Storbyferie

Ønsker du storbyferie på lavbudsjett? Her er byene du bør reise til

- Det er jo nesten billigere å tilbringe en helg her enn å forbli i Oslo, sier reiseekspert.

STORBYFERIE: En storbyferie kan fort bli en dyr affære, men det kommer helt an på hvor du drar. Her er de billigste storbyene du kan reise til. Foto: Alliance / Shutterstock / NTB scanpix
STORBYFERIE: En storbyferie kan fort bli en dyr affære, men det kommer helt an på hvor du drar. Her er de billigste storbyene du kan reise til. Foto: Alliance / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å reise er en av livets store gleder, spør du meg. Å nyte god mat og drikke, oppleve en ny kultur, skjemme seg bort på spa, og utforske gammel historie og arkitektur. Eller kanskje du bare vil teste partylivet i en annen by – hver sin smak. (Psst: - Dette er de mest populære reisemålene i 2017)

Uansett er det deilig med noen dager helt uten hverdagens bekymringer og stress, og alt dette kan man gjøre på en helg. 

– Tidligere handlet det mye om den ene store ferien i året, mens nå deler man det opp og sprer det over hele året. En storbytur er jo den perfekte måten å lade batteriene på, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i TUI, til KK.no.

LES OGSÅ: Ekspert: - Ikke la deg lure av stjernene på hotellet

I disse byene får man mye for pengene

Weekendturer gjør det mulig å få litt ferie uten å bruke opp ferieukene, men du vil jo heller ikke bruke opp feriepengene. For som med all annen moro så koster det penger å reise. (Psst: Slik gjør du lommeboken fit for sommerferien!)

– Noen av de dyreste byene å reise til og ikke minst oppholde seg i er blant annet New York, Paris, Roma, Wien, Marbella, Barcelona og London, for å nevne noen, sier Beatriz Rivera, PR- og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo, til KK.no.

Til enkelte av byene, som for eksempel London, kan du riktignok finne en del rimelige flyreiser, men både hotell og opphold blir fort dyrt her med tanke på at kronekursen nå er så lav.

– Ønsker man seg en litt rimeligere storbytur anbefaler jeg Lisboa, Amsterdam, Palma, Dubrovnik og Dublin! Her får man mye for pengene, hotellprisene er lavere enn de øvrige byene og så er ikke minst både mat og øl mye billigere enn her hjemme, forteller hun. 

LES OGSÅ: 10 fantastiske reisemål verdt et besøk i år

BUDAPEST: Elven Donau deler byen i to - Buda og Pest. Og her langs med elvebredden ligger den Ungarske Parlamentsbygningen. Foto: Dziewul / Shutterstock / NTB scanpix
BUDAPEST: Elven Donau deler byen i to - Buda og Pest. Og her langs med elvebredden ligger den Ungarske Parlamentsbygningen. Foto: Dziewul / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Øst-Europa er absolutt billigst

Dette er likevel ikke de billigste reisemålene. Og hvis du har et skikkelig stramt budsjett å forholde deg til, og derfor ønsker en storbyreise som er så billig som mulig, da er Øst-Europa alltid en sikker vinner. Og da anbefaler hun byer som Praha, Krakow, Gdansk, Budapest, Riga og Tallin. 

– Her bugner det over av spennende opplevelser, shopping, gode restauranter og historie – og for de som vil slappe av er jo spa og velvære ekstremt populært og rimelig her. I tillegg er reiseveien hit relativt kort, så kombinert med hvor mye man får for pengene her er det jo nesten billigere å tilbringe en helg her, enn å forbli i Oslo, sier Rivera. 

Også Aspengren påpeker at de klassiske storbydestinasjonene som New York, Paris og London alltid vil være kostbare. 

– Mitt beste tips er å se på andre spennende destinasjoner som Praha eller Krakow. Her er prisnivået lavt og du får veldig mye for pengene, sier hun og legger til at du også kan få det billigere til andre byer, hvis du er fleksibel og tålmodig. 

– Har du likevel lyst til å kombinere strandliv og storbyliv i for eksempel Barcelona så vil jeg anbefale deg å være litt fleksibel på avreisetidspunkt og følge med på ulike tilbud. Priser varierer hele tiden, så det er fullt mulig å gjøre kupp på fly og hotell. Det er jo ofte alt annet som koster mye når du skal kose deg i en av Europas storbyer, forteller Aspengren.

LES OGSÅ: 14 Airbnb-perler du bare MÅ få med deg!

Her er storbyene reiseekspertene anbefaler:

Praha - for deg som elsker øl og mat

Praha har i løpet av de siste 30 årene utviklet seg til å bli en vakker by med omhyggelig restuarerte middelalderbygninger og praktfulle renessanseslott. Verdens største historiske slott ligger også her.

Byen er også et paradis for matelskere, og ikke minst for alle som elsker øl! Praha er nemlig kjent for å by på mye lokalprodusert øl fra små og store bryggerier. (Psst: Er egentlig Lite-øl sunnere?)

– Her finner du nye økologiske trender, alternativ kunst og musikk og et fantastisk utvalg av både trendy og tradisjonelle restauranter. Og prisnivået ligger betydelig lavere enn i Skandinavia, forteller Aspengren.

Både Norwegian og SAS har daglige direkteflyvninger fra Oslo til Praha for en rimelig penge.

LES OGSÅ: En fransk hotellperle: Cap d'Antibes Beach Hotel

PRAHA: Praha har blitt en trendy og spennende storby i Øst-Europa. Byen er et paradis for matelskere, og ikke minst for alle som elsker øl! Foto: Scanrail1 / Shutterstock / NTB scanpix
PRAHA: Praha har blitt en trendy og spennende storby i Øst-Europa. Byen er et paradis for matelskere, og ikke minst for alle som elsker øl! Foto: Scanrail1 / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Krakow - en pulserende kulturby

Krakow kan dateres helt tilbake til middelalderen og er dermed en av Polens eldste byer, men også en av Europas eldste universitetsbyer. (Psst: Det er også her mesteparten av handlingen i den ikoniske filmen Schindlers liste finner sted). Det er likevel først i den senere tid at vi har begynt å få øyene opp for denne polske storbyen.

– Den flotte gamlebyen, og nærheten til to andre UNESCO Verdensarvsteder, er bare noen av tingene som er med på å gjøre byen til et attraktivt reisemål – og en av landets største turistbyer, sier Rivera.

I det historiske distriktet Kazimierz kan du vandre blant restaurerte synagoger, hippe kaféer, barer og restauranter, samt besøke et spennende loppemarkedet hvis du vil jakte etter billige skatter.

– Det er mye å se i Krakow – vakre Staro Miasto, trendy barer og spennende museer. Blandet med shopping og god mat selvfølgelig. Store deler av Polen ble hard rammet under 2. verdenskrig, og i Krakow ser du mange historiske monumenter. Cirka en time utenfor Krakow ligger også Auschwitz, et sted som ingen forlater uberørt, forteller Aspengren.

KRAKOW: Krakow er Polens historiske sentrum, med arkitektur som strekker helt tilbake til middelalderen. Men her finner du også et yrende uteliv. Foto: Mark_and_Anna_Wilson / Shutterstock / NTB scanpix
KRAKOW: Krakow er Polens historiske sentrum, med arkitektur som strekker helt tilbake til middelalderen. Men her finner du også et yrende uteliv. Foto: Mark_and_Anna_Wilson / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Budapest - den ultimate spa-byen

Dersom du elsker late dager på spa (hvem gjør ikke det?), så er Ungarns hovedstad kanskje noe for deg. (Psst: KK.nos reiseekspert Siri Løining: - Jeg har testet Norges beste spahoteller og funnet vinneren!)

– Budapest er spa-byen framfor noen. Her finnes ikke mindre enn 100 varme kilder, en rekke flotte spahoteller, badehus og tyrkiske bad – termalbadet på Hotel Gellért og det store Széchenyi-badet er blant de mest kjente, forteller Rivera.

Budapest er også et fint reisemål for vennegjengen, for byen har også et stort utvalg av barer, nattklubber og hippe butikker.

Her er det også relativt rimelig å spise ute på cafeer og restauranter. I tillegg har byen en vakker arkitektur preget av gamle slott og middelalderstemning, og ligger faktisk på listen over UNESCO verdensarvsteder.

LES OGSÅ: Den nye ferietrenden - som er billigere og mer avslappende enn vanlig ferie!

SOUK: På markedene (souk) i Marrakech møtes du av krydderdufter, friske farger og unikt håndverk. Og en weekendreise hit trenger slett ikke koste deg dyrt. Foto: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock / NTB scanpix
SOUK: På markedene (souk) i Marrakech møtes du av krydderdufter, friske farger og unikt håndverk. Og en weekendreise hit trenger slett ikke koste deg dyrt. Foto: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Marrakech - det blir ikke mer eksotisk

For de som drømmer om noe billig, men også mer «eksotisk» anbefaler Rivera et besøk til den Marokkanske storbyen Marrakech. Her er det svært billig både å bo og å spise, så selv ditt slunkne reisebudsjett vil strekke langt til. 

– Markedene, duftene, fargene og atmosfæren tar deg rett inn i eventyrland og 1001 natt og er en drøm for sjela. Ikke minst er den spennende kombinasjonen av nytt og gammelt en fantastisk opplevelse, forteller Rivera.

Og når du først er her må du ikke gå glipp av Djemaa el Fna-markedet og den gamle bydelen, medinaen. 

– Her går du rett inn i eventyret, langs håndverkernes gater og smug, hvor smeder og treskjærere, garnfargere og skinnarbeidere jobber side om side, på samme måte som de har gjort i generasjoner, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer