Kreta

Reiseekspertens hotteste ferietips for høsten:- Lei en villa sammen!

Siri Løining og familien har tilbragt sommeren på Kreta. Her er deres opplevelse av den greske paradisøya.

VILLADRØM PÅ KRETA: KK.nos reiseekspert Siri Løining og kjæresten Kristian Kjelling tok med barna til Kreta i sommer. Her er villaen de leide. Les mer om opplevelsen nedenfor!
VILLADRØM PÅ KRETA: KK.nos reiseekspert Siri Løining og kjæresten Kristian Kjelling tok med barna til Kreta i sommer. Her er villaen de leide. Les mer om opplevelsen nedenfor! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familier på tur kommer i alle fasonger og sammensetninger. Mor, far og barn, mor og barn, far og barn, besteforeldre på tur med barnebarn eller nye par på tur sammen med hver våre barn. Slik vi er. 

Det viktigste er å finne ut hva alle har lyst til, og legge opp et program med forventninger deretter. Sørge for å reise et sted som byr på variasjon, slik at alle kan få gjort noe av det de har lyst til i ferien.

- De gode ferieminnene kommer ikke an på hva man har råd til, de kommer an på hva man fyller dagene med og at man koser seg sammen.

Stress og ferie hører ikke sammen så derfor krever det god planlegging før man drar.

Da jeg var liten, besto hovedsakelig min sommerferie av å bo i en campingvogn på Tjøme, nærmere bestemt Verdens Ende. Det var høydepunktet om sommeren å se ferievenner igjen som kom år etter år, fiske krabber, sole seg på svabergene og grille om kvelden. I disse dager er det uante alternativer å velge mellom, men de gode ferieminnene kommer ikke an på hva man har råd til, de kommer an på hva man fyller dagene med og at man koser seg sammen. Ferie er tid til hverandre og de beste minnene du og barna kan dele. (pssst. gjør et skikkelig hotellkupp med disse geniale insidertipsene til Siri!)

Villaferie fremfor hotellferie

FAMILIEFERIE: Siri og Kristian på restaurant med barna under Kreta-oppholdet.  Foto: Privat
FAMILIEFERIE: Siri og Kristian på restaurant med barna under Kreta-oppholdet. Foto: Privat Vis mer

Årets sommerferie ble lagt til Kreta som er kjent for de små landsbyene, lokale tavernaer, strendene og de kretiske menneskene. Vi bestemte oss for å leie en villa på Kreta istedenfor å bo på hotell. Vi ønsket noe mer privat med større plass, og friheten til å spise måltider når vi ville, og ha et eget svømmebasseng hvor vi ikke måtte kjempe om solsengene med andre familier.

En villaferie gir deg full fleksibilitet og blir som ditt hjem-fra hjemmet i solen. Enten du søker en fredelig landsby retreat eller en villa nær stranden finnes det et fantastisk utvalg av villaer for en ideell ferie.

I sesongen mars til oktober er det enkelt og nokså rimelig å fly til Kreta. Både Norwegian og SAS har direkteruter fra Oslo. I tillegg har en del charterselskaper som Star Tour og Apollo salg av kun fly.

Kreta består av fire fjellområder og kysten fasinerer med sitt mangfold av bratte klippekyster, lange strender, små bukter og vide sletter. Det er midt i blinken for strandløver, naturelskere og turgåere, men også for kultur- og historieinteresserte. (Tips til ferielystne: Sjekk ut et av Siris favoritthotell på den franske rivieraen her!)

Barna ble ikke bare i ekstase over svømmebassenget, men den store jacuzzien i hagen var mer enn de hadde sett for seg! 

Slik var opplevelsen

Vi booket vår villa Melodie gjennom utleier Almyra.no som er drevet av Alexandra som er halvt gresk og halvt norsk. Det er som i hotellbransjen, man ønsker en kontaktperson før avreise som kan fortelle deg om stedet man kommer til, tilrettelegger ferien og gir deg god informasjon i forkant slik at man føler en trygghet på at man har valgt rett sted for sommerferien! Alexandra er en slik dame! Hun har enormt mye kunnskap om øya Kreta da hun selv bor der deler av året, og legger sjelen sin i at alle som leier en villa hos henne skal få en unik opplevelse. Hun har håndplukket villaer med omhu som er perfekt for barn i alle aldre og ikke minst for store og små familier eller vennepar. 

Ved ankomst på Chania flyplass sto Alexandra der med et kjempestort varmt smil og ønsket oss velkommen til Kreta. Tok ikke lang tid før vi fikk vår 7-seter og med en drøy 40 minutters kjøretur ankom vi vårt lille ferieparadis full av forventninger. Vår villa var en romslig bolig over 2 etasjer med flott opparbeidet tomt. Et praktfullt bassengområde med en nydelig utestue med kjøkken og en fantastisk utsikt til sjøen. Villaen hadde 3 soverom og 2 bad, en stor stue og en hems med utgang til takterrassen.

LAG MAT SELV - SPAR PENGER: Å bo i en villa er kanskje litt dyrere enn hotell, men dere kan spare mye penger på å lage maten selv!
LAG MAT SELV - SPAR PENGER: Å bo i en villa er kanskje litt dyrere enn hotell, men dere kan spare mye penger på å lage maten selv! Vis mer

Barna ble ikke bare i ekstase over svømmebassenget, men den store jacuzzien i hagen var mer enn de hadde sett for seg! 

Huset ligger i gangavstand til en liten «by» som heter Plaka. Her har de bakeri, dagligvarer, restauranter og til og med et populært Pokemon stop for barna... Ja selv i en fredelig liten landsby på Kreta herjet Pokemonfeberen. Vi la vår elsk på den lokale restauranten Elpis og selv om vi liker å variere på steder å spise, er det noe med det å bli gjenkjent hver kveld av vertskapet. De vet hva du liker, de skjemmer bort barna og de sjenker vin og serverer deg flere retter selv når du ikke har bedt om mer. De vil bare at du har det bra. 

Utflukter ble det få av, men en shoppingdag i Chania sto på ønskelisten. Byen som heter Hania på gresk, har cirka 70 000 innbyggere og er selve hovedstaden. Historien er en viktig del av identiteten til Chania og en hovedattraksjon er markedet som ligger i en korsformet hall som ble bygget i 1913. Markedet syder av liv, lukter og farger. Selv om du tenker at man ikke skal la seg lure å kjøpe noe, så flyr Euroene likevel.. Det finnes alltid noe man fristes av. Vi dro fra Chania med hver vår hatt og en pose med «duppeditter» og pyntegjenstander vi neppe kommer til å få bruk for når vi er kommet hjem. Men så var det disse ferieminnene da. 

Vi reiste også til den andre siden av øya, nærmere bestemt til ferieparadiset Elounda, som ligger i en liten pittoresk fiskelandsby i vakre Mirabello Bay og testet et familieresort i et par dager som heter Domes of Elounda (anmeldelse av dette kommer senere). Se flere bilder fra ferien nedenfor: 

Tips: Lei sammen med andre familier

Så er en villaferie dyrt? Å leie et feriehus kan lønne seg, dersom dere er mange som reiser sammen eller har en stor familie. Det finnes villaer i alle prisklasser, men den vi bodde i var verken ekstravagant eller spartansk, men var et godt feriehus med alt vi trengte til overkommelig ukespris.

Mange av tjenestene som et hotell tilbyr får man også inkludert i villaprisen - som trådløst nett, ukentlig vask, bytting av håndklær og sengetøy, samt en kontaktperson som er behjelpelig med informasjon og fikser mangler eller det som ikke fungerer i villaen. Det er dessuten billigere å handle inn og lage mat selv enn å spise ute hver kveld. Min beste anbefaling er å planlegge en tur i god tid og bestille flybilletter før flyene fylles opp og utvalget av villaer er stort.

Våre gode ferieminner i villaen kan oppsummeres med lange frokoster hvor alle har fått sine egne ønsker oppfylt. Det ble masse bading, gode samtaler, Uno-spill, svømmestafett, dans og latter, og varme sommerkvelder med et godt glass rosevin. Rammene var godt tilrettelagt for oss slik at vi kunne fylle dagene med våre beste ferieminner. Å reise er å leve! (Pssst. Drømmer du om en romantisk Norges-ferie? Da MÅ du sjekke ut dette hotellrommet!)

VÅR VERTINNE: Alexandra som driver Almyra Villaferie.
VÅR VERTINNE: Alexandra som driver Almyra Villaferie. Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer