Norges hovedstad er en liten storby og perfekt å spasere gjennom. Her finner du urbane sentrumsområder, koselige villastrøk, spennende bymiljø og naturperler – alt innenfor bygrensene.
Sentrum med Aker Brygge, Frognerparken og Bygdøy er aller mest kjent, men Oslo er mye mer. I disse strøkene kan du gå på oppdagelsesferd og garantert oppleve noe nytt – uansett om du er osloboer eller på besøk i hovedstaden.
Det eneste du trenger er et par gode sko!
Havnepromenaden
Havnepromenaden er ni kilometer med uavbrutt gang- og sykkelvei som binder byen sammen fra vest til øst. De siste årene er den blitt kraftig oppjustert og utvidet. Oransje «fyrtårn», som er synlige på langt avstand, viser vei gjennom løypa.
Promenaden går hele veien fra Frognerkilen ved Bygdøy til det nye boligområdet på Sørenga, der det også er flotte bademuligheter. På veien kan du få med deg den koselige båthavnen i Frognerkilen, utendørsbaren Kongen Marina, Aker Brygge, Tjuvholmen, Akershus festning, matmekkaet Vippa, det storslagne kunstprosjektet Salt, Operaen og de nye museene i Bjørvika. Flere steder er det også badstuer og hoppetårn.
Start turen fra Karenslyst allé, buss 30, eller i motsatt ende på Sørenga, buss 85.

10 av Norges kuleste tretopphytter

Bygdøy
Bygdøy begynner innerst i Frognerkilen. Gå noen hundre meter oppover Dronning Biancas vei og sving inn til venstre nedenfor Kongsgården. Der finner du først koselige Rodeløkken Kafé, før du tar Oslos mest idylliske sti videre mot Oscarshall og Folkemuseet.
Sistnevnte MÅ oppleves og er i grunnen en tur i seg selv. Videre derfra anbefales at du går til Huk eller Bygdøy Sjøbad. Avhengig av hva du velger og hvor langt du føler for å gå, kan du enten ta en skikkelig runde og følge kyststien fra Huk og helt til Sjølyst, eller du kan ta peil på Paradisbukta og ta bussen tilbake til byen fra Huk.
Start turen fra Karenslyst allé, buss 30.

Akerselva
En tur langs Akerselva er et must. De sprekeste tar bussen helt opp til Maridalsvannet og følger elva hele veien ned til byen. Men det er ikke juks å korte ned turen ved å finne et startpunkt litt lenger ned, for eksempel ved Frysja eller Nydalen.
Du vil uansett få en spennende og innholdsrik tur langs Oslos viktigste vannvei, og beveger deg gjennom bydel eller bydel med masse spennende å se og gjøre underveis. Du kan for eksempel «hoppe» av ved Sandaker og gå ned til Torshov. Lenger nede finner du flere avstikkere til Grünerløkka, eller du kan bare spasere hele veien ned til Grønland.
Start turen ved Maridalsvannet, busslinje 25 eller 54. Eller velg en kortere tur med utgangspunkt i for eksempel Frysja (buss 25 eller 54), Nydalen (T-bane 4 eller 5) eller Arendalsgata (buss 20).

Frogner/Briskeby/Uranienborg
Frogner er byens mest fornemme bydel, og aller fjongest er det på Gimle, platået rett bak Frogner kirke. Deler av området er eksklusivt med villaer vi ikke tør tenke på hva koster. Frogner glir umerkelig over i Briskeby og Uranienborg på veien opp til Majorstuen.
Her finner du severdige gater som Gyldenløves gate, Schives gate, Professor Dahls gate og Eilert Sundts gate. På Vestkanttorget er det bruktmarked hver lørdag, og selvfølgelig er det vakre Vigelandsanlegget i Frognerparken verdt et besøk. Historiske Bygdøy allé er en skygge av seg selv med altfor mange fraflyttede butikklokaler, men er fremdeles veldig staselig.
Start turen ved Frogner kirke. Hit kommer du med busslinje 30 eller 31.


Ferien som garanterer spektakulære Insta-bilder
Fagerborg
Ta sikte på krysset Bogstadveien/Jacob Aalls gate og gå oppover. Da får du oppleve en av Majorstuens hyggeligste gater med vakre bygårder og frodige trær, før du nesten umerkelig havner over i Fagerborg. Når du får øye på den store røde skolebygningen på høyre hånd, går du gjennom den vesle parken på nedsiden.
Når du kommer ut på andre siden er du inne i tjukkeste Fagerborg. Her er nydelige, gamle trevillaer og lave murhus som slåss om oppmerksomheten, og herligheten munner ut i den lille, men meget idylliske Stensparken. Da har du gått i en ørliten hestesko og kan fortsette ned til Bogstadveien eller utforske Bislett hvis det skulle friste.
Start turen på Majorstuen. Hit kommer du med alle T-banelinjer, flere busser og trikker.

Vår Frelsers Gravlund
Ingen kirkegård i landet har en mer imponerende «beboerliste» enn Vår Frelsers gravlund. Den sentrumsnære gravplassen er en vakker park. Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnsons graver er vanskelige å unngå, monumentale som de er.
Her finner du også hvilestedene til blant annet Ivar Aasen, Christian og Oda Krohg, Edvard Munch, Johan Sverdrup og Camilla Collett. Fra gravlunden er veien kort til både Damstredet og Telthusbakken, to av de mest idylliske smågatene i det gamle Oslo. Få også med deg den koselige Kjærlighetsstien som går langs kolonihagene i Telthusbakken.
Start turen fra Nordahl Bruns gate eller Stensberggata, buss 33 eller 37.

Torshovdalen/Torshov
Du snakker om utsikt! Når du går av T-banen på Sinsen, ligger den store grøntområdet Torshovdalen foran deg. Her er det fantastisk utsikt over byen hele veien ned til fjorden. Midt i parken står Marianne Heskes syv meter høye skulptur «Hodet N.N.» som er verdt turen i seg selv. Om sola skinner, er dette så avgjort stedet for en piknik.
En rad med gamle bygårder ligger på høyre hånd, og bare ett kvartal skiller Torshovdalen fra Torshovparken. At det er to store parker så tett inntil hverandre, gjør Torshov til en av Oslos grønneste bydeler. Utforsk for all del det hyggelige gatenettet også. Gå på måfå og stopp for en kaffe på en av Torshovs mange kafeer. Sjekk ut den nydelige oksefontenen på Hegermannsplass, og hvis du vil gå lenger, kan du gå ned til Bentsebrua og spasere langs Akerselva til byen.
Start turen på Sinsen, T-bane 4 eller 5.

St. Hanshaugen
Det mangler ikke grøntområder i Oslo, og den kuperte parken på St. Hanshaugen er blant de aller peneste. Her finner du både uteservering og et vakkert vannspeil, og hele parken egner seg for slaraffenliv og piknik. Gatenettet rundt parken er dessuten utrolig koselig og vel verdt å utforske.
Ta gjerne turen nordvest for parken i retning Adamstuen for å se den staselige Veterinærhøgskolen. Gå deretter opp til Lindern, der det ligger flere kvartaler med fine, små engelske hus. Derfra tar du Geitmyrsveien ned igjen til haugen.
Start turen på St. Hanshaugen, buss 21, 33 eller 37.

Grünerløkka/Sofienberg
Riktignok finner du Norges største tetthet av hipstere på Grünerløkka – eller «Løkka» som man gjerne sier – men du verden det er en fin bydel. Her er det bare å gå på kryss og tvers og sneie innom alt mulig rart (og mindre rart) av butikker og serveringssteder.
Du får grønne lunger i Olaf Ryes plass, Birkelunden og den store Sofienbergparken. Du kan spasere ned til Akerselva med Vulkan og Mathallen. Går du øst fra Løkka i retning Tøyen, finner du idylliske Botanisk hage – et must også hvis du ikke er spesielt interessert i eksotiske planter, men bare vil ha en pause fra det mer urbane liv.
Start fra Heimdalsgata, trikk 11, 12 eller 17.

Dette er selve indrefileten av norske reiseopplevelser!

Kampen/ Vålerenga
Den mest severdige delen av Oslos gamle arbeiderstrøk er utvilsomt Kampen med sine vakre trebygninger malt i klare, fine farger, små bakgårder og en nydelig park med vannspeil og utsikt over hele Oslo. Ta T-banen til Ensjø for å slippe den endeløse trappen opp fra Tøyen, så er du i hjertet av Kampen på fem minutter.
Når du er ferdig med å utforske Kampen spaserer du ned Normannsgata, over Galgebergkrysset og kommer rett inn i Vålerenga. Det er to spennende, historiske deler av Oslo som føles som små byer i byen.
Start turen på Ensjø, T-bane 1, 2, 3, 4 eller 5.

Pssst! Hold deg oppdatert – her har vi samlet guider og tips til steder, aktiviteter og ting du kan gjøre i Norge i sommer.