Cecilie Skog

Nye fjellvettregler: Sjekk nettet fremfor å lytte til «erfarne fjellfolk»!

Polfarer Cecilie Skog (41) forklarer oss tanken bak de nye fjellvettreglene.

DE NYE FJELLVETTREGLENE: Denne gjengen har utarbeidet de nye fjellvettreglene. Fra venstre Åsleik Engmark, polfarer Cecilie Skog, Berit Kjøll (DNT) og Åsne Havnelid (Røde Kors). Førstnevnte spilte Severin Suveren i den velkjente reklamefilmen fra 1989 - og presenterte de nye reglene under arrangementet på Kulturhuset i Oslo i februar. Foto: NTB Scanpix
DE NYE FJELLVETTREGLENE: Denne gjengen har utarbeidet de nye fjellvettreglene. Fra venstre Åsleik Engmark, polfarer Cecilie Skog, Berit Kjøll (DNT) og Åsne Havnelid (Røde Kors). Førstnevnte spilte Severin Suveren i den velkjente reklamefilmen fra 1989 - og presenterte de nye reglene under arrangementet på Kulturhuset i Oslo i februar. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De er jo alle viktige. Dagens fjellvettregler er lagt opp som en læringssirkel: fra planlegging av turen i forkant, til justering av planene underveis, forklarer eventyrer og polfarer Cecilie Skog til KK.no. Hun utdyper:

- Du kan ha lagt en plan over hvor du skal gå, men så kan det skje endringer i været eller i gruppa, og da må du justere forventningene og turen - og da kommer man tilbake til regel nummer én. Det er viktig å tenke konsekvenser. Kan turen gjennomføres i dag selv om været har forandret seg? En annen viktig regel: Gjenkjenn farlig terreng. Vi sier ikke at du skal unngå skredfarlig terreng, men du må være klar over hvordan terrenget er der du ferdes. 

Påsken er rett rundt hjørnet, og det betyr (forhåpentligvis) puddersnø, skiturer i marka, hopprenn og soling i hytteveggen. Men dersom du planlegger langtur burde du ta altså en ekstra titt på de nye fjellvettreglene - som i år ble oppdatert og revidert for første gang siden de kom ut i 1952. Ekspertpanelet som har utformet dem har bestått av Bjørn Arild Fjeldsbø, Mats Hjelle og Julie Fieler fra Røde Kors og Jørgen Moland i Den Norske Turistforening, men også erfarne folk som Cecilie Skog og Markus Landrø, skredekspert i Noregs vassdrags- og energidirektorat. Se de gamle og de nye reglene nederst i saken!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer