Ekstra ferieuke for 60-åringer

Nei, du får ikke seks ferieuker etter fylte 60

- Her er det mange som misforstår, sier advokat.

EKSTRA FERIE?: Mange tror reglene rundt senioruken gir arbeidstaker rett til seks ferieuker. Det er ikke nødvendigvis riktig, sier advokat. Foto: Shutterstock
EKSTRA FERIE?: Mange tror reglene rundt senioruken gir arbeidstaker rett til seks ferieuker. Det er ikke nødvendigvis riktig, sier advokat. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Arbeidstakere som fyller 60 år i løpet av ferieåret, altså det året man skal avvikle ferien, har krav på en ekstra uke ferie, ifølge Arbeidstilsynet.

Men det er flere som misforstår reglene rundt den såkalte senioruken, mener André Adolfsen, senioradvokat ved Codex Advokat Oslo AS.

Utgangspunktet: fire uker og én dag ferie

- Mange tror at denne gir arbeidstaker rett til seks ferieuker. Det er ikke nødvendigvis riktig. Minsteferien i Norge, eller "den alminnelige feriefritiden", er i henhold til ferieloven 25 virkedager. Etter ferieloven er imidlertid også lørdag regnet som virkedag. Den alminnelige feriefritiden er dermed fire uker og én dag, ikke fem uker, slik mange tror, forklarer Adolfsen.

Ifølge Arbeidstilsynet er det samtidig viktig å være oppmerksom på at ytterlige ferie kan være regulert i tariffavtalen.

Adolfsen opplyser om at enkelte har avtalt fem ukers ferie, og mange arbeidstakere som er fagorganisert har fem fulle ferieuker i medhold av tariffavtalen.

Senioruken, som etter ferieloven er seks virkedager -altså én uke, kommer i tillegg til den ferien man allerede har krav på, forteller advokaten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.