuta er det brukerstedet selv som bestemmer kursen du betaler, og den kursen er ofte dårligere enn kortselskapene tilbyr. I tillegg kan du bli ilagt et ekstra gebyr, sier Reitan. 

- Det er også lurt å regne ut hvor mye varer og tjenester koster i norske kroner før du kjøper. På den måten unngår du å bruke mer enn du hadde planlagt, sier Folkvord. 

LES OGSÅ: Slik kan økonomi påvirke den psykiske helsen din 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer