Nisyros:

Nisyros, en gresk perle alle bør besøke

Den lille øya Nisyros er en liten skatt i Egeerhavet – og et perfekt mål for en dagstur fra Kos.

NISYROS: Havnebyen Mandraki er kompakt, men innenfor er det et lite univers som er større enn en skulle tro. FOTO: NTB Scanpix
NISYROS: Havnebyen Mandraki er kompakt, men innenfor er det et lite univers som er større enn en skulle tro. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dette er Hellas sånn det egentlig er, gliser den brunbarkede karen som er skipperens høyre hånd om bord på ferga som sakte seiler inn mot en klynge hvite, lave hus som speiler seg i den knallblå sjøen.

Da alle passasjerene som gikk om bord på Kos en time tidligere har gått i land, er han snar med å peile seg mot et bord i skyggen på en av kafeene i Mandraki, øyas lille, men koselige havneby. Der skal han fornøyd sitte og glise og prate med kjente som passerer, blunke til damene, og spise en god og lang lunsj. Og skravle litt mer og drikke sterk kaffe, helt til han skal ta imot billettene når ferga går til-bake noen timer senere.

Men så godt som alle vi andre som kom med båten går rett til minibussene som står ved kaia og venter – sjåførene vet at vi har lyst på en vulkantur.

Nisyros er nemlig i utgangspunktet en vulkan, som falt sammen for veldig, veldig lenge siden. Men på toppen av øya, cirka 700 meter over havet, finnes fortsatt et stort krater, som vi faktisk kan gå ned i for å ta nærmere i øyesyn, mens det putrer og småkoker her og der.

For ja, vulkanen er fortsatt levende, og man må se nøye hvor man tråkker, men det skal ikke være noen fare for store utbrudd.

LES OGSÅ: Her finner du Europas billigste strandparadis

VULKANSK ØY: Nisyros er en vulkansk øy, og på toppen av øya (til venstre for kirken på bildet) ligger det et stort krater det er mulig å gå ned i. FOTO: NTB Scanpix
VULKANSK ØY: Nisyros er en vulkansk øy, og på toppen av øya (til venstre for kirken på bildet) ligger det et stort krater det er mulig å gå ned i. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tilbake i Mandraki er det hyggelig å spasere opp til et gammelt kloster som er bygd inne i en enda eldre borg. Der venter flott utsikt over øya som måler åtte kilometer i diameter og er så rund som det nesten er mulig for en øy å bli.

– Lyset og landskapet her er helt fantastisk – spesielt om vinteren. Du skulle komme tilbake og se det selv. Nisyros er helt unik, mener Artin Karakasian.

Han er fotograf, opprinnelig fra Aten, og hadde reist verden rundt før han gikk i land her. Her er han blitt værende. Og her tar han bilder som han stiller ut og selger i sitt lille galleri nede i labyrinten i Mandraki. Han trenger ikke gå langt utenfor butikkdøra før han finner det ene postkortmotivet etter det andre: smale gater, hvite hus med blåmalte karmer, malende katter og fargesterke blomster som klatrer oppover veggene.

FARGERIKE GATER: Innbyggerne på Nisyros legger sin ære i å ha innbydende og fargerike gater. FOTO: NTB Scanpix
FARGERIKE GATER: Innbyggerne på Nisyros legger sin ære i å ha innbydende og fargerike gater. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Og på torget ligger det flere tavernaer med rutete duker på bordene som står tett i tett.

Man kan fint velge å bli en natt eller flere, for her er både hotell og gjestehus og flere fine strender. Den største, som ligger litt utenfor byen, har svart lavasand. Selv om vi veldig gjerne skulle blitt litt lenger, gjør vi som de aller fleste andre som har tilbrakt dagen på Nisyros, og går om bord i båten som tøffer tilbake til Kos.

Der er det jo like koselig, bare i litt større skala.

LYSEBLÅ-TURKISE FARGER: Den herlig lyseblå-turkise fargen ser du mye av på denne øya. FOTO: NTB Scanpix
LYSEBLÅ-TURKISE FARGER: Den herlig lyseblå-turkise fargen ser du mye av på denne øya. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Opplev det ekte Portugal i sommer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer