Reise til Marrakech:

Magiske Marrakech

Historie, kultur, deilig mat, tur i fjellet og herlig luksus. Marrakech har noe for de aller fleste.

REISE TIL MARRAKECH: Det er masse liv på Djemaa el Fna-torget i sentrum av den gamle bydelen, medinaen. FOTO: Matej Kastelic
REISE TIL MARRAKECH: Det er masse liv på Djemaa el Fna-torget i sentrum av den gamle bydelen, medinaen. FOTO: Matej Kastelic Vis mer
Publisert

Start med en guide

Marrakech var et friskt pust for en som ikke hadde vært ute og reist på nesten tre år. Etter en fem timers direktereise fra Oslo Lufthavn til Marrakech Marena Airport (som faktisk er den samme flyplassen som Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha er på i en av mine favorittfilmer, «Sex and the City 2») befinner du deg i en 960 år gammel nordafrikansk by fylt med masse historie, unik kultur, fantastisk mat og enestående arkitektur.

Du bør sette av minst én uke om du skal besøke denne vakre byen – for den har bokstavelig talt mye å by på, og tre dager var i minste laget. Men jeg er likevel sikker på at jeg fikk med meg det viktigste, mye takket være den lokale og erfarne guiden Abdelali Ahyar, eller Ali, som han helst ville bli kalt. Ved å bestille en guide vil du være sikker på at du får oversikt over byens beste restauranter og i tillegg svar på alt du måtte lure på om byens spennende historie og kultur. Guiden tar deg med til stedene det virkelig er verdt å besøke, lager et skreddersydd program for reisefølget ditt, og sørger for at du føler deg trygg og ivaretatt hvor du enn går. Turguide kan bookes via de forskjellige reisesidene, som Viator, Airbnb og Tripadvisor, for å nevne noen. De kan også bestilles via hotellet du skal bo på.

Høysesongen for turister i Marrakech er sent september. Da holder gradestokken seg rundt 27 grader. Ellers er januar til juni fine måneder å reise hit, mens det i juli og august er veldig varmt, med godt over 30 grader på dagtid.

KK gjør oppmerksom på at reise og opphold er betalt av flyselskapet Norwegian.

På medinaen er handlemulighetene uendelige. FOTO: Maurizio De Mattei
På medinaen er handlemulighetene uendelige. FOTO: Maurizio De Mattei Vis mer

Byens hjerte

I den gamle bydelen, ­medinaen, er eldgamle bymurer og trange, labyrintlignende gater befolket av smeder, treskjærere, malere, garnfargere, skinnarbeidere og geologer. På markedet får du kjøpt alt du kan tenke deg, fra håndlagde marokkanske gjenstander for hus og hjem – til krydder og frukt i alle regnbuens farger. Guiden vår, Ali, beskrev medinaen som byens hjerte fordi det er her alt skjer, og det føltes som en reise tilbake i tid idet jeg gikk rundt i de travle gatene.

Da vi vandret rundt på markedet, gikk vi forbi en maler som satt i varmen og malte en dør. Jeg beundret den stødige hånden hans, som frihåndsmalte ren kunst. Dette hadde vært levebrødet hans siden han var barn. Han ga meg en hjemmelaget malerkost og en grønn plate, og lot meg prøve.

Den lokale detalj-maleren, Toufik Doulaki, prøvde å lære meg sine kunster. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Den lokale detalj-maleren, Toufik Doulaki, prøvde å lære meg sine kunster. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Mennene med røde drakter og store hatter er tradisjonelle «vannmenn», som i gamle dager jobbet med å servere folk iskaldt vann i varmen. Vannet har de oppbevart i håndlagde geiteskinnstasker, som holder vannet kaldt hele dagen. De har røde drakter for at de skal synes, og de store hattene fungerer som en parasoll. Etter at vann ble tilgjengelig på flasker, er vannmennene blitt mer som et historisk symbol, og de stiller mer enn gjerne opp på et bilde med turister. Men husk å gi dem litt tips.

Midt blant de uendelige gatene åpner det seg opp for Djemaa el Fna-torget, som på dagtid er en møte- og underholdningsplass for lokale komikere, dansere og musikere. På kveldstid blir det gjort plass til ­spisesteder, der du kan nyte det beste fra det marokkanske kjøkken. Sett av en dag eller to til å utforske medinaen, for det tar tid å ta til seg alle inntrykk. Men det er verdt det.

I den nye bydelen finner du luksuriøse merkebutikker, restauranter og nattklubber. Med de nyeste (og dyreste) bilene som kjører rundt i gatene, er kontrasten fra medinaen sylskarp, og du får virkelig oppleve det beste fra begge verdener.

En lokal vannmann serverer iskaldt vann i varmen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
En lokal vannmann serverer iskaldt vann i varmen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer
Det er lett å gå seg vill i byens labyrintlignende gater, så hold sammen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Det er lett å gå seg vill i byens labyrintlignende gater, så hold sammen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Historisk hage

Marokkos store bygninger og moskeer lyser opp uansett hvor du går. La din lokale turguide fortelle deg den spennende historien om byens oppbygning – og hvordan kanalene er laget for å bringe vann ned fra fjellene for å få en tørr og uttørket by til å bli grønn og fin. Marokkanerne er svært opptatt av frodige hager, som både er fine å se på, men som helst også skal dyrke fram noe spiselig.

Den gamle oliventrehagen er et perfekt sted å dra på piknik. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Den gamle oliventrehagen er et perfekt sted å dra på piknik. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Tar du turen til Menara gardens (som jeg vil kalle Marokkos svar på Frognerparken), vil du få se uendelig mange oliventrær. Oliventre-hagen er et populært sted for familier, vennegrupper og turister å dra på piknik. Men olivenene på trærne er ikke lov å spise. Hagen er fra begynnelsen av 1100-tallet og er en av de eldste i den muslimske verden.

Menara-paviljongen er et av Marrakechs mest ikoniske utsiktspunkter og symboler. FOTO: martin SC photo
Menara-paviljongen er et av Marrakechs mest ikoniske utsiktspunkter og symboler. FOTO: martin SC photo Vis mer

Ved siden av den historiske hagen kan du også besøke Menara-paviljongen, som kanskje er byens mest ikoniske utsiktspunkt. Herfra har du utsikt til Atlasfjellene, som skimtes i bakgrunnen. Vannet renner fra fjellene og ned i bassenger her, som igjen forsyner byen med vann. Her er det populært å mate de svære fiskene, som gjerne kommer og hilser på deg. Men det er ikke lov å bade her.

Her mater jeg de store fiskene ved Menarapaviljongen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Her mater jeg de store fiskene ved Menarapaviljongen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer
Vannet fra fjellene sørger for å holde trær og vekster over hele byen grønne. FOTO: Balate Dorin
Vannet fra fjellene sørger for å holde trær og vekster over hele byen grønne. FOTO: Balate Dorin Vis mer

Det marokkanske kjøkken

Jeg vil påstå at maten jeg spiste i Marrakech, er blant det beste jeg har smakt. Og det kommer fra en som er vokst opp med en mor som er kokk. Bakenfor de store folkemengdene og de trange, labyrintaktige gatene i medinaen skjuler det seg store hus, ja, nærmest palasser. Inngangene er som regel en liten dør, men idet du trer inn, ser du at de pompøse familiegårdene er gjort om til luksuriøse restauranter. Arkitekturen er som tatt ut fra en arabisk film, og servicen er på sitt aller beste. Det var så vakkert at jeg følte meg som en prinsesse bare ved å være her.

Dar Cherifa i medinaen spiste vi lunsj i oransje om-givelser, med solskinn ned fra det åpne taket. Her kan du også melde deg på kokkekurs og lære deg å lage tradisjonell marokkansk mat på den flotte ­takterrassen deres. marrakech-riads.com/restaurant-dar-cherifa

Denne hyggelige servitøren ved Dar Cherifa ønsket oss velkommen til lunsj. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Denne hyggelige servitøren ved Dar Cherifa ønsket oss velkommen til lunsj. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Riad Kniza, som både er restaurant og et lite luksushotell midt i medinaen, ble vi først invitert opp på takterrassen etter solnedgang for tradisjonell marokkansk te og småkaker. Med bønnerop i det fjerne og majestetiske omgivelser var det en perfekt start på en femretters middag. Restauranten var dekket av roseblader, mens det i naborommet ble spilt marokkansk gnawa-musikk og danset. Magisk stemning! riadkniza.com

Restauranten Dar Zellij, som også ligger i medinaen, ble i 2016 kåret til en av verdens beste restauranter. Her fikk vi servert et fortreffelig måltid, med moderne marokkansk musikk og imponerende magedans som underholdning. marrakech-riads.com/restaurant-dar-zellij

Marokkansk salat hos Riad Kniza. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Marokkansk salat hos Riad Kniza. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Alle restaurantene som vi besøkte, serverte tradisjonell marokkansk salat med kokte og velkrydrede grønnsaker, servert hver for seg. Og gjerne sammen med brød eller couscous. Som hovedrett kan du velge blant forskjellig typer kjøtt, fisk eller vegetar. En klassisk marokkansk dessert er en type sprø mandelbunn med krem og ulike typer ­toppinger.

– Selv om de forskjellige restaurantene har den samme menyen, vil maten alltid være servert ulikt, fortalte Ali. Og det hadde han rett i. Det holder med andre ord ikke å smake marokkansk salat bare én gang om du først er i Marokko. Og prisen? En treretters middag koster 150–250 norske kroner.

Ønsker du derimot et mer moderne måltid, er det bare å ta seg en tur til den nye bydelen. Her er det fancy restauranter på rekke og rad, med moderne musikk, dempet lys og magedans som underholdning. Flere av restaurantene blir gjort om til nattklubber på kveldstid – med svært høy partyfaktor.

Marokkansk salat hos Dar Zellij. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Marokkansk salat hos Dar Zellij. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

På fjelltur

Om du ønsker å trekke deg vekk fra det litt ­kaotiske bylivet, kan du ta en halvannen times kjøretur til de majestetiske Atlasfjellene. Her kan du gå på fjelltur, stå på ski, sykle, overnatte ute i det fri eller bare oppleve nok en ny kultur. Også her anbefaler jeg å bestille en egen fjellguide.

Her kan du overnatte i de marokkanske fjell. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Her kan du overnatte i de marokkanske fjell. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

I landsbyen Imlil, midt opp i fjellene, er husene bygd tett i tett i bratte bakker. Hvis vi først skal snakke om kontraster, tidsreiser og følelsen av å være med i en film, så er det nettopp her du opplever det. Og jeg følte meg som en skikkelig turist da vi vandret opp veiene, forbi barn som var på vei hjem fra skolen, ungdommer som hørte på musikk i gatene og mødre som hengte opp klesvasken til tørk.

Nyter den fantastiske utsikten. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Nyter den fantastiske utsikten. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

På toppen av fjellene spise vi en deilig lunsj på høyfjellshotellet Kasbah du Toubkal, som av National Geographic ble kåret til «most unique lodges of the world». Lodgen er gjenoppbygget på gamle ruiner. Her kan man overnatte i storslåtte omgivelser – og ikke minst med en ­slående utsikt. kasbahtoubkal.com

I Kasbah du Toubkal kan du overnatte i fantastiske omgivelser. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
I Kasbah du Toubkal kan du overnatte i fantastiske omgivelser. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer
Vel framme i de majestetiske Atlasfjellene. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Vel framme i de majestetiske Atlasfjellene. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer
Trange gater i Imlil. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Trange gater i Imlil. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Majorelle garden

For estetikerne hører et besøk i Jardin Majorelle med. Den legendariske botaniske hagen er ikke bare Instagram-vennlig, men her er også Yves Saint Laurents villa, huset som han og Pierre Bergé kjøpte i 1980 etter å ha forelsket seg i Marrakech. Her finner du også den store motedesignerens minnesmerke og et eget museum i hans navn.

Villaen er malt i fargen «Majorelle Blue». FOTO: dhvstockphoto
Villaen er malt i fargen «Majorelle Blue». FOTO: dhvstockphoto Vis mer

Hagen ble opprinnelig påbegynt av den franske kunstneren Jacques Majorelle på 1920-tallet. Han brakte eksotiske planter fra hele verden med seg til hagen, som han brukte som et motiv for sine mange kunstverk. Den klare, dype blåfargen sies å ha blitt laget at Majorelle selv, og bærer fortsatt navnet «Majorelle Blue». jardinmajorelle.com

Jeg måtte selvfølgelig ta et turistbilde i den ikoniske hagen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Jeg måtte selvfølgelig ta et turistbilde i den ikoniske hagen. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer
Yves Saint Laurents tropiske villa. FOTO: Anas Bettar
Yves Saint Laurents tropiske villa. FOTO: Anas Bettar Vis mer

Bo i luksus

Det kryr av luksuriøse femstjerners hoteller i Marrakech. Vi bodde på Jaal Riad Resort, i den nye delen av byen. Her har du to store basseng, omringet av palmer og solsenger, som jeg sikkert kunne blitt værende på hele reisen, om jeg ikke visste bedre. Hotellet serverer en deilig frokost- og lunsjbuffé hver dag og tilbyr både spa, treningssenter, bar og hele fire restauranter. Her koster et dobbelt­rom fra cirka 1500 norske kroner. jaalriadresort.com-hotel.com

Ønsker du en mer historisk overnatting, kan du booke deg inn på et av luksushotellene i medinaen. Hvert hotell har sin unike historie, og har tidligere vært store, private familiehjem. Bygningene er gjerne flere hundre år gamle, og er en kulturell og unik opplevelse i seg selv.

Jaal Riad Resort er et imponerende skue. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth
Jaal Riad Resort er et imponerende skue. FOTO: Mathilde Walberg Hofseth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer