Malta:

Øya med de blå båtene

Med sin beliggenhet midt mellom Europa og Afrika har Malta et deilig klima og en spennende historie.

MALTA: De fargerike båtene er lett å få øye på rundt om på Malta. Disse er fra fiskebyen Marsaxlokk lengst øst på øya. FOTO: NTB Scanpix / Judith Betak
MALTA: De fargerike båtene er lett å få øye på rundt om på Malta. Disse er fra fiskebyen Marsaxlokk lengst øst på øya. FOTO: NTB Scanpix / Judith Betak Vis mer
Publisert

OPPLEV

De tre små byene: Mens det nå er en stor katamaran-passasjerferge som frakter folk fra den ene halvøya, Valletta, til den anden halvøya, Sliema, er det stadig de tradisjonelle små fargestrålende trebåtene, «dghajsa» på maltesisk, som seiler som taxier tvers over Grand Harbour til Vittoriosa – eller Birgu, som mange maltesere kaller byen sør for Valletta. Birgu, der johannitterridderne i første omgang slo seg ned, kalles sammen med L-Isla og Bormla for de tre små byene. De er i dag smeltet sammen. Birgu har havnepromenade med restauranter, idylliske gater og vakre gamle hus.

Barokk stil: Valletta er korsriddernes befestede by. Fylt med kirker, paleer og den lokale adels statelige byhus – alt sammen i barokkstil – bygd i gyllen kalkstein og forsynt med karakteristiske balkonger. Mest imponerende er St. John’s Co-Cathedral, som på utsiden kan minne om en festning. Det sies at det tok fem år å bygge kirken og 200 år å dekorere den.

StjohnsCoCathedral.com

Bading: De fleste av Maltas strender ligger på den nordlige delen av øya, ingen rundt Valletta, der det i stedet er friluftsbad. I Sliema, rett ved der katamaranfergen legger til, ligger Movida Beach Lido med basseng, solstoler og restaurant bygd ut fra havnepromenaden og med 180 graders utsikt til Valletta. Inngang koster 10–15 euro.

Triq ix Xatt Ta Tigne, Sliema, facebook.com/movidabeachlido

Et grønt pustehull: På grunn av vannmangel var det forbudt å anlegge hager bak husene og palassene i Valletta, der det i stedet er bakgårder med blomster i potter. Men et par parkanlegg finnes dog i byen. Et av de mest berømte er Upper Barracca Gardens, der det er flott utsikt over havnen, og der kanonene hver dag avfyres. Men finere og langt mer fredelig er Lover Barracca Gardens med minnesmerket og den store klokken for de falne i andre verdenskrig.

Irish Street/Quarry Wharf

LES OGSÅ: Derfor bør du besøke den nye kanarifavoritten i sommer

Maltas hovedstad Valletta skiller seg ut fra resten av øya med sine vakre bygninger i barokkstil.
Maltas hovedstad Valletta skiller seg ut fra resten av øya med sine vakre bygninger i barokkstil. Vis mer

BO

Palazzo Consiglia: Bo i et 400 år gammelt palazzo – en adelsfamilies byhus, som nå er boutiquehotell. De 13 rommene er alle forskjellige. I kjelleren er det spa, og på taket solstoler og et lite basseng. Frokostrestauranten ligger i et tidligere kapell, og loungeområde ligger i den originale bakgården, der den gamle brønnen er blitt til ildsted. Overnatting koster fra kroner 2100.

Santa Ursula Street 102, PalazzoConsiglia.com

Waterfront: Veldrevet firestjerners hotell på strandpromenaden i Sliema, i behagelig avstand fra både Sliemas shopping og passasjerfergen til Valletta. Her er det innendørsbasseng og solterrasse i tiende etasje. Pris fra ca. 1400 kr.

The Strand.

Castille Hotel: Enkelt trestjerners hotell rett innenfor bymuren i Valletta. Hotellet ligger i et palass fra 1600-tallet, og de 33 rommene er fordelt på fire etasjer. Bygningen huser både kafé, to barer og to restauranter. Fra 750–950 kroner pr. person inkludert morgenbad.

Castille Square, HotelCastilleMalta.com

LES OGSÅ: 8 spektakulære hotell du må sjekke ut

Boutiquehotellet Palazzo Consiglia ligger i en gammel adelsfamilies byhus fylt med stemning.
Boutiquehotellet Palazzo Consiglia ligger i en gammel adelsfamilies byhus fylt med stemning. Vis mer

SPIS

Maltas topprestaurant, Tarrgon, ligger en halvtimes kjøring fra Valletta i St. Paul’s Bay. Den er uformell med et sofistikert middelhavs-fusion-kjøkken. Panorama inne i byen kan også hevde seg i det moderne middelhavskjøkken med gulv-til-loft-vinduer og en bred balkong med fantastisk utsikt over Grand Harbour. Har vunnet atskillige priser.

Ursula Street 267, panorama.com.mt

Byens beste is er den hjemmelagde fra det gamle konditoriet C. Camilleri and Sons’ (fra 1843), som er fylt med de fineste konditorkaker, isfugler og andre delikatesser.

Merchants Street 49–51, ccamilleriandSonsltd.com.mt

Det italienske kjøkkens innflytelse på det maltesiske er markant. Ifølge de lokale fås byens beste pizzaer på Vecchia Napoli. Det er fire Vecchia-restauranter på øya, og vi velger den i Sliema, der det også er utendørs servering under trær som gir skygge.

Tower Road (ved siden av The Plaza), Sliema, VecchiaNapoli.com

Gå ned i sidegatene til de lokales kafeene, for eksempel til tidslommen Prego. Kafeen har eksistert siden 1947, og ble sist renovert i 1964. De som står bak disken, ser også ut til at være fra den gang. En ekte vintage-opplevelse.

South St. 58

Etter å ha vært stengt som tradisjonelt matmarked og deretter som shoppingsenter, gjenåpnet Is Suq tal-Belt for et år siden i ny utgave som matmarked. Her får du gatemat fra hele verden. I kjelleren er det forretninger med delikatesser og spesialiteter fra Malta.

Merchants St (omkring nr. 60), IsSuqtalBelt.com

LES OGSÅ: Her er 10 av Norges største og mest populære skianlegg!

Å gå langs promenaden fra Sliema er en fin måte å oppdage de små byene som ligger tett i tett, på.
Å gå langs promenaden fra Sliema er en fin måte å oppdage de små byene som ligger tett i tett, på. Vis mer

SHOPPING

Hvis du har stor shoppelyst med på ferien, må du utenfor Vallettas bykjerne og ta en femminutters seilas med passasjerkatamaranen over Marsamxett Harbour til Sliema. Her, bak den lange promenaden, er det gågater og butikker med internasjonale merkevarer, spesielt mange italienske merker. Og helt ytterst på odden, mot Tigné Fort, ligger landets største shoppingsenter, The Point, med sine 14 000 kvadratmeter og over 50 butikker, kafeer og restauranter.

Tigne Point, ThePointMalta.com

Charles and Ron er Maltas mest berømte og internasjonalt kjente klesmerke med plagg i moderne middelhavsinspirert lett og fargerik sommerstil.

Republic Street 58D, CharlesandRon.com

Bortex er både en skreddervirksomhet fra 1964 og outlet-forretninger. Virksomheten har spesialisert seg på formelle klær til menn, men lager i dag også klær for merker som Hugo Boss, Lacoste, Polo Ralph Lauren, Gant, Cerruti samt i eget navn.

BortexGroup.com

St. Lucia Street er Vallettas smykkegate, fylt med små butikker som selger filigranssmykker i sølv, som er et av de tradisjonelle håndverkene her.

Glassblåseriet Mdina Glass åpnet i 1965, og er i dag selvskreven på listen over lokalt håndverk. Fabrikken ligger i byen Ta’ Qali midt på Malta, og i tillegg er det sju Mdina-glasforretninger på øya.

Merchant Street 14, MdinaGlass.com.mt

LES OGSÅ: 7 veldig gode grunner til å besøke Brooklyn

Dørhammere i messing er typisk på Malta og en morsom suvenir. Delfiner viser at her bor det en adelig familie.
Dørhammere i messing er typisk på Malta og en morsom suvenir. Delfiner viser at her bor det en adelig familie. Vis mer

NABOØYA GOZO

Gozo er fredeligere enn hovedøya Malta og har en spektakulær kystlinje. Det går en utfluktsbåt fra Valletta til Gozo og naboøyen Comino, der Den blå lagune står på severdighetslisten. Du kan også lett komme til øya med buss fra Valletta til Cirkewwae, der fergen går flere ganger i timen.

VisitGozo.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer