Portugal:

Opplev det ekte Portugal

Portugal er langt mindre påvirket av turismen enn du kanskje tror. En svipptur utenfor Lisboa eller Algarve finner du det ekte og autentiske. Det er verdt turen.

PORTUGAL: Kystbyen Azenhas do Mar med sine vakre hus og fantastiske sjømatrestauranter ligger bare en halvtimes kjøretur utenfor Lisboa. FOTO: NTB Scanpix
PORTUGAL: Kystbyen Azenhas do Mar med sine vakre hus og fantastiske sjømatrestauranter ligger bare en halvtimes kjøretur utenfor Lisboa. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Portugal er en liten nasjon. Det betyr at du aldri behøver å bevege deg spesielt langt om du vil lære landet bedre å kjenne.

Si hva du vil om Lisboa og de mest kjente stedene på Algarve-kysten. Flott, men ganske så turistifisert. Bare en liten biltur unna finner du noe helt annet – det ekte, stolte, tradisjonsrike og autentiske Portugal.

Mange ser på Portugal som Spanias «lillebror». Det er en sannhet med store modifikasjoner.

- Vi er på en måte broderfolk, men samtidig er vi veldig forskjellige, sier Oto Oliveira ved Portugals turistkontor i Stockholm, og fortsetter:

– Du ser sjelden en portugiser hisse seg opp og gestikulere som spanjoler og italienere. Vi er mye mer sindige og rolige. Atmosfæren er mer avslappet i Portugal. Vi er mer jordnære mennesker. Og det har med historien vår å gjøre. I lange tider var vi avskåret fra Europa. Spania var «alltid» vår største fiende, og stengte adgangen vår til kontinentet. Vi vendte oss mot havet. Det har formet oss som folk, som det nok også har gjort med nordmenn.

– Dessuten hadde vi en diktator, Salazar, inntil 1974, som holdt landet lukket og stengte det meste av utenlandsk innflytelse ute.

– På skolen lærte vi om vår egen gloriøse historie og om hvordan landet vårt har påvirket verden rundt oss opp gjennom århundrene. Vi lærte blant annet at Portugal har Europas eldste grenser. Vi portugisere er stolte av landet vårt, sier Oliveira.

Han får uforbeholden støtte av Stein-Morten Omre. Få nordmenn vet mer om Portugal enn ham etter å ha trålet landet på kryss og tvers siden 1969, kjøpt hus der og skrevet boka «Det gjestfrie Portugal».

– Da jeg kom dit første gang i 1969, hadde jeg vært lenge i Spania først. Jeg husker jeg undret meg, hadde jeg kommet til en annen verden? Portugiserne var helt annerledes, ikke så oppfarende, hissige. De var – og er – mye roligere og vennlige, har et helt annet temperament.

LES OGSÅ: Disse landene er de lykkeligste. Norge mistet førsteplassen

SINTRA: Dette palasset, omgitt av vakre hager, finner du i Sinatra, en halvtimes kjøretur utenfor Lisboa. FOTO: NTB Scanpix
SINTRA: Dette palasset, omgitt av vakre hager, finner du i Sinatra, en halvtimes kjøretur utenfor Lisboa. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Utforske landet utenfor allfarvei

Han oppfordrer turister til å utforske landet utenfor allfarvei.

– Veiene er blitt veldig bra. Det er aldri langt til noe, og bare en kort biltur utenfor Lisboa vil gi deg en helt annen opplevelse enn du får i turistmetropolene, sier han.

– Leier du en bil og reiser litt øst for Lisboa, møter du et vakkert fjellandskap med mange hyggelige småbyer. Her finner du middelalderveier du kan gå eller sykle turer på, som i Portalegre mot grensen til Spania, og du blir stadig minnet på landets rolle i verdenshistorien.

Særlig er det bevart mange mauriske innslag rundt om i landet. I byen Sintra bare en halvtimes biltur utenfor Lisboa, for eksempel, føler du deg hensatt til middelaldersk tid. Byen står på Unescos verdensarvliste, og det er selvsagt ikke uten grunn. Her står de historiske severdighetene nærmest i kø, med det mauriskbygde Palacio Nacional de Sintra i aller første rekke.

– Jeg anbefaler også en tur innom den godt bevarte middelalderbyen Óbidos. Evora er også en by det er verdt å se, sier Omre.

Han har lagt aller mest elsk på nordområdene.

– En biltur gjennom landet er ikke stort lenger enn å kjøre fra Oslo til Trondheim, og skal du oppleve Portugal, anbefaler jeg det på det varmeste.

Underveis kan du bo på de mest fantastiske pousadas, statlig drevne overnattingssteder som gjerne er lagt i historiske borger, klostre og herskapshus.

– I nord er det mange nasjonalparker og en fantastisk natur. Sykkelturisme begynner å bli veldig populært, og du finner mange utrolig koselige landsbyer. Skulle jeg plukke ut en, ville jeg si Gerês i nasjonalparken Peneda-Gerês. Og det er ikke bare i sør du finner flotte strender, det gjør du faktisk langs hele kysten.

LES OGSÅ: Hit bør du reise i 2018, ifølge horoskopet ditt

ALGARVE-KYSTEN: Landet har mange flotte strender. 
Denne heter Praia do Camilo og ligger ved Lagos på Algarve-kysten. FOTO: NTB Scanpix
ALGARVE-KYSTEN: Landet har mange flotte strender. Denne heter Praia do Camilo og ligger ved Lagos på Algarve-kysten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Serverer utsøkte retter inspirert av andres mattradisjoner

Portugals historie som sjøfarere og handelsmenn er unik. Den lille kystnasjonen har satt sitt preg på verden. Fortsatt finnes det for eksempel 400 portugisiske ord i det japanske språket. Men påvirkningen har gått begge veier, det merker du ikke minst på maten.

Både i Lisboa og i landet for øvrig finner du flere restauranter som serverer utsøkte retter inspirert av kinesiske, indiske, afrikanske og søramerikanske mattradisjoner. Og da glemmer vi ikke bacalaoen med norsk klippfisk som basis.

Forteller du en portugiser at du er norsk, sprekker han gjerne opp i et smil, og utbryter:

– Bacalao! Ole Gunnar Solskjær!

Men bestiller du denne retten i Portugal, så vær forberedt på at den ikke nødvendigvis er helt som den du er vant til hjemmefra. Det sies nemlig at i Portugal finnes det like mange oppskrifter på bacalao som det finnes mødre.

– Det sies også at du som kvinne ikke blir godt gift om du ikke kan minst 365 forskjellige oppskrifter på bacalao, sier Sten-Morten Omre.

Til maten drikker du selvsagt portugisisk vin. Mange nye produsenter er på banen, og framstiller viner som begeistrer bransjen samtidig som det i stadig større grad tilrettelegges for vinturisme. På mange vingårder, for eksempel i Doro-dalen, kan du delta på vinsmaking og samtidig leie deg et rom på gården.

– Og at Portugal bare er portvin, er selvsagt en myte. Det lages utsøkte viner i både rødt og hvitt. Og de har sitt nasjonale særpreg. Det skyldes at portugiserne har beholdt mange gamle druesorter og ikke utviklet nye, sier Omre.

LES OGSÅ: Nå kan du få en «Instagram-butler» til å ta feriebildene dine

LISBOA: Dette monumentet står ved bredden av Tagus-elven i Lisboa til minne om landets oppdagere og sjøfarere. FOTO: NTB Scanpix
LISBOA: Dette monumentet står ved bredden av Tagus-elven i Lisboa til minne om landets oppdagere og sjøfarere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Populært reisemål

Så å si alle reiseblader og nettsteder med respekt for seg selv har Portugal på lista over land som «må» besøkes i 2018. Og stadig flere nordmenn besøker landet.

– I 2015 registrerte vi over 80 000 norske gjester. Det er en økning på nesten 30 prosent siden 2009, sier Oto Oliveira ved Portugals turistkontor i Stockholm.

De fleste nordmenn som reiser til Portugal, drar til Lisboa og Algarve, som er lett tilgjengelig. Og det er slett ikke noe galt i det. Begges stedene tilfredsstiller alt en forventer av en storby eller en badeferie.

Bykjernen i Lisboa er som den mer eller mindre alltid har vært, pittoresk, vakker og full av flotte restauranter med ypperlig sjømat på menyen.

Nede på Algarve finner du akkurat så flotte strender som du forventet deg, og sola er pålitelig. Men Portugal er så mye mer.

– Lei en bil, reis rundt, og utforsk på egen hånd. Det vil du ikke angre på, sier Stein-Morten Omre.

LES OGSÅ: Her er Jakob Oftebros 5 beste København-tips!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer