Haike

Martine (25) haiker fra Oslo til Lofoten

- Planen er at det skal bli så billig som mulig, sier den reiseglade jenta til KK.

HAIKER TIL LOFOTEN: Martine Grorud (25) skal komme seg fra Oslo til Lofoten ved å sitte på med andre. Foto: Privat
HAIKER TIL LOFOTEN: Martine Grorud (25) skal komme seg fra Oslo til Lofoten ved å sitte på med andre. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferier kan være så mangt. Det kan være et cruise i Karibien, telttur i hagen, charterferie i Spania (psst: Her er 9 skjulte perler langs den spanske kysten du vil elske), en langhelg på hytta, eller i Martine Groruds tilfelle: haiketur til Lofoten. I juli la 25-åringen ut på tur mot nord og har planer om å komme seg dit kun ved å få skyss fra andre.

- Det hele starta da jeg reiste jorda rundt for ett år siden og møtte en fyr fra Sveits. Han hadde haika litt før og anbefalte meg å gjøre det. Så begynte jeg å fantasere en del om det, og tenkte at det er gøy å gjøre ting ikke alle andre gjør. Det er også en kul måte å bli kjent med nye mennesker på, det er bra for miljøet, økonomisk (for min del), og ikke minst er det en bra måte å utfordre seg selv på!

Du har sikkert sett noen haike langs E6-en en gang før, men har du prøvd det selv? Det er nok mange av oss som forbinder det hele med skrekkhistorier og er redde for å prøve. Men når spør Martine hva hun er mest redd for, er det ikke noe av dette som skremmer henne.

- Jeg er mest redd for å ikke få haik! Jeg har jo fortalt veldig mange at jeg skal gjøre dette her, og da er det jo ikke så kult å komme krypende hjem samme kvelden fordi ingen ville plukke meg opp, sier Grorud og legger til at hun skjønner hvorfor folk velger å ikke haike seg til en destinasjon:

- Alt er så lett tilgjengelig i dag. I tillegg går det tog, buss og fly overalt som gjør det lett å komme seg rundt. De fleste vil komme seg frem fortest mulig, mens jeg tar reisa som en del av turen.

LES OGSÅ: Har du hørt om «staycation»?

- Rakk ikke få opp tommelen før noen stoppa

Fra Oslo skulle det ta to timer før Martine fikk sin første skyss. Selv om tre mennesker hadde stoppet og spurt om hun ville sitte på, var det ikke alle som skulle samme vei og ikke alle gikk det an å kommunisere med.

- Jeg tok meg en liten pause, men da kom det bort en fyr som ga meg skyss til Lunner! Han pleide å plukke opp haikere, og sa han hadde haika litt da han var yngre. Så han satte meg av et sted han mente det var bra å få haik og det tok ikke mer enn en halvtime før jeg fikk ny skyss av en fra Nederland. 

25-åringen kom seg fra Oslo til Lunner, fra Lunner til Hunndalen, og fra Hunndalen til Lillehammer.

- Da gikk det unna. I Lillehammer rakk jeg ikke frem tommelen en gang før ei 18 år gammel jente stoppa. Hun hadde aldri tatt opp haikere før, men moren hennes pleide å gjøre det. Hun var faktisk fra Nederland hun også! Jeg satt på med henne i Ringebu og hun sa til og med at jeg kunne få telte i hagen hennes, men jeg takket nei for jeg måtte komme meg videre.

Det skulle derimot vise seg å være ganske så mye mygg i Ringebu, så Martine valgte å bevege seg ned mot vannet for å finne overnattingsmuligheter.

- På veien ned møtte jeg ei dame og spurte om hun visste om en teltplass i nærheten. Hun sa jeg kunne få sove i hagen hennes, men da vi kom frem ombestemte hun seg. I stedet fikk jeg en hel etasje i gjestehuset hennes for meg selv. Jeg kan egentlig ikke beskrive hvor bra avslutning det var på første dag. 

LES OGSÅ: Derfor bør du reise alene på ferie

EVENTYRLYSTEN: Martine Grorud er ofte på telttur. Foto: Privat
EVENTYRLYSTEN: Martine Grorud er ofte på telttur. Foto: Privat Vis mer

Den andre dagen startet med litt flaks.

- Pappa skulle kjøre lastebil til Trondheim, så jeg fikk sitte på med han. Kanskje litt juks? Men han hadde faktisk ikke fått vite at han skulle til Trondheim før samme dag jeg startet å haike.

Faren til Martine slapp henne av i veikanten da de ankom Trondheim, og det tok ikke lang tid før en ny trailer stoppet.

- Han var fra Romania og kjørte meg til Steinkjer hvor jeg er nå. Jeg prøvde å haike meg litt videre, men fant ut etter hvert at det var på tide å finne et sted å telte. Jeg gikk i nesten 1,5 time før jeg fant et sted. Spurte en mann på veien om han visste om noe, og da sa han at det var en lysløype lengre inn. Så jeg gikk hele lysløyperunden, men fant ikke noe. Jeg endte derfor opp med å legge meg på verandaen til ei skihytte. Men jeg så to elg mens jeg traska inni skogen da!

Hvor lenge hun kommer til å være borte, eller hvor mye penger hun skal bruke, har hun ikke tenkt så mye på.

- Jeg har ingenting jeg skal rekke hjemme, så tar turen litt som den kommer. Planen er også at det skal bli så billig som mulig. Denne turen skal bare nytes! 

- Hvorfor velger du å reise alene?

- Jeg er nok en liten einstøing. Nei, da. Men jeg liker å være alene og trives i eget selskap. Også kan jeg jo gjøre akkurat hva jeg vil, når jeg vil, hvor jeg vil. Det er lettere å bli kjent med andre mennesker, og man lærer veldig mye om seg selv. Det er bedre å angre på noe man har gjort enn ikke gjort, ikke sant?

LES OGSÅ: Derfor bør du betale med kredittkort på ferie

PÅ VEI MOT LOFOTEN: Martine Grorud. Foto: Privat
PÅ VEI MOT LOFOTEN: Martine Grorud. Foto: Privat Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer