Sparetips

Kutt ut latten - spar 18.000 kroner i året

Disse hverdags-«uvanene»​​ svir størst hull i lommeboken din.

TRENGER IKKE BLI MED DRØMMEN: Halong Bay i Vietnam. Dropp latten om morgenen og si opp avtaler du ikke har bruk for og vips, så er du der! Foto: Scanpix
TRENGER IKKE BLI MED DRØMMEN: Halong Bay i Vietnam. Dropp latten om morgenen og si opp avtaler du ikke har bruk for og vips, så er du der! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du som nyttårsforsett å bli flinkere med økonomien? Her får du en liten motivasjonsboost. For tenk så digg om alle pengene som gikk til unødvendige småkjøp, heller tok deg til Thailand en tur.Det er faktisk ikke så mye som skal til altså!

Men, nå skal vi ikke fokusere på hva du kunne sittet igjen med på sparekontoen nå, men på hva du kan få ut av inntekten din i det nye året.

Det er sannsynligvis mye, og det er ikke sikkert du merker det en gang. 

LES OGSÅ: Derfor bør dere snakke om økonomi

Dropp latten for en rundtur i Asia

Ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, kan enkle justeringer nemlig spare deg for flere tusen i måneden. 

- Overraskende mange vet ikke hva som går inn og ut av kontoen, og da er første bud å skaffe seg oversikt over dette. Med oversikt over hva du bruker penger på er det lettere å barbere bort unødvendig forbruk. Med oversikt over forbruket blir man gjerne også mer bevisst på hva man bruker penger på i hverdagen. Det gjør det lettere å redusere sløsingen.
 
- En kaffe latte om dagen utgjør fort over 18.000 kroner i året, forteller hun.  

18 000. En kjapp titt hos reiseopperatørene og litt hodebry gir oss for eksempel tjue dager på reise fra Kambodsja til Vietnam, gjennom Star travel, inkludert flyturen til og fra Norge om du bestiller i god tid. 

- Mat på farten eller en brus fra kiosken er også et pengesluk. Disse lommetyvene summerer seg gjerne til store summer hvert år, og mange kan derfor dra store fordeler av å være litt mer bevisst forbruket sitt. Det betyr ikke at man nødvendigvis må kutte all kosen. 
    
Andre utgiftsposter du kanskje ikke tenker så mye over er apper og strømmetjenester.

- Disse, mer eller mindre, usynlige utgiftene er det lett å undervurdere da man tapper kontoen ved hjelp av noen tastetrykk eller via automatiske trekk, advarer Reitan. 

Hvor mye lommetyvene kan spare deg for er selvsagt individuelt, men Reitan gir ytterligere to eksempler det kan være verdt å ha med seg: 

  • Mat i kantina/på farten: 50kr*230 (antall arbeidsdager i løpet av et år) = 11.500 kroner
  • Én boks snus i uka: 90kr*52= 4.680 kroner, eller, på et språk vi liker enda bedre: To uker på et femstjerners hotell på Korfu i mai, kan reiseagenten Apollo tipse om. 

    
Snuser du tre eller fire bokser i uka kan du med andre ord få igjen mellom 14 000 og 18 720 kroner i året. 

Stort sparepotensiale i matbudsjettet  

Men å ha orden på de typiske lommetyvene er vel og bra, men det er mye mer du kan gjøre også. Maria Setsås er forbrukerøkonom i Danske bank og har flere enkle økonimiråd å komme med. Både hun og Reitan råder til å ha en plan for matinnkjøpet, der sparepotensialet er stort. 

- Den største utgiftsposten til de fleste familier er nok det som går til kjøp av mat og drikke. Her bør man starte med å lage en matplan for uka. I matplanen bør det fremgå hva familien skal spise og hvor mye hvert måltid skal koste. Dropper du de daglige impulskjøpene på butikken, men handler kun en til to ganger i uken, vil du spare både tid og penger. Når du er ute å handler bør du se etter tilbudsvarer og bli mer prisbevisst. Det er ofte store prisforskjeller på varer som for eksempel på toalettpapir, vaskemiddel, bleier, frukt og grønt 

Har du dessuten oversikt over alt som trekkes fra kontoen din i løpet av måneden? Kanskje har abonnementer på aviser, blader musikk eller på treningssenter du ikke bruker? Gå over og si opp avtaler du ikke trenger. 

EKSPERTENE: Maria Setsaas i Danske Bank og Elin Reitan i Nordea forteller om små endringer som gir store gevinster.  Foto: Danske Bank/Nordea
EKSPERTENE: Maria Setsaas i Danske Bank og Elin Reitan i Nordea forteller om små endringer som gir store gevinster. Foto: Danske Bank/Nordea Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjuler vi for kjæresten

Vurder behovet for bil

Bil er noe av det dyreste vi eier, sier Setsås. Vi skal ikke råde deg til å bli kvitt den, men når noe koster så mye penger er det også store marginer og mye å spare.  

- For mange er bil et nødvendighetsgode for å kunne levere i barnehage samt komme oss på jobb. Men hvor dyr trenger en bil å være? Og trenger vi bil nr to? En ting er utgifter for kjøp av bil, men det mange ikke tenker over er hva det totalt koster å eie en bil, sier Setsaas og setter opp et eksempel: 

Bil til kr 250 000 kroner: Årlige kostnader (verdifall, drivstoff, forsikring, rentekostnad, vedlikehold og diverse) ved å eie bilen vil bli ca 72 000 kroner pr år.

LES OGSÅ: Spar penger på tannlegebesøket 

Kvinner har mindre kontroll på forsikringene sine

Reitan råder dessuten spesielt kvinner til å gå igjennom alt av avtaler og forsikringer. Her har vi nemlig litt dårligere kontroll enn gutta og risikerer dermed å betale mer enn vi må. 

- Det er også mye penger å spare på å gå gjennom avtalene sine for å påse at man har den beste boliglånsrente og de riktige forsikringene. 

- Mange betaler unødvendig mye fordi de ikke har et aktivt forhold til disse betingelsene, og det er derfor å anbefale at man setter av tid til gjennomgang et par ganger i året.

Og for å være litt strenge til slutt; en feriereise er supert, om du har råd til den, men Setsaas mener det er viktig å tenke langsiktig først. Får du til en skikkelig innskjerping i økonomien din i år er det vel imidlertid ikke noe i veien for å få til begge deler. 

- Kutter du ut enkelte utgifter, får du mer å rutte med. Mange vil sikker bruke det de får til overs på feriereiser, men det lureste vil være å tenke mer langsiktig. Prioriter nedbetaling av lån nå som renta er lav og spar ekstra til pensjon. 

LES OGSÅ: Du kan spare mye penger på å kjøpe billigmerker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer