MÅ HÅNDTERE MANGE SITUASJONER: Kabinpersonalet er trent i mange mulige hendelser som kan skje under en flyreise.  Foto: Shutterstock / Matej Kastelic
MÅ HÅNDTERE MANGE SITUASJONER: Kabinpersonalet er trent i mange mulige hendelser som kan skje under en flyreise. Foto: Shutterstock / Matej Kastelic Vis mer

Bedre Flytur

- Personalet er trent i å redde liv i ti tusen meters høyde

Dette skjer i akutte situasjoner på en flyreise.

Har du noen gang lurt på hva som skjer hvis du får et illebefinnende under en lang flyreise, eller hva som faktisk skjer hvis du tenner en sigarett på et fly? Vi har pratet med to flyselskaper om reglene du kanskje ikke visste gjaldt under en flyreise.

Det finnes flere regler når det kommer til alkohol og servering når du reiser med fly. Det lønner seg å passe på alkoholinntaket, forklarer informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen. 

- Det er ikke lov til å ha med medbrakt alkohol om bord på flyene hos SAS. Det er fordi vi forvalter en skjenkebevilling, sier han til KK.no, og fortsetter: 

- Vi serverer alkohol fordi vi vil at flyturen skal være hyggelig for alle, og mange synes det er en fin del av flyreisen å kunne nyte god drikke. Det er likevel viktig å servere med ansvarlighet. 

I likhet med en vanlig bar kan du altså bli nektet å drikke dersom du blir for full. Det samme gjelder på flyplassen. Ønsker du å komme deg til Las Palmas i påskeferien må du passe på å ikke drikke for mye på flyplass-baren! 

- Vi ønsker å avdekke om noen er for beruset allerede før de kommer ombord. Alle kontaktpunktene du går igjennom før du boarder flyet skal legge merke til om du er skikket til å bli med på turen. 

Selv om det er koselig og ta seg noen glass før jenteturen er derfor ganske så lurt å tenke seg om før du tar det fjerde vinglasset rett før du går til gaten. Er du litt for pussa kan du nemlig bli nektet å bli med på turen. 

- Da kan du bli bedt om å vente på neste fly mens du drikker en kopp kaffe i stedet, sier han. 

TRYGG: Du er nesten like trygg på et fly som på et sykehus sier informasjonssjef i SAS.  Foto: Shutterstock / Andrey Yurlov
TRYGG: Du er nesten like trygg på et fly som på et sykehus sier informasjonssjef i SAS. Foto: Shutterstock / Andrey Yurlov Vis mer

LES OGSÅ: Lang flydistanse? Dette er sjekklista!

- Anmelder et viss antall reisende hvert år

Flyselskaper kan ved flere anledninger nekte passasjerer å komme om bord. Også ved senere anledninger! En passasjer som oppfører seg på en utagerende eller upassende måte på vei til en destinasjon får kanskje ikke komme med på retur-flyet. 

- Hvis en person oppfører seg dårlig på en flytur kan vi faktisk nekte passasjeren adgang på vei tilbake. Vi har ikke en svarteliste, men det er mulig å bli nektet adgang, sier Johansen.

Han forteller at SAS anmelder et viss antall reisene hvert år. Det er derimot ofte i kombinasjon med sigaretter. 

- Det hender at flyet mellomlander for å kaste ut en passasjer som for eksempel har tent en røyk. Og regningen man får for å gjøre dette er ikke hyggelig for noen, sier han.

Å røyke ombord et fly er ikke bare til sjenanse for de andre passasjerene. Det er rett og slett farlig. Charlotte Holmbergh Jacobsson, som er presseansvarlig i Norwegian, sier at sikkerheten ombord har absolutt høyeste prioritet.

- Røyk kan utgjøre en brannfare, men om det skulle begynne å brenne har personalet spesielle prosdyrer de følger, og de trener regelmessig på slike hendelser, sier Jacobsson til KK.no. 

Heldigvis skjer røyking på fly sjeldent. Johansen forklarer at SAS frakter flere millioner passasjerer hvert år, men kun 10-15 passasjerer blir årlig anmeldt for å røyke ombord. 

Med så mange reisende hvert år er det ikke til å unngå at noen uønskede hendelser oppstår. Hva skjer om en passasjer blir utagerende på et fly? Det må være en ubehagelig situasjon både for passasjerene og kabinpersonalet når man må håndtere en utagerende person i et så trangt rom som et fly. 

AKUTTE SITUASJONER: De fleste flyreiser går rolig for seg, men det hender at ubehagelige situasjoner oppstår.  Foto: Shutterstock / pikcha
AKUTTE SITUASJONER: De fleste flyreiser går rolig for seg, men det hender at ubehagelige situasjoner oppstår. Foto: Shutterstock / pikcha Vis mer

Jacobsson forklarer at dersom en person oppfører seg uakseptabelt mens flyet fortsatt er på bakken, vil vedkommende få en advarsel. 

- Dersom personen ikke oppfører seg etter advarselen, eller blir aggressiv, må de ut av flyet. Vi har nulltoleranse for dårlig oppførsel ombord, og hvis en passasjer oppfører seg uhyggelig oppe i luften forsøker vi å prate med vedkommende. 

Hun forklarer at det ofte går fint å roe ned en utrivelig passasjer. Johansen forklarer at personalet er godt trent i slike situasjoner. 

- Personalet har trening i å håndtere utagerende personer og farlige situasjoner. De har også ting og utstyr som kan hjelpe i en slik situasjon. Reisende som er til sjenanse og eventuelt utfordrer sikkerheten på flyet får et oppgjør med politiet med én gang flyet lander, men det kan også skje at flyet må mellomlande for å få håndtert en passasjer. 

Og skulle du være så uheldig å bli akutt syk på et fly, mener Johansen at det er få andre steder bortsett fra et sykehus der du er tryggere. Flyet har nemlig mye godt utstyr om bord; til og med hjertestartere. 

- Personalet er trent i flere typer sykdom og illebefinnende, og med så mange reisende i året skjer det at passasjerer blir syke. Noen ganger må man lande på en alternativ flyplass, men ofte går det fint å vente til flyet lander der det skal, sier Johansen. 

Er du en av de som er redd for å bli smittet av sykdommer på fly, kan du i følge Johansen slappe helt av. 

- Lufta i de fleste fly skiftes ut like hyppig som i en operasjonssal, så det er ikke slik at du er innestengt med luft fra alle andre, selv om det kan føles sånn.

LES OGSÅ: Kan gravide reise med fly? 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: