Refsnes Gods

Refsnes Gods: Hotellet ALLE kunstelskere bør besøke

Har over 92 kunstnere og 400 kunstverk å by på!

ENORM KUNSTSAMLING: Over 400 kunstverk er utstilt på hotell Refsnes Gods i Moss. Foto: Lillian Reif
ENORM KUNSTSAMLING: Over 400 kunstverk er utstilt på hotell Refsnes Gods i Moss. Foto: Lillian Reif Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Refsnes Gods ligger idyllisk til på Jeløy i Moss med en fantastisk utsikt over Oslofjorden. Likevel er det utsikten inne i hotellet mange finner vel så fascinerende. 

Det er nok mange mossinger som har fått med seg at godset har flotte bilder på veggene, men at det i dag har en av Norges største private kunstsamlinger, er det ikke alle som vet.

Med 92 kunstnere og over 400 kunstverk representert kan hotellet glede sine gjester med et bredt utvalg av samtidskunst.

Blant annet er syv verk av Edvard Munch og to verk av Andy Warhol blitt innlemmet i samlingen. Men eier Widar Salbuvik har på ingen måte tenkt å slå deg til ro med dette.

STASELIG BYGG: Kunstverkene nytes i flotte omgivelser på Refsnes Gods. Foto: Lillian Reif
STASELIG BYGG: Kunstverkene nytes i flotte omgivelser på Refsnes Gods. Foto: Lillian Reif Vis mer

Ville gjøre noe unikt

Da Salbuvik i 1998 tok over som eier av hotellet, var hans idé å videreføre den stolte kunsttradisjonen som allerede fantes i Moss. Med anerkjente gallerier som F15, Galleri Henrik Gerner og Momentum kunsthall, for å nevne noen, føyer Refsnes Gods seg nå inn i en lang rekke av solide gallerier og kunstinstitusjoner i Østfold. 

– Jeg ser ikke på meg selv som en kunstsamler, men mer som en som utvikler et reiselivsprodukt, sier Salbuvik, som også er styreleder for hotellet. 

– Da jeg tok over som eier, var det viktig for meg å stille meg spørsmålet om hva nytt jeg kunne tilføre hotellet i det lange løp. Det å bevare betyr å endre, legge til noe nytt, men hele tiden med respekt for historien. Refsnes Gods hadde jo allerede en helt spesiell atmosfære som sitter i veggene, så for å kunne bidra med noe nytt, måtte det være noe eksepsjonelt. 

Så ble det en unik kunstsamling. Kommer du selv fra kunstbransjen?

– Nei, jeg var nok mer en typisk blåruss uten den helt store tilknytning til kunstverdenen.  Men jeg har jo alltid vært fascinert av den rike kunsttradisjonen som allerede finnes her i traktene. Selv om jeg ikke har dyp innsikt i kunst, har jeg alltid hatt stor glede av å gå på gallerier og se kunst. Det gjør noe med mennesker når vi får omgi oss med kunst som berører. Det er dette min kone Gunn Salbuvik og jeg ville videreføre til hotellet. 

– Vi ville rett og slett føre Refsnes Gods inn i denne fantastiske klyngen av samtidskunst som allerede finnes her i byen. Og det er muligens en sammenheng i at mennesker som setter pris god vin, historie og god mat, oftest også er interessert i kunst.  Eller man kan bli det. Hvis Refsnes Gods kan være et sted der man oppdager samtidskunst, ja da har vi oppnådd noe verdifullt. 

MUNCH: Det fantastiske bildet "Blå kjole" av Munch henger i hotellets restaurant. Foto: Lillian Reif
MUNCH: Det fantastiske bildet "Blå kjole" av Munch henger i hotellets restaurant. Foto: Lillian Reif Vis mer

Inviterer kunstneren til hotellet

Hvordan skjer utvelgelsen av kunstverk som kommer gjennom nåløyet til hotellet?

– Utvelgelse av kunsten skjer med støtte av profesjonelle kunstkjennere. Vi har spesielt hatt god hjelp av Marit Gillespie fra Galleri Brandstrup. Og jeg må si det er en utrolig spennende og givende prosess å få være med og møte kunstnerne og velge ut eller bestille verkene. 

Hvordan skjer det rent praktisk? 

– I hovedsak har innkjøpene skjedd ved at vi inviterer kunstneren til hotellet og lar ham eller henne få se rommet, bo på stedet, spise i restauranten og kjenne på atmosfæren. Så sier vi: Glem hvordan værelset ser ut. Dette rommet er nå ditt! Så får de tilnærmet frie tøyler. 

– Det er viktig for oss å vise kunstneren og kunstverkene den respekt de fortjener. Vi bruker ikke kunsten til å dekorere hotellet – snarere tvert om bruker vi hotellet slik at kunstneren gjennom sine verk kan kommunisere med et stort antall mennesker. At gjestene våre kan få bo i et værelse eller en suite preget av én kunstner, gir både dem og kunstnerne et unikt møtested. Kunstneren vil bli eksponert for mennesker som setter pris på gode opplevelser, men som kanskje vanligvis ikke tar turen inn i et kunstgalleri. Gjestene vil over flere dager få nyte nærværet av et kunstnerskap de kanskje ikke kjente fra før. Tilbakemeldingene fra gjestene er overveldende positive, og mye tyder på at mange finner sin nye yndlingskunstner etter noen dager hos oss. 

Gir dem frie tøyler

Har det noen gang skjedd at dere har refusert kunstverk en kunstner har villet ha på værelsene? Folk skal jo faktisk sove her.

Widar Salbuvik ler. 

– Nei, faktisk ikke. Kunstnere har jo ofte et skrått blikk på verden som i hvert fall jeg har kommet til å sette stor pris på. Vi har gitt dem frie tøyler hele veien, men det er som om kunstnerne har en intuitiv forståelse av hva som er riktig for dette stedet.  Så langt har det fungert helt harmonisk.

Men nå som alle rommene har fått sin kunstner, så er det vel slutt da?

– Nei!  På ingen måte. Vi er i en prosess med å utvide fra 61 til 100 rom, så her vil det bli mange muligheter og mange nye møter med nye kunstnere. Det gleder vi oss veldig til!

92 kunstnere med over 400 kunstverk er representert på Refsnes Gods. 

Tekst: Lillian Reif - Fineart.no/KUNST

Denne saken er opprinnelig publisert i magasinet KUNST, som gis ut av Fineart.no - Norges største utbyder av kunst og grafikk på nett.  

Til info: Fineart.no og magasinet KUNST er heleid datterselskap av Aller Media AS - som også eier KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer