Cecilie Skog

Nye fjellvettregler: Sjekk nettet fremfor å lytte til «erfarne fjellfolk»!

Polfarer Cecilie Skog (41) forklarer oss tanken bak de nye fjellvettreglene.

DE NYE FJELLVETTREGLENE: Denne gjengen har utarbeidet de nye fjellvettreglene. Fra venstre Åsleik Engmark, polfarer Cecilie Skog, Berit Kjøll (DNT) og Åsne Havnelid (Røde Kors). Førstnevnte spilte Severin Suveren i den velkjente reklamefilmen fra 1989 - og presenterte de nye reglene under arrangementet på Kulturhuset i Oslo i februar. Foto: NTB Scanpix
DE NYE FJELLVETTREGLENE: Denne gjengen har utarbeidet de nye fjellvettreglene. Fra venstre Åsleik Engmark, polfarer Cecilie Skog, Berit Kjøll (DNT) og Åsne Havnelid (Røde Kors). Førstnevnte spilte Severin Suveren i den velkjente reklamefilmen fra 1989 - og presenterte de nye reglene under arrangementet på Kulturhuset i Oslo i februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De er jo alle viktige. Dagens fjellvettregler er lagt opp som en læringssirkel: fra planlegging av turen i forkant, til justering av planene underveis, forklarer eventyrer og polfarer Cecilie Skog til KK.no. Hun utdyper:

- Du kan ha lagt en plan over hvor du skal gå, men så kan det skje endringer i været eller i gruppa, og da må du justere forventningene og turen - og da kommer man tilbake til regel nummer én. Det er viktig å tenke konsekvenser. Kan turen gjennomføres i dag selv om været har forandret seg? En annen viktig regel: Gjenkjenn farlig terreng. Vi sier ikke at du skal unngå skredfarlig terreng, men du må være klar over hvordan terrenget er der du ferdes. 

Påsken er rett rundt hjørnet, og det betyr (forhåpentligvis) puddersnø, skiturer i marka, hopprenn og soling i hytteveggen. Men dersom du planlegger langtur burde du ta altså en ekstra titt på de nye fjellvettreglene - som i år ble oppdatert og revidert for første gang siden de kom ut i 1952. Ekspertpanelet som har utformet dem har bestått av Bjørn Arild Fjeldsbø, Mats Hjelle og Julie Fieler fra Røde Kors og Jørgen Moland i Den Norske Turistforening, men også erfarne folk som Cecilie Skog og Markus Landrø, skredekspert i Noregs vassdrags- og energidirektorat. Se de gamle og de nye reglene nederst i saken!

SPORTY NORDMENN: Ingenting er som en topptur i strålende solskinn! Dette bildet er tatt i Hemsedal. Foto: NTB Scanpix
SPORTY NORDMENN: Ingenting er som en topptur i strålende solskinn! Dette bildet er tatt i Hemsedal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke så lett å vite hvem som er «erfaren» lenger

Skog henviser til nettstedet Varsom.no hvor man til enhver tid kan holde seg oppdatert på hvor stor skredfaren er på de stedene man vil ferdes.

Et av punktene som har forsvunnet fra fjellvettreglene er det som en gang var nummer fem - Lytt til erfarne fjellfolk

- Det er fremdeles lurt å lytte til erfarne fjellfolk, så lenge en vet at vedkommende en lytter til er nettopp det. Det er ikke så lett å vite hvem som er erfaren eller hva man er erfaren til lenger. Så vi oppfordrer deg heller til å gå inn på nettet, og få den siste oppdateringen der.

Hvordan forholder du deg selv til disse reglene?

- De har vært en del av oppveksten min. Jeg lærte dem da jeg gikk på barneskolen av min friluftsinteresserte lærer. Jeg har hatt dem med meg fra da. Men det er ikke sånn at jeg tar fram reglene fysisk når jeg er i marka, men det  ble en del av tankesettet mitt.

Da Skog i fjor ble spurt om å sitte i ekspertutvalget for å revurdere fjellvettreglene tenkte hun at dette var en god mulighet til å være med å forvalte kulturarven vår:

- Fjellvettreglene er jo ikoniske, så det er et enormt ansvar rett og slett. De er en del av kulturarven vår.

Det er ikke lenger bare én type folk som legger ut på tur

Det ble arrangert en kampanje der det ble spurt om hvilke fjellvettregler folket kunne tenke seg å endre på, og over 900 forslag kom inn.

- Dette bekreftet at det var bred enighet der ute om at «her mangler det noe», og det sier seg egentlig selv. Det er 64 år siden de ble lansert, og mye har skjedd på disse årene – også når det gjelder friluftsliv.

DELER SIN ERFARING: Eventyrer Cecilie Skog er blant de som har sittet i ekspertutvalget for å revidere fjellvettreglene. Her fra lanseringen i februar. Foto: NTB Scanpix
DELER SIN ERFARING: Eventyrer Cecilie Skog er blant de som har sittet i ekspertutvalget for å revidere fjellvettreglene. Her fra lanseringen i februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun forklarer at det de siste årene er blitt stadig flere eventyrlystne og marka-glade mennesker ute i terrenget, og at det ikke bare er én type folk som legger ut på tur.

- Det er ikke ett type friluftsliv, hvor man kun går fra hytte til hytte, men man oppsøker gjerne brattere terreng og ulike former for aktivitet.

Den første kvinnen i verden som har besteget de tre polene

Cecilie Skog har selv utallige turer bak seg, og er den første kvinnen i verden som har besteget de tre polene Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest. Sommeren 2008 var hun en del av K2-ekspedisjonen hvor 11 liv gikk tapt - deriblant hennes ektemann Rolf Bae (1975 - 2008) som ble tatt av skred.

Hadde du K2-turen i bakhodet da du satte deg ned med denne oppgaven?

- Nei, langt derifra. Jeg hadde hele friluftslivet mitt i bakhodet da jeg gikk løs på dette prosjektet. Det heter jo fjellvettregler, og da vi utformet disse reglene tenkte vi at dette er gode, fornuftige råd å gi.

«De gamle reglene» (fra 1952 - 2016)

1. Legg ikke ut på langtur uten trening
2. Meld fra hvor du går
3. Vis respekt for været og værmeldingene
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever
5. Lytt til erfarne fjellfolk
6. Bruk kart og kompass
7. Gå ikke alene
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu
9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig

«De nye fjellvettreglene» (2016 - )

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går
2. Tilpass turen etter evne og forhold
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er
8. Vend i tide – det er ingen skam å snu
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

PÅSKEMORO: I år regnes påsken fra palmesøndag 20. april til mandag 2. påskedag 28. april. Dette bilde er tatt på Geilo. Foto: NTB Scanpix
PÅSKEMORO: I år regnes påsken fra palmesøndag 20. april til mandag 2. påskedag 28. april. Dette bilde er tatt på Geilo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer