Om Beirut
Beirut er Libanons største by og har vært et handelssentrum opp gjennom historien. Libanon var igjennom en lang borgerkrig fra 1975 til 1990, som la deler av Beirut i ruiner. Byen er fortsatt preget av bygninger i forfall, ødelagte torv og svekket infrastruktur. Men store deler er under oppbygging, og det er spennende å oppleve en by med så mange fasetter.
Beirut er en kystby, men det er ingen ordentlige badeforhold i byen, så den blir mer betegnet som en havneby. Beirut har et sprudlende kreativt miljø, og særlig i områdene Gemmayzeh og Mar Mikhael popper det opp små gallerier, kaffebarer og designbutikker.
PS: Før du vurderer å reise til Libanon, bør du sjekke den norske regjeringens siste oppdaterte reiseråd for landet. Den finner du på regjeringen.no. Siden Libanon er naboland til krigsherjede Syria, er det deler av landet man er frarådet å oppsøke. Også reiser til Beiruts sørlige forsteder (Dahiyeh) frarådes. For øvrig oppfordres norske borgere som reiser til eller oppholder seg i Libanon, til å registrere seg på reiseregistrering.no og følge med i mediene.
Oppleve
Beirut har museer nok til å holde deg beskjeftiget i flere dager. Enten du foretrekker moderne kunst, mineraler eller historie, finnes det et museum for deg her. Sursock Museum er et moderne kunstmuseum med varierende utstillinger. Det ligger i en imponerende bygning som mest av alt ligner på et lite, hvitt palass (Greek Othodox Archbishopric Street, Ashrafieh).

Mim Museum huser en av verdens største private samlinger av mineraler. Med omkring 1600 mineraler omhyggelig plassert i montrer, kan du lett spandere på deg et par timer i mineralenes verden (Saint-Joseph University Campus). National Museum er Libanons største arkeologiske museum, og på tross av at museet sto i den direkte skillelinjen mellom de rivaliserende partene i borgerkrigen, er det renovert, så det igjen står som et imponerende stykke historie (Museum Street).
Guidet tur: Free Walking Tours eksisterer I flere storbyer, også Beirut. Konseptet bygger på at guidene kun får lønn i form av hva de mottar i tips. Det vil si at du som gjest betaler det du føler at turen er verdt. Men turguiden har i hvert fall god grunn til å bidra til en så bra turopplevelse som mulig, og vanligvis er omviserne svært lidenskapelige. I Beirut går turen blant annet langs «Den grønne linje», som skilte øst og vest under borgerkrigen. Det er gratisturer tirsdager og torsdager (freewalkingtoursbeirut.com).

Ut av byen: Hvis det er plass i programmet til en dagstur ut av byen, kan den lille byen Beit ed-Dine anbefales. Byen ligger 45 kilometer fra Beirut og er særlig kjent for det mektige Beit ed-Dine-palasset. Noen turselskaper kombinerer turen hit med en tur til Al-Chouf-sedertrereservatet, som er hjem for omkring 25 prosent av alle Libanons sedertrær. Sedertreet er landets nasjonalsymbol og er avbildet på flagget.

I Reykjavik finner du både en Michelin-restaurant og en verdensberømt pølsebod
Shoppe
Som i de fleste andre storbyer kan du finne H&M, Zara, Massimu Dutti og alle de andre kjente kjedebutikkene. Men det er jo synd å reise til Beirut for kun å handle det du kan kjøpe hjemme, så gå i stedet på oppdagelse i disse butikkene med lokale varer. Hos Boutique Hub finner du klær og smykker utelukkende fra libanesiske designere. Butikken representerer over 30 ulike merker, så det burde være mulig å finne en brukbar suvenir i form av et lekkert plagg eller smykke (Sodeco Square, Block E, GF02).
Papercup er en hyggelig, liten bokbutikk og kafé. Den ligger på en liten gate i Mar Mikhael-området sammen med flere små designbutikker. Hos Papercup finner du bøker om libanesisk arkitektur og interiør, samt omkring 200 forskjellige internasjonale magasiner (Pharoun Mar Mikhael).
Bo
I området Mar Mikhael, som er et gammelt arbeiderkvarter, florerer det av små gallerier og kafeer. Og her er det flere små gjestehus. Her får du en lokal opplevelse med kiosker og barberere som naboer. Beit El Tawlet hører til restauranten Tawlet. Det er større gjestehus innredet i en gjennomført 70-tallsstil, med brune møbler og store planter. Her er det små fellesområder med kaffe og drikkevarer i hver etasje, og frokosten serveres i selve restauranten. Priser fra omkring 1000 kroner (Armenia Street, Mar Mikhael).
Baffa House ligger i en bygning fra 1930-tallet som var hjem for en italiensk-libanesisk familie. Huset er nå bygd om av etterkommerne til denne familien og har fire rom i lys og fargerik design. Priser fra om lag 1200 kroner per natt (Patriarche Arida Street, Mar Mikhael). Hvis du foretrekker leilighet, er området Gemmayzeh ideelt. Det grenser til Mar Mikhael, og hovedgaten Gourand er et mekka med kafeer og barer som virkelig våkner opp i de sene nattetimer.
Sjekk Airbnb.
Spis
Beirut har alt fra små lokale kafeer til dyre gourmetrestauranter. Det libanesiske kjøkken er kjent for sine mange kryddere, som for øvrig ikke er sterke. Så gled deg til masse deilige smaker i form av timian, spisskummen, kardemomme, mynte og rosmarin. Til frokost serveres typisk manakish, som er et slags flatbrød rett fra ovnen, ofte toppet med krydderblandingen Za’tar.

Kaffebaren Kalei Coffee Co er et av de mest populære møtestedene for byens kreative klasse, som gjerne møter opp med en laptop under armen for å bruke kafeen som dagens kontor. Utpå ettermiddagen kan kaffen byttes ut med sterkere saker når de lokale kommer forbi for å ta en drink (Qobayat, Mar Mikhael).

Derfor gjør du lurt i å besøke Hellas i sommer

Gründeren Kamal Mouzawak har skapt Beiruts første gatemarked, som finner sted hver lørdag. Da kommer bønder fra omlandet til byen med sine råvarer for å selge. I tillegg driver også Mouzawak en rekke restauranter og overnattingssteder, blant annet Restaurant Tawlet, der det er fokus på bærekraft.
Lokal mat står i høysetet, og kjøkkenet inntas av forskjellige kokker som lager libanesiske retter fra området som serveres på en lekker buffé (Armenia Street, Mar Mikhael). Condé Nast Traveler omtaler Liza som en av de vakreste restaurantene i verden, og det med god grunn. Her er det høyt under taket, flotte hvelvinger, samt marmor og messing kombinert til perfeksjon.
De tradisjonelle libanesiske rettene som tabbouleh og hummus blir servert med en ny touch, og kan velges enkeltvis eller som en del av en fast meny. Prisene er høyere enn på andre restauranter, men likevel rimelige for en eksklusiv opplevelse. De luxe-menyen koster om lag 600 kroner (Metropolitan Club Doumani Street, Trabaud Achrafieh).