Nye reisevaner

Nei til stupfyll, fråtsing og krampesoling

Ferievanene våre forandrer seg med tiden - vi er blant annet mer miljøbevisste enn tidligere.

FERIEPLANER: Den tiden vi før gjerne brukte til å ligge på solsengen og slikke sol med olje på hele kroppen, viser seg nå å heller brukes til å lete etter populære veganske lunsjsteder. FOTO: NTB Scanpix
FERIEPLANER: Den tiden vi før gjerne brukte til å ligge på solsengen og slikke sol med olje på hele kroppen, viser seg nå å heller brukes til å lete etter populære veganske lunsjsteder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ferietiden er her for fullt, og de fleste av oss reiser bort på turer til både fjernt og nært. Mange foretrekker badeferier, mens andre velger heller noen uker i bil eller på fjellet.

Vi har utvilsomt ulike interesser - men hva vi velger å bruke ferien på baseres også mye på trender. Reisebyrået Ving har nylig levert en ferierapport hvor de har spurt nærmere 19 000 respondenter i Norden om deres reisevaner, og ytterligere 2000 personer i alderen 18-35 i en separat YouGov-undersøkelse.

Etter undersøkelsen har de laget et sammendrag om hva vi er mest opptatt av å få med oss i løpet av ferieukene, samt nedangående ferietrender blant oss nordmenn.

Den tiden vi før gjerne brukte til å ligge på solsengen og slikke sol med olje på hele kroppen, viser seg nå å heller brukes til å lete etter populære veganske lunsjsteder eller gjøre yogaøvelser i skyggen.

Disse 5 tingene kommer vi til å se mindre av på ferie i 2019:

1. Festing

Tidligere har barrunder og festing til langt på natt vært et mål for mange på ferie. Særlig i det store ferielandet Syden. I 2019 handler det derimot mindre om hvor mye man drikker - og mer om hva man drikker. Vi er jo (ikke overraskende) mer fornuftig hva gjelder usunn mat og kalorier nå enn tidligere, noe som også gjenspeiles i hva vi velger å drikke. Kanskje trekkes vi mer mot grønn juice og smoothie kontra rosa paraplydrinker med sukker på kanten?

PARTY: Å bruke ferien sin på nattklubber og fargerike drinker er ikke like populært som tidligere. FOTO: NTB Scanpix
PARTY: Å bruke ferien sin på nattklubber og fargerike drinker er ikke like populært som tidligere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Dyreparker

Det er liten tvil om at engasjementet rundt dyrevelferden øker. Ifølge Ving opplyser 7 av 10 at de er mindre opptatt av å besøke dyreparker i dag sammenlignet med for 5 år siden. Innesperrede dyr er rett og slett opprørende for mange. Likevel betyr ferietid økt pågang av forlatte kjæledyr, ifølge dyrevernsorganisasjonene.

DYREVELFERD: Mye tyder på at vi boikotter diverste dyreparker på grunn av dyrevelferden. FOTO: NTB Scanpix
DYREVELFERD: Mye tyder på at vi boikotter diverste dyreparker på grunn av dyrevelferden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Brunfarge og kokosolje

Kanskje har de mange, skremmende historiene om unge folk som har fått hudkreft som følge av sol skremt mange - for å steke seg i olje på stranden er det tydeligvis ikke like mange som streber etter lenger. Kun 6 prosent blant 18-35-åringer som bestiller reise oppgir soling som en viktig grunn for å komme seg på tur. Vi tipper tallene var annerledes på det glade 80-tall.

SOLING: Nå er man mer opptatt av opplevelser fremfor brunfarge etter noen uker i varmere strøk. FOTO: NTB Scanpix
SOLING: Nå er man mer opptatt av opplevelser fremfor brunfarge etter noen uker i varmere strøk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Fornøyelsesparker

7 av 10 nordboere oppgir at det er mindre sannsynlig at de vil besøke en gedigen fornøyelsespark i dag enn for 5 år siden. 67 prosent er mer innstilt på å kjøpe utflukter som støtter lokalsamfunnet.

FORNØYELSESPARK: Antall besøk i fornøyelsesparker synker. FOTO: NTB Scanpix
FORNØYELSESPARK: Antall besøk i fornøyelsesparker synker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Godteri til barna

Studien viser at stadig flere foreldre vil ha sukkerfri og sunn mat og drikke for barna på hotellet. Tiden for all inclusive med så mye is og brus bara ønsker, er for mange forbi. Å fråtse i godterier er ikke lenger et like stort mål.

KOSTHOLD: Mye tyder på at folk er mer opptatt av sunt kosthold enn tidligere - også på ferie. FOTO: NTB Scanpix
KOSTHOLD: Mye tyder på at folk er mer opptatt av sunt kosthold enn tidligere - også på ferie. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mer miljøbevisste

Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond, sier til KK at bevisstheten rundt miljø og dyrevelferd øker - det synes i ferievanene våre.

Han mener derfor at både hoteller, transportører og hoteller må skjerpe seg, og gjøre flere tiltak for å bli mer bærekraftige og miljøvennlige - det vil trekke mer folk.

- I tillegg ser vi at togreiser blir mer populært, kulturferier av forskjellig slag øker og aktivitetsferiene blir stadig mer avanserte. Folk er rett og slett mer eventyrlystne nå enn tidligere, sier Baardseth.

Han tror imidlertid at vi vil se enda større forandringer i ferien 2020, spesielt når det kommer til miljøbevisste valg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer