Reise til Sardinia:

Ren idyll på Sardinia

Er du glad i å kombinere aktiv ferie med strandliv, vil du garantert like Sardinia.

REISE TIL SARDINIA: Er det én ting du ikke vil streve med å finne på Sardinia, er det nydelige strender. Dette bildet er fra stranden La Pelosi i Stintino. FOTO: Stefano Termanini
REISE TIL SARDINIA: Er det én ting du ikke vil streve med å finne på Sardinia, er det nydelige strender. Dette bildet er fra stranden La Pelosi i Stintino. FOTO: Stefano Termanini Vis mer
Publisert

Leiebil anbefales

Da sommerferien 2022 skulle planlegges, hadde jeg ingen formening om hvor ferden skulle gå. Jeg tok en titt i «feriemappa» med lagrede bilder på Instagram for å hente litt inspirasjon, og la merke til at svært mange av de idylliske bildene av strender med turkist, krystallklart vann var fra Sardinia. Etter å ha gjort litt research, så jeg at denne øya hadde mye mer enn bare nydelige strender å by på.

Sardinia er den nest største øya i Italia, men liten nok til at du kommer deg rundt med leiebil uten at det tar altfor mye tid (du kan kjøre fra nord til sør på litt over tre timer). Jeg vil definitivt anbefale leiebil. Reiser du utenom høysesong, eller bestiller i god tid, vil du finne biler til en god pris.

Glimt fra en trang gate i kystbyen Cala Gonone. FOTO: Marijs Jan
Glimt fra en trang gate i kystbyen Cala Gonone. FOTO: Marijs Jan Vis mer

Vi fløy fra Oslo, via Frankfurt, til Olbia. Hotellet het Terradimare Resort – et helt enkelt, rolig hotell som lå i gåavstand til sentrum i byen San Teodoro. Vi holdt oss hovedsakelig på nordøst-siden av øya.

Det kan være greit å vite at mange av sardinierne er svært dårlige i engelsk. Det ble mye gestikulering og bruk av Google translate, men det skal sies at de er ekstremt hyggelige og imøtekommende. God, kortreist mat og drikke finner du stort sett overalt, til en fin pris.

San Teodoro er en koselig by med flere små, idylliske hus overalt. FOTO: Ida Bergersen
San Teodoro er en koselig by med flere små, idylliske hus overalt. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Utsikten fra restaurantbordet ved vannkanten i Tavolara er upåklagelig. FOTO: Ida Bergersen
Utsikten fra restaurantbordet ved vannkanten i Tavolara er upåklagelig. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Dagstur til Tavolara

Tavolara er en liten øy på nordøstkysten, som består av strender og et lite fjell, som er 564 meter over havet. Du kan faktisk klatre til toppen (sammen med guide), men man frarådes å gå turer på øya midt på sommeren, da det kan bli for varmt.

Vi brukte et par timer på stranden, men på grunn av kraftig vind var det ikke de beste forholdene. Jeg hadde lest at stedet egnet seg til snorkling, men det fikk vi ikke utnyttet noe særlig denne dagen.

Vi spiste lunsj på restauranten som lå idyllisk plassert ved vannkanten, før vi tok fergen hjem.

Fjellet på Tavolara ligger ved enden av en lang, fin strand. FOTO: Alessandro Molan
Fjellet på Tavolara ligger ved enden av en lang, fin strand. FOTO: Alessandro Molan Vis mer

Topptur

I San Teodoro finnes det et fjell, Monte Nieddu, som er 970 meter over havet på sitt høyeste. Den ene dagen hadde vi tenkt å gå oppover i fjellene og bade i de mange kulpene som finnes oppover elven. Resepsjonisten ved hotellet forklarte hvor vi skulle starte turen, men det var ikke så enkelt å finne fram til en sti. Det finnes blant annet guidede turer med jeep, som er å anbefale om man ikke har den beste retningssansen. Vi bestemte oss for å ta beina fatt og gå på det som virket å være en tursti. Stien ble mer og mer sammengrodd av busker og kratt, og vi skjønte at det sannsynligvis ikke ville lede oss til disse kulpene, siden vi kom lenger og lenger bort fra elven vi tenkte å følge. I stedet valgte vi å gå i elven oppover, så langt vi orket. Vannet var aldri høyere enn opp til livet, og temperaturen i vannet var helt perfekt, så vi svømte og gikk oppover – det ble rett og slett en badetur.

Et av mange naturlige «spaområder», som vi hadde helt for oss selv. FOTO: Privat
Et av mange naturlige «spaområder», som vi hadde helt for oss selv. FOTO: Privat Vis mer

På veien møtte vi på en skilpadde – det ultimate høydepunktet for meg! Det var noe veldig forfriskende ved å svømme seg oppover elven – samt litt skummelt da man ikke ante hva man kunne møte på. Mot slutten kom det til og med en slange (!) svømmende i vannet, så jeg vil vel heller anbefale en guidet tur om man ikke vil utsette seg for sånne vesener. Det skal sies at det ikke finnes giftige slanger på Sardinia, men skummelt var det!

Denne lille krabaten måtte foreviges før vi slapp han ned i vannet igjen. FOTO: Privat
Denne lille krabaten måtte foreviges før vi slapp han ned i vannet igjen. FOTO: Privat Vis mer
Det er mye vakkert å se under vann for den som snorkler. FOTO: Valentino Tronu
Det er mye vakkert å se under vann for den som snorkler. FOTO: Valentino Tronu Vis mer

Asinara nasjonalpark

Asinara er en øy som ligger nordvest på Sardinia. Fra 1885 til 1997 var dette en fengselsøy med 12 fengsler. Nå er den ubebodde øya en nasjonalpark, der du kan se esler, muflonsau, villsvin og mange andre arter. Vi kjørte til Porto Torres, der vi på forhånd hadde booket elsykler, og tok fergen over til øya. Deretter gikk vi kun noen få meter før vi så et titall esler. Inkludert albino-esler! Det er en stor øy, derfor bør man følge med på klokken når man sykler rundt, for fergene går sjelden (en gang morgen og ettermiddag, da vi var der), så vær forberedt på å være der i mange timer. Og husk mat og masse drikke – det er svært begrensede muligheter for å kjøpe det på øya. Det var helt nydelig å sykle rundt i disse omgivelsene, med esler ved sin side, og så stoppe for å ta noen badepauser med snorkling. Jeg har aldri sett så mye fisk rundt beina mine noen gang. Og til tross for mange høydepunkter gjennom dagen kom det største høydepunktet på fergen på vei hjem igjen: En delfin hoppet i bølgene ved siden av båten. Det var et stort øyeblikk for denne dyreelskeren!

Det er et rikt dyreliv i Asinara nasjonalpark. FOTO: Ida Bergersen
Det er et rikt dyreliv i Asinara nasjonalpark. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Cala Gonone

Jeg vil på det sterkeste anbefale å leie båt fra Cala Gonone, slik at du kan utforske de ulike strendene som du er avhengig av båt for å komme fram til. På grunn av dette vil ikke strendene være overfylt av mennesker, heller. I tillegg er det også mange ulike grotter å utforske her. Og det er bare å kaste ut ankeret og hoppe i havet hvor som helst. Men vær tidlig ute med å leie, for det kan bli tomt! (Vi brukte Dolmen båtutleie.)

Utsikten fra en grotte på Cala Luna Beach. FOTO: Fokke Baarssen
Utsikten fra en grotte på Cala Luna Beach. FOTO: Fokke Baarssen Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer