Langdistanse-vandring

Rikke (45) solgte alt - vandrer gjennom Europa

- Jeg fikk en følelse av at det var nå eller aldri.

GÅR EUROPA PÅ KRYSS OG TVERS: Rikke har flere lange gåturer bak seg. Siden våren 2021 har hun vært på vandring fra Bordeaux i Frankrike til Alicante i Spania. FOTO: Privat
GÅR EUROPA PÅ KRYSS OG TVERS: Rikke har flere lange gåturer bak seg. Siden våren 2021 har hun vært på vandring fra Bordeaux i Frankrike til Alicante i Spania. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Når man reiser slik jeg gjør, vil man se og føle verden på en helt annen måte. Jeg elsker at jeg kan følge med på naturen og kjenne på været. Og jeg foretrekker de små tingene i livet, som å betrakte et ekorn eller en liten sommerfugl, eller kjenne duften fra blomstene i grøftekanten idet jeg går forbi, sier Rikke Abild (45).

I 2018 solgte den danske kvinnen nesten alle eiendelene sine og dro ut for å oppdage verden. Men i stedet for å kjøre rundt i bil, eller se verden fra togvinduet, tok hun beina fatt.

Rikke forteller at det hele startet med at hun i slutten av 2017 ble langtidssykemeldt på grunn av stress. Hun valgte da å si opp jobben sin og bestemte seg for å dra på en vandring i Japan.

– Jeg hadde lest at en lang vandretur er bra hvis det er noe du trenger å finne ut av, og jeg hadde behov for å tenke over fremtiden min. Da jeg kom tilbake til Danmark begynte jeg å søke jobber, men jeg merket at det ikke var det jeg egentlig ønsket.

– I stedet bestemte jeg meg for å lytte til en gammel drøm om å reise over lengre tid, det lengste jeg hadde reist tidligere var i tre måneder. Jeg visste også at det måtte skje nå, for idet jeg fikk jobb igjen, ville fokuset mitt være på den. Jeg fikk derfor en følelse av at det var nå eller aldri.

Reiser etter innfallsmetoden

Frihetsfølelsen var viktig for henne. Hun solgte derfor det meste av eiendelene sine og i dag har hun kun fem kasser med ting stående hos familiemedlemmer i Danmark.

Hun reiser helst etter innfallsmetoden, noe som betyr at hun er på reisefot så lenge hun har lyst og så lenge hun kan finansiere det. Foreløpig lever hun på oppsparte midler og hun har også jobbet litt underveis, mot kost og losji.

– Jeg liker best å reise uten at ting er så planlagt. Jeg kan ofte endre planer jeg har lagt, for eksempel at jeg skifter rute underveis. Da jeg gikk fra Danmark til München var det meningen at jeg skulle gå til Nederland, men jo nærmere jeg kom grensen til Nederland, jo mer galt føltes det. Så jeg endte opp med å gå gjennom Tyskland i stedet.

Etter å ha gjennomført flere kjente vandreruter i Asia og Europa, har hun siden våren 2021 vært på vandring fra Bordeaux i Frankrike til Alicante i Spania.

På grunn av koronapandemien har oppholdet i Europa blitt lengre enn det hun på forhånd hadde sett for seg, hun ser derfor frem til å snart kunne bevege seg utenfor Europa igjen.

Går to mil om dagen

Vanligvis går hun rundt 20 kilometer om dagen. Da har hun nok tid til å ta bilder, snakke med mennesker hun treffer og nyte naturen rundt seg.

– For meg er ikke kilometerantallet viktig og her skiller jeg meg nok litt fra andre langdistanse-vandrere. De fleste har jo et mål med turen, et sted de vil gå til, men det har ikke jeg. Jeg går fordi jeg for øyeblikket synes det er en fantastisk måte å reise på.

– Når jeg starter å gå om morgenen vet jeg riktignok cirka hvor langt jeg skal gå den dagen, da det noen ganger kanskje bare én campingplass eller ett vandrerhjem innen 20 km fra startstedet mitt. Andre ganger er det flere muligheter for overnatting, og da vet jeg ikke hvor jeg ender opp.

Med seg har hun en ryggsekk på i underkant av ti kilo, som inneholder to av hvert plagg hun trenger. I tillegg har hun telt, liggeunderlag, en god sovepose, telefon og andre småting. Hun overnatter gjerne på campingplasser, vandrerhjem og billige hoteller.

Det hender også at mennesker hun har blitt kjent med gjennom ulike Facebook-grupper og nettsider, tilbyr henne en seng å sove i eller at hun kan få sette opp teltet sitt i hagen deres.

Noen ganger bor hun bare en natt på et sted, andre ganger kan hun bli værende i flere uker.

– Jeg forsøker å lytte til kroppen min og hva den trenger. Rytmen min er som oftest at jeg går i tre til fem dager, og så blir jeg et sted i et par netter. Men etter fire til seks måneder, er det som regel nødvendig å være et sted i lengre tid. En gang bodde jeg tre måneder i et vakkert gjestehus i Hellas, men det skyldtes mest at Hellas var i lockdown på grunn av pandemien.

GÅR FRA STED TIL STED: Noe av det Rikke liker best med å gå, er den nære kontakten med naturen og alle de spennende menneskemøtene. FOTO: Privat
GÅR FRA STED TIL STED: Noe av det Rikke liker best med å gå, er den nære kontakten med naturen og alle de spennende menneskemøtene. FOTO: Privat Vis mer

Blir stoppet av fremmede

Rikke foretrekker å gå alene, og er aldri redd med tanke på at hun er enslig kvinne på tur.

– Man må bruke sunn fornuft og lytte til magefølelsen sin, da du kan møte idioter over alt. Med det mener jeg at uansett hvor du befinner deg og hva du gjør, kan du være uheldig å møte en dårlig person.

– Men heldigvis skjer det veldig sjelden, de fleste er hjelpsomme og hyggelige. For eksempel møtte jeg en kvinne på en sykkelsti i Tyskland. Vi snakket om reiseruten min og raskt fikk hun arrangert at jeg lengre fremme kunne overnatte hos en av hennes venner.

I tillegg til den nære kontakten med naturen og omgivelsene, setter Rikke stor pris på alle de personlige møtene. Hun blir ofte stoppet av folk som bare vil vite hvor hun er på vei.

Et av de beste minnene har hun fra da hun i 2018 vandret Shikoku 88. Dette er en pilgrimsvandring på den japanske øya Shikoku, hvor man i løpet av turen passerer 88 buddhistiske templer.

På en i utgangspunktet miserabel dag, hvor regnet høljet ned og hun befant seg på tur langs en trafikkert vei, oppstod et uventet møte.

– Jeg var mildt sagt i et elendig humør, jeg var sur på været, bilene og alt. Plutselig stoppet en bil med en mann og hans lille sønn, og de ga meg fire godteribiter. Vennligheten deres og de fire sukkertøyene, reddet dagen min. Jeg var fortsatt våt og været var elendig, men humøret mitt endret seg totalt. I dag, fire år senere, er det fortsatt en opplevelse som står klart i minnet, forteller hun.

– Jeg ble også stoppet av noen eldre damer med rullator i en av de små byene i Japan. Vi tok en kort prat, selv om vi ikke snakket samme språk og jeg ikke ante hva vi snakket om. Slike møter synes jeg er veldig fine. Jeg føler at jeg får sjelen min med meg, når jeg enten vandrer eller reiser sakte på andre måter.

Savner familie og venner

Selv om hun treffer mange spennende mennesker underveis, kan Rikke noen ganger savne å være sammen med folk hun har kjent lenge.

Hun har riktignok møtt flere personer som hun raskt har funnet en dyp og personlig tone med, og som hun fortsatt holder jevnlig kontakt med gjennom lange emailer.

– Til forskjell fra da jeg backpacket for første gang i 1997, er det nå blitt mye lettere å holde kontakten med folk du treffer. Det er også veldig kjekt å kunne følge med på hva venner og familier hjemme i Danmark gjør, takket være Facebook og WhatsApp.

Det hun liker minst med å reise til fots er når hun må gå gjennom uinteressante områder, for eksempel steder med mye industri eller langs hovedveier med stor trafikk. På slike strekninger hender det noen ganger at hun tar buss eller tog i stedet.

Men må man være veldig godt trent for å kunne dra på en slik tur? Rikke sier hun aldri har vært spesielt opptatt av å trene og at hun ikke har gjort spesielle forberedelser før vandringsturene. På den andre siden har hun alltid gått mye, slik at hun fra starten av var vant til å bruke beina.

– Jeg vil si at det er best om man er vant til å gå. Mange trener også på å gå med ryggsekk, men personlig har jeg aldri gjort det. Hvis du ikke er godt trent fra før av, kan det nok være lurt å starte turen rolig, hvis ikke blir det for hardt.

REISER ETTER INNFALLSMETODEN: De siste fire årene har Rikke blant annet utforsket deler av Japan, Sør-Korea, Tyskland, Spania og Frankrike til fots. FOTO: Privat
REISER ETTER INNFALLSMETODEN: De siste fire årene har Rikke blant annet utforsket deler av Japan, Sør-Korea, Tyskland, Spania og Frankrike til fots. FOTO: Privat Vis mer

Vandringsturer i grupper

Om du i likhet med Rikke kunne tenke deg å utforske verden til fots, men i mer organiserte former, finnes det i dag mange muligheter.

Flere norske reiseselskaper tilbyr nemlig vandringsturer til spennende destinasjoner, hvor man går fra sted til sted i grupper. Alt fra ekspedisjonsartede turer som krever forberedelser og veldig god fysisk form, til enklere turer for «hvermannsen».

Hege Tokerud, daglig leder i reiseoperatøren Til Fots, forteller at de på sine turer krever at man skal kunne gå tre til fire timer sammenhengende i kupert terreng.

– På noen turer bor vi på samme hotell hele tiden og tar dagsturer ut hver dag, mens vi på andre turer bor på tre ulike hoteller, forklarer hun.

– Mange liker kombinasjonen av fysisk aktivitet, kultur, historie, severdigheter og lokal mat og vin. Det er vanligvis godt voksne, i snitt over 60 år, som melder seg på våre turer. Mange reiser alene og føler at det er enkelt når reisen er organisert. Det er dessuten sosialt og man blir kjent med nye folk og blir ikke overlatt til seg selv, hvis man ikke ønsker det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer