Huspassing:

Luke og Charlie reiser verden rundt uten å betale for overnatting

Kjæresteparet har de siste årene reist verden rundt som huspassere.

PASSER HUS OG DYR: Luke og Charlie har de siste årene tatt på seg 12 oppdrag som huspassere, flere av dem i Mellom-Amerika. FOTO: Privat
PASSER HUS OG DYR: Luke og Charlie har de siste årene tatt på seg 12 oppdrag som huspassere, flere av dem i Mellom-Amerika. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Kunne du tenke deg å reise verden rundt, uten å måtte betale for overnatting? Det høres kanskje uoppnåelig ut, men i dagens delingsøkonomi finnes det stadig flere muligheter for reisende med et stramt budsjett.

Mange kjenner nok til begrepet sofasurfing som handler om at man bor hjemme hos fremmede mennesker som tilbyr en sofa eller gjesteseng for en natt eller to.

Men om du er interessert i å bo et sted over en lengre periode og ikke har noe imot å jobbe litt for oppholdet, kan huspassing (eller housesitting som det heter på engelsk) være et godt alternativ for deg.

– Å bli huspasser er en av de beste avgjørelsene jeg har gjort, forteller Charlie Marchant (27).

Sammen med kjæresten Luke (27) har den britiske reisebloggeren de siste årene reise verden rundt, noe som i stor grad har latt seg gjøre på grunn av gratis overnattinger.

Så langt har paret passet hus tolv ganger, blant annet i Mexico, Guatemala, Nicaragua, Panama og Costa Rica.

Passer hjem og kjæledyr

Charlie forteller at et typisk oppdrag som huspasser innebærer å ta vare på kjæledyr.

– Det er vanlig at huseierne har to til fire kjæledyr, ofte katter og hunder. Men vi har faktisk også passet et hjem med hele 11 dyr, smiler hun.

– Hovedansvaret vårt er å gi mat og passe på dyra, gi dem medisiner dersom de trenger det og sørge for at de får den trimmen de skal ha. I tillegg leker vi med dyrene slik at de er glade og føler seg elsket mens eierne er borte.

KOS OG STELL: Arbeidsoppgavene som huspasser kan variere; fra å kun vanne planter til å skulle passe 11 dyr som Charlie og Luke gjorde i Costa Rica. FOTO: Privat
KOS OG STELL: Arbeidsoppgavene som huspasser kan variere; fra å kun vanne planter til å skulle passe 11 dyr som Charlie og Luke gjorde i Costa Rica. FOTO: Privat Vis mer

I dag finnes det flere nettsider hvor man kan registrere seg som huspasser eller finne noen til å passe huset sitt. Blant de største er TrustedHousesitters.com, Housecarers.com og Nomador.com.

Felles for disse nettsidene er at man betaler en viss sum for å være medlem, vanligvis rundt 700-1000 kroner per år.

I likhet med Airbnb og andre tjenester gir brukerne hverandre karakterer og tilbakemeldinger, slik at man på forhånd kan skape seg et visst bilde av hvem man slipper inn i hjemmet sitt eller hvilke dyr man skal passe.

I tillegg til å passe på kjæledyr innebærer jobben som huspasser også å ta godt vare på hjemmet. Det kan bety å holde hjemmet rent, vanne planter eller gjøre små oppgaver rundt om i hus og hage.

Blir kjent med landet utenfor turistområdene

Charlie forteller at noe av det beste med å oppdage verden på denne måten, er at de får se steder de vanligvis ikke ville ha besøkt.

– Vi elsker å passe hus fordi det gir oss en mulighet til å leve i et lokalsamfunn. Huspasser-jobber er som regel i vanlige boligområder og huseiere kan ofte sette deg i kontakt med deres venner eller andre i området. Det gir deg en fantastisk mulighet for å møte nye mennesker og oppdage nye steder.

– For meg er det også deilig å ha en hjemmebase når jeg reiser. Jeg jobber underveis, så et komfortabelt sted med god wifi er viktig, sier Charlie, som sammen med kjæresten dokumenterer reisene på bloggen Charlie on Travel.

Så langt har Charlie og Luke ikke opplevd noe negativt i forbindelse med oppdragene som huspassere. Det eneste de kan komme på, er at man kan risikere å ta på seg et oppdrag som ligger i et noe isolert område.

– Dette er noe du må være klar over når du avtaler at du skal passe huset, fordi du forplikter deg til å være der i hele den perioden dere har avtalt. Jeg researcher derfor alltid området nøye før jeg inngår en avtale, slik at jeg vet akkurat hva jeg kan forvente meg.

UTENFOR ALLFARVEI: En av fordelene med å reise jorden rundt som huspassere, er ifølge paret at man får oppleve områder man ikke egentlig hadde tenkt å besøke. FOTO: Privat
UTENFOR ALLFARVEI: En av fordelene med å reise jorden rundt som huspassere, er ifølge paret at man får oppleve områder man ikke egentlig hadde tenkt å besøke. FOTO: Privat Vis mer

Få ledige huspasse-oppdrag i Norge

Nylig besøkte paret Tromsø hvor de fikk oppleve nordlys, men denne gangen var reisen ikke noe de gjorde i forbindelse med huspassing.

– Dette var bare en kort tur, så jeg forsøkte ikke å finne en huspasser-jobb der. Som regel ser jeg bare etter slike muligheter dersom planen er å være i et land i minst en måned, forteller Charlie.

Hun opplever at de beste landene for huspassere er de som har mange innflyttere som trenger huspass for lengre perioder mens de selv reiser tilbake til hjemlandene. Selv om dette kanskje ikke helt er tilfelle i Norge som per i dag har få ledige huspasser-oppdrag, forteller hun at alle land som har høye kostnader for overnatting er ettertraktet blant huspassere.

– Norge er et fantastisk land med svært imøtekommende mennesker og vakre landskap man kan utforske, så det ville være et flott sted å være huspasser, smiler hun.

LES OGSÅ: - Mange leier ut deler av boligen sin til turister uten å tenke på sikkerheten

Huspassing øker i popularitet

Liam Beauchamp-Jones hos TrustedHousesitters forteller at de for øyeblikket har huspassere i sving i over 130 land, og at de fleste jobbene finnes i Europa, USA og Australia.

Pensjonister er blant de mest ettertraktede huspasserne, men den største økningen ser de blant mennesker i alderen 24-35 år.

Huspassing har blitt en stadig mer populær trend i denne demografien, da de søker etter mer autentiske reiseopplevelser med den ekstra bonusen at man kan få selskap av et kjæledyr. Vi får daglige tilbakemeldinger fra medlemmer som forteller oss hvordan huspassing har forandret livet deres, fordi det har gjort det mulig for dem å reise, sier han.

Beauchamp-Jones forteller at de får svært få klager fra misfornøyde huseiere og viser til at selskapet har fem av fem stjerner hos Trustpilot (en av verdens største nettsider for anmeldelser).

– Men vi anbefaler alltid at huseiere på forhånd tar kontakt med forsikringsselskapet sitt for å fortelle dem at de skal benytte seg av en huspasser, da vilkårene i forsikringene kan variere. I tillegg tilbyr vi medlemmene våre en 24-timers veterinærtjeneste slik at de kan ta kontakt med veterinærer gratis, noe som gir en ekstra trygghet til både eiere og huspassere.

– Hvor bra et oppdrag går avhenger av god kommunikasjonen mellom eier og passeren er. Dette er derfor noe vi har en klar oppfordring om på nettsiden våre, samt i vårt døgnåpne kundesenter for medlemmer, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer