Julemarked:

Reisen til julestemningen!

Ta med deg selv, familien eller venninnene, og fyll på en ekstra dose juleglede!

JULEMARKED: Vil du komme i ekstra julestemning? Da bør du sjekke ut disse markedene! ALLE FOTO: VISIT TALLINN, VISIT GOTENHBURG, VISIT DENMARK, VISIT LONDON, JULEMARKEDROROS OG THOMAS RASMUS JUELL SKAUG
JULEMARKED: Vil du komme i ekstra julestemning? Da bør du sjekke ut disse markedene! ALLE FOTO: VISIT TALLINN, VISIT GOTENHBURG, VISIT DENMARK, VISIT LONDON, JULEMARKEDROROS OG THOMAS RASMUS JUELL SKAUG Vis mer
Publisert

Best for barna!

GÖTEBORG/LISEBERG 18. NOVEMBER – 23. DESEMBER

JULEMARKED: Besøk vakre Göteborg og kom i skikkelig julestemning!
JULEMARKED: Besøk vakre Göteborg og kom i skikkelig julestemning! Vis mer

I juletiden forvandles Nordens største forlystelsespark Liseberg til et et glitrende juleeventyr. Der venter et juleland med 80 boder og butikker, skøytebane og skibakke. Gå på presangjakt blant bodene i skinnet fra tusener på tusener av julelys, kjenn adrenalinet pumpe i vinteråpne karuseller, stikk innom og hils på i Kaninlandet, se den vakre isballetten, gå på spennende skattejakt i middelalderbyen og gi ønskelisten din til selveste Nissefar.

Liseberg ligger i Göteborg, og når du kommer til byen, kan du ta turen langs det tre kilometer lange «Ljusstråket», festlig opplyste sammenhengende julegater fra operaen ved havnen til Liseberg. Selve Göteborg med sine smale brosteinsgater og hyggelige trehus er selve innbegrepet av en hyggelig juleby. Du kan for eksempel starte dagen i Haga-kvarteret rundt Haga Nygata med masse spesialbutikker med trendy og vintage varer, eller kjøpe hjemmelagde og lokale delikatesser og håndverk i utendørs markedsboder. Innimellom kan du «fika» i en av de mange kafeene og spise pepperkaker eller lussekatter til.

Best på kos!

KØBENHAVN/TIVOLI 18. NOVEMBER–31. DESEMBER

KØBENHAVN: I København kan du velge og vrake mellom en lang rekke julemarkeder.
KØBENHAVN: I København kan du velge og vrake mellom en lang rekke julemarkeder. Vis mer

I København kan du velge og vrake mellom en lang rekke julemarkeder. Tradisjonsrike og koselige Tivoli er uten tvil selve trekkplasteret. Her er jul i alle kriker og kroker, med snø på takene og røyk i skorsteinspipene og stort «Alp Gasthaus» rett ved alpeekspressen. Her er juletrær, julepynt, du av julebakst og naturligvis markedsboder – omkring 50. Rett over gata fra Tivoli er det et eget H.C. Andersen-inspirert julemarked, der du finner kunsthåndverk, smykker, ost, pølser, klær og mye annet - på dette julemarkedet finner du garantert en gave til deg selv, familien og venner.

LES OGSÅ: Her er Jakob Oftebros 5 beste København-tips!

Ellers i byen finnes andre markeder som fint kan kombineres med presangjakt i Københavns julepyntede sentrum. Besøk for eksempel Royal Copenhagen på Strøget, der det hver jul er tradisjon for at en utvalgt dansk kjendis får dekke og pynte sitt eget julebord. Etterpå stikker du gjerne innom julemarkedet på Højbro Plads, rett ved Strøget. Det er et litt tyskinspirert marked som serverer Glühwein og Currywurst, men også en masse annet som italienske og franske delikatesser, klær, håndverk, dansk julemat og så videre. Eller du satser på markedet på Kongens Nytorv, Nyhavn eller et av de mange andre.

LES OGSÅ: 10 ting du MÅ gjøre i: København - Danmark

Best på norsk jul!

RØROS 7.–10. DESEMBER

RØROS: I Røros får du garantert julestemning!
RØROS: I Røros får du garantert julestemning! Vis mer

Jul og julemarkedet i Røros er helt spesielt, med høy dombjelle-faktor, nissetog og nisseorkester, snø og kuldegrader som lokker fram røde roser på kinnene. Med sine fargerike trehus, hvit snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven Røros den perfekte rammen for markedet. I fire dager til ende fylles Røros’ trivelige handlegater med markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter. Her er plastdingser og juggel omtrent helt fraværende, her satses det på det ekte og nære. Og reinsdyret Rudolf er aldeles kortreist og levende til stede. Det er hest og sledeturer, julesang, nisser som gjør små og store nissestreker i gatene og masse aktiviteter for små og store.

Nedre del av Bergmannsgata er hovedområde, mens Sangerhuset brukes til utstillere, kafé, underholdning og og ikke minst pepperkakebyen, der man kan stemme fram en vinner. Bodrekkene strekker seg oppover gata mot Sangerhuset med ca. 60 utstillere totalt.

LES OGSÅ: Julepynten som du lager nesten helt gratis

Best på nesten alt ... Men legg inn pauser!

LONDON, MIDTEN AV NOVEMBER TIL NYTTÅR

LONDON: Her er alt fra det tradisjonelle German Christmas Market til de alternative Angels and Fairies Markets fylt med utsøkte smykker, håndverk og leker.
LONDON: Her er alt fra det tradisjonelle German Christmas Market til de alternative Angels and Fairies Markets fylt med utsøkte smykker, håndverk og leker. Vis mer

London er nok et av de aller beste stedene til å komme i julestemning. I tillegg til mange fantastiske julemarkeder er hele byen pyntet til trengsel, og de store varemagasinene er et enda større eventyr enn ellers i året. Det fortryllende Winter Wonderland i Hyde Park (18. november–2. januar) er et av de største julemarkedene i London med over 300 boder proppfulle av fantastiske gaveideer. Her er alt fra det tradisjonelle German Christmas Market til de alternative Angels and Fairies Markets fylt med utsøkte smykker, håndverk og leker.

Etter gaveshoppingen kan du ta en runde på den utendørs skøytebanen eller se London glitre og skinne fra det enorme Giant Observation Wheel. Vi må også nevne Harry Potters juleverden. I Warner Bros. Studio er Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom pyntet opp til jul (19. november –29. januar). Vidunderlig for barnlige sjeler i alle aldre! I tillegg anbefales den alltid spektakulære juleutstillingen på Harrods, å slentre en tur gjennom Covent Garden, kjøpe leker på Hamleys og synge med på de engelske «Christmas carols» i St. Paul’s Cathedral.

LES OGSÅ: Jul behøver ikke være nisser og rødt

Av de beste i Europa!

TALLINN 18. NOVEMBER–7. JANUAR

TALLIN: The Times har omtalt julemarkedet i Tallinn som ett av de beste i Europa!
TALLIN: The Times har omtalt julemarkedet i Tallinn som ett av de beste i Europa! Vis mer

Når Tallinn pynter til jul, er det som å gå inn i en eventyrverden, og britiske The Times er blant dem som har latt seg fortrylle. Avisen har omtalt julemarkedet i Tallinn som ett av de beste i Europa. Og i år er det 575 år siden munker satte opp det aller første juletreet på Rådhusplassen i Tallinn (og trolig i verden, også).

Estlands hovedstad, den gamle hansabyen Tallinn, har et fantastisk middelaldersentrum som i år vil bli lyst opp av 40 000 julelys. Det tradisjonelle julemarkedet på plassen foran rådhuset er en skikkelig godbit. Plassen forvandles til en landsby av salgsboder fulle av håndverk og juledekorasjoner. Her finnes et stort utvalg av estiske delikatesser og kunsthåndverk, som honning, bivokslys, fine, håndstrikkede ullgensere, nydelig, håndlagd treleketøy samt lappetepper, raggsokker, hatter, vakre lokale juledekorasjoner, glass og porselen. Her finner du dermed julegaver til store og små.

Julemusikk setter den rette stemningen, kombinert med du en av brente mandler og gløgg. Det serveres lokal mat, alt fra velkjente juleretter som sauerkraut og blodpølser til fisk og and. Barna kan gå på oppdagelsesferd i et minizoo med blant annet kaniner, geiter, lam, ponnier og gjess. Og det er ikke bare turistene som setter pris på den stemningsfulle atmosfæren. Lokalbefolkningen har også gjort det til en førjulstradisjon å besøke markedet. Når du er trøtt av å gå rundt blant bodene på Rådhusplassen, kan du rusle gatelangs i gamlebyen og nyte den koselige stemningen, eller leie skøyter og teste utendørs-skøytebanen. Vil du ha et glimt av hele byen, kan tårnet på St. Olavs kirke anbefales som utkikkssted. Og vil du kombinere juleshoppingen med litt velvære, utforsker du Tallinns utallige muligheter. Byen er kjent for sine mange billige og bra spatilbud. Og ofte trenger du ikke gå langt, for mange hoteller i sentrum har sine egne spaavdelinger.

LES OGSÅ: Julehuset du ikke har sett maken til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer