Reisetips Lund:

Langhelg i idylliske Lund

I den skånske universitetsbyen finner du gode restauranter, fine butikker og et unikt museum.

REISETIPS LUND: Det gamle parkanlegget Lundagård er en fredelig oase. FOTO: Trabantos
REISETIPS LUND: Det gamle parkanlegget Lundagård er en fredelig oase. FOTO: Trabantos Vis mer
Publisert

Om byen

Først var den dansk, så ble den svensk. Helt tilbake til 990 ble Lund grunnlagt av Knut den store, og fra den tid var Lund et viktig dansk maktsentrum – for både kirke og konge. Omkring 1060 ble byen bispesete, og i 1103 residensby for den nordiske erkebiskop og Danmarks viktigste by, med 3000–4000 innbyggere. Lund domkirke sto ferdig i 1145, selv om tvillingtårnene, som fortsatt dominerer byens skyline, først kom til langt senere. Med til historien hører at Lund i middelalderen hadde hele 27 kirker og klostre, samt et bispepalass. Katedralskolen i Lund fra 1085 er den eldste i Skandinavia og fungerer fortsatt som videregående skole i det middelalderske sentrumet.

Ved reformasjonen i 1536 ble samtlige klostre og kirker, med unntak av domkirken, revet, og byen ble redusert til en vanlig dansk provinsby. Det varte imidlertid bare fram til 1658, da Skåne tilfalt Sverige ved Freden i Roskilde. Kort tid etter – i 1666 – ble Lunds universitet grunnlagt. Også det lever i beste velgående og er med på å sette et markant preg på byen med sine 40 000 studenter og fakulteter spredt i det sentrale Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer