Reiseguide Italia:

Roadtrip fra Milano til Roma

Journalist Malin Gaden deler sine beste tips og triks, og hva man burde gjøre og ikke gjøre!

REISEGUIDE ITALIA: Her er mine beste tips fra ruten Milano-Rapallo-Montalcino-Roma! Foto: Malin Gaden
REISEGUIDE ITALIA: Her er mine beste tips fra ruten Milano-Rapallo-Montalcino-Roma! Foto: Malin Gaden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer skulle jeg endelig gjøre noe jeg har hatt lyst til så lenge: roadtrip i Italia! Med 10 dager ferie til disposisjon og en liten slant penger (dette ble faktisk gjort på budsjett - hvordan kan du se her!) begynte jeg å planlegge årets sommerferie. Milano, den italienske riviera, Montalcino og Roma ble ruta, og iløpet av turen gjorde jeg meg opp noen meninger om stedene jeg besøkte, oppdaget flere turistfeller, fikk et par overraskelser her og der, og fant raskt ut av hvor man bør legge igjen pengene sine!

Første stopp: Milano

Vi plukket opp den snertne Fiat-en vår på flyplassen i Milano og satte kursen mot sentrum. Umiddelbar reaksjon var at det var svært stille i byen og til tross for at det bare var 11. august, var det tydelig at høsten er like rundt hjørnet. Da vi skulle booke hotell i Milano benyttet vi oss av «Hotwire» og endte opp med et hyggelig og lite hotell i sentrum med en supersjarmerende hage i bakgården til 700 kroner natta.

Milano er en superfin by vi dessverre ikke fikk sett nok av. Vi hadde valgt å kun bruke en dag her ettersom vi lengtet mot havet, men her skal vi så absolutt tilbake. Men en ting forundret oss stort: ingen av butikkene var åpne! Vel, de mest kjente var det, men de stengte svært tidlig. Det var ikke en matbutikk å se og det var lite med folk. Vi måtte faktisk spørre en taxisjåfør hvorfor det var sånn. «Alle har ferie, så da stenger de alt», sa han! Vi fikk litt problemer ettersom noen av restaurantene vi hadde fått anbefalt på forhånd var stengt, men etter litt vandring kom vi over en som ligger høyt på listen over turens beste måltider: Trulli Love. Liten, søt og med nydelig mat! Bestill en ravioli med ricotta og fiken om du skal dit. Mmm....

Tips: Bruk sykkel i Milano! Det er mange sykkelparkeringer rundt om i byen hvor du kan leie deg en sykkel. Den beste måten å se denne byen på!

MILANO Foto: Malin Gaden
MILANO Foto: Malin Gaden Vis mer

Neste stopp: Rapallo

Å, som jeg har drømt om den italienske rivieraen. Jeg har hørt så mye om Portofino, og å finne overnatting der var blant det første jeg gjorde. Men, det skulle vise seg å både være dyrt og vanskelig. Når det er sagt, så er jeg faktisk veldig glad for at vi ikke bodde der, hvorfor skal jeg forklare lengre ned i saken.

Det var mange som hadde tenkt seg til rivieraen på denne tiden, så vi måtte derfor kikke på steder som Camogli, Santa Margherita Ligure og Rapallo. Disse små byene ligger rundt Portofino og er helt fantastisk skjønne. Jeg kan virkelig anbefale Camogli på det sterkeste, og å spasere på «den røde løperen» fra Rapallo mot Portofino. Vi endte opp med å leie en leilighet gjennom «AirBnb» og fikk en super beliggenhet rett ved havnen i Rapallo. Og selv om alt var idyllisk, vakkert og italiensk skal en ting sies: parkering er HÅPLØST!

Det er det bare å forberede seg på. Italienerne, og turistene, er svært glade i å kjøre bil, men de er ikke akkurat rause på parkeringsplasser. Både i Milano, Rapallo og våre neste destinasjoner skulle vi få problemer med akkurat dette. Et lite tips: Selv om du ser det som tilsynelatende ser ut som en ledig parkeringsplass, er den nok ikke det. Er den markert med gult/oransje tilhører den nemlig de som bor der. Finner du en blå derimot, er det bare å trøkke til på gassen. NB: Husk å ta ut penger! Italienerne har fremdeles ikke helt kommet seg til 2017 og krever derfor kontant mange steder. For eksempel når du skal kjøpe «gelato» eller betale bompenger!

RAPALLO, SANTA MARGHERITA LIGURE OG CAMOGLI Foto: Malin Gaden
RAPALLO, SANTA MARGHERITA LIGURE OG CAMOGLI Foto: Malin Gaden Vis mer

Derfor bør du ikke bruke mye tid på Portofino

Portofino. Stedet jeg hadde hørt så mye om og forventet så mye av. Jeg skal være ærlig - det skuffet meg. Ja, det var fantastisk vakkert og man kan kose seg her noen timer, men selve byen er ekstremt liten og det er svært vanskelig å komme seg hit. Det går en buss som kun koster deg et par euro, men det tar lang tid. Du kan selvsagt kjøre dit selv, noe vi prøvde på, men ettersom Portofino er så lite er det også minimalt med parkeringsplasser (sjokk).

Du må derfor snu når du kommer fram og kjøre tilbake i håp om å finne noe langs veien. Vårt neste forsøk på å se byen ble derfor med taxi, noe taxisjåførene har skjønt at flere turister har funnet ut av er lurt, og tar derfor 50 euro EN VEI! Turen dit er på cirka 15 minutt, så du må regne med å betale 100 euro tur-retur for en kveld i Portofino. Men, du kan også gå! Spaserturen hit tar deg over en time, men er til gjengjeld helt utrolig!

LES OGSÅ: Taxituren som forandret Sophie Elise

Gjør dette: Strendene er ofte fulle av folk, oppsøk heller skjulte perler som ved Scogliera Di Mulinetti ved Recco - en kort kjøretur fra Camogli. Her kan du hoppe fra klipper og sole deg mens vannet skvulper opp mot deg. Ta en sen lunsj i Camogli og spør om Focaccia-en som er spesiell for deres område. Det er rett og slett Focaccia med deilig ost. Nam!

PORTOFINO OG RECCO Foto: Malin Gaden
PORTOFINO OG RECCO Foto: Malin Gaden Vis mer

Mellomlanding i Firenze

På vei til Montalcino i Toscana stopper vi innom Firenze. Det er så å si på veien, og om du ønsker en enda større omvei kan du også gjøre en «pit-stop» i Pisa og lene deg mot tårnet.

RISTORANTE PARIONE I FIRENZE Foto: Malin Gaden
RISTORANTE PARIONE I FIRENZE Foto: Malin Gaden Vis mer

I Firenze er vi ute etter en ting: en restaurant med «air condition». Hetebølgen «Lucifer» herjer for fullt og vi trenger kald luft og mat. Heldige som vi er finner vi et parkeringshus samt en taxisjåfør som vet akkurat hvor vi bør dra. Han kjører oss til Ristorante Parione. Kelnerne her er utrolig dyktige, så la gjerne dem anbefale retter og viner som passer til.

Neste stopp: Montalcino, Toscana

Vi har fått låne en leilighet gjennom bekjente og kjører mot Montalcino i total beundring. For et fint sted! Det er her Brunello-vinen kommer fra, og vi har planer om å prøve et par glass... Montalcino er en fantastisk hyggelig by, men jeg ville nok ikke anbefalt deg å dra hit i august. Det er ikke akkurat et flust av bademuligheter i dette området, så det er ikke veldig deilig å gå rundt i denne varmen.

Så, om det er et sted du bør bruke litt penger, så er det her. Vi begynte å «google» etter hoteller med basseng i området, og kom over et ganske spektakulært et. Et spa og hotell ved navn Castello di Velona. Ikke alle hoteller lar besøkende som ikke bor der benytte seg av bassenget deres mot betaling, men ettersom Castello di Velona er et spa, kan du gjøre nettopp det - mot at du betaler cirka 1500 kroner. Ikke den billigste dagsaktiviteten, men absolutt verdt der i 40 varmegrader og nydelige omgivelser.

LES OGSÅ: KK.nos reiseekspert Siri Løining: - Jeg har testet Norges beste spahoteller og funnet vinneren!

CASTELLO DI VELONA Foto: Malin Gaden
CASTELLO DI VELONA Foto: Malin Gaden Vis mer

Etter en dag med total avslapping er det på tide å med noe vi har gledet oss stort til: å besøke en vingård. Da jeg gjorde research til denne turen, kom jeg over en vingård, som også er et hotell, som faktisk er kåret til et av Europas 10 beste hoteller av Travel and Leisure. Ikke så rart at Barack Obama valgte å besøke stedet for kun noen uker siden! Jeg tok kontakt med hotellet i håp om en liten omvisning - noe vi fikk!

Rosewood Castiglion del Bosco eies av den yngste sønnen til designer Salvatore Ferragamo, Massimo Ferragamo. Innredningen er det kona hans Chiara Ferragamo som står for. Hotellet finner du midt i Val d'Orcia som er på UNESCOs verdensarvliste. «Castiglion del Bosco» betyr slott på slott i skogen. På området finner du blant annen en kirke, flere villaer, to restauranter, selve hotellet, et spa, kjøkken til matlagingskurs, felles bassengområde, hage med urter og grønnsaker, en 18-hulls privat golfbane, og flere naturskjønne plasser.

Psst: Litt over en times kjøretur unna Montalcino finner du også Castello di Castole som ligger enda høyere oppe på Travel and Leisures liste! Skulle du være i området kan nok dette være verdt et besøk!

LES OGSÅ: 5 hoteller designet spesielt for kvinner

CASTIGLION DEL BOSCO: Foto: Castiglion Del Bosco
CASTIGLION DEL BOSCO: Foto: Castiglion Del Bosco Vis mer

Har du muligheten må du dra på vinsmaking. Det var virkelig helt spesielt å prøve de forskjellige vinene produsert på gården. I tillegg får du også et utvalg av brød, pølse og oster som skal passe med vinen. Basert på tid og mengde kan du få vinsmakinger fra 70 euro og opp til 300. Psst: Får du prestasjonsangst når du må velge vin?

Du kan også gifte deg på dette fantastiske området! Men vi vil absolutt anbefale deg å legge turen hit på høstsiden. Det er da de sanker druer og begynner vinproduksjonen - noe du faktisk kan ta del i. I tillegg er det en langt mer behageligere temperatur. Nå bodde ikke vi på hotellet - for det vil koste deg, men dersom du har litt penger å bruke, så bør du absolutt legge dem igjen her. Da er du garantert noen utrolige opplevelser!

CASTIGLION DEL BOSCO Foto: Malin Gaden
CASTIGLION DEL BOSCO Foto: Malin Gaden Vis mer

Siste stopp: Roma

Siste del av roadtrip-en er rettet mot hovedstaden. På vei til storbyen valgte vi å kjøre langs kysten. Dette tar deg en halvtime lengre, men til gjengjeld kan du stoppe og bade om du har tid - noe vi gjorde!

ROMA Foto: Malin Gaden
ROMA Foto: Malin Gaden Vis mer

Varmen i Roma var nesten uutholdelig. Byen er helt fantastisk fin, men man føler at man går litt glipp av den ettersom man heller er opptatt av når en skal få lagt seg på senga i deilig «air condition». Også her var mye stengt. Nei, ikke butikker og restauranter, men utesteder og frisør- og neglesalonger hadde tatt ferie. Jeg vil derfor anbefale alle å reise hit på et annet tidspunkt. Ironisk nok har jeg nå vært i Roma to ganger, og begge i august! Kanskje du vet når det er best å dra dit?

For å gjøre roadtrip-en komplett, perfekt og det som er, sjekk ut denne saken for våre beste tips!

LES OGSÅ: Har du ingen å reise på ferie med? - Det er jo synd å gå glipp av en reiseopplevelse bare fordi ingen vil eller kan bli med

Vi gjør oppmerksom på at vi fikk påspandert omvisningen på Castiglion del Bosco og inngangen på spaet til Castello di Velona.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer