Friluftsliv

Siri og Stian forlot Oslo til fordel for toppturer i Tromsø

– Hver gang vi kommer tilbake til Oslo, er det et sjokk å gå av flytoget.

FJELLENTUSIASTER: De siste par årene har samboerparet tilbragt utallige timer i fjellene rundt Tromsø. FOTO: Privat
FJELLENTUSIASTER: De siste par årene har samboerparet tilbragt utallige timer i fjellene rundt Tromsø. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Gode naturopplevelser er en viktig kilde til livskvalitet for mange og to som kan skrive under på dette, er samboerparet Siri Vilberg (32) og Stian Hallén (33). De siste par årene har de tilbragt utallige timer i fjellene rundt Tromsø, uansett årstid.

Resultatet har blitt «Eventyrturer - Senja, Kvaløya, Tromsø og Lyngen», en bok proppfull av flotte naturbilder og med hele 70 forskjellige turtips.

Men samboerparet har opprinnelig ingen tilknytning til Troms, de er nemlig «søringer» som har falt pladask for området de bor i.

– Troms er helt unikt, ikke bare i Norgessammenheng, men også i verden, sier Stian.

– Tromsø er en by med gode restauranter og et stort kulturtilbud, og så får man i tillegg den storslåtte naturen med fantastiske naturopplevelser både sommer og vinter. Folk kommer fra hele verden for å oppleve dette og så er vi så heldige å bo her.

Ble kjærester på ungdomsskolen

Siri og Stian er begge oppvokst på Kjelsås i Oslo og traff hverandre da de kom i samme klasse på ungdomsskolen. Da Stian, som er utdannet lege, fikk tilbud om å ta turnustjenesten sin ved Universitetssykehuset Nord-Norge, grep de muligheten med begge hender. Stian forteller at det i utgangspunktet var den fantastiske naturen som lokket mest.

– Jeg har tilbrakt utrolig mye tid i bil fra Oslo til steder som Jotunheimen, Rondane og Nord-Vestlandet, og kjente at dette var områder jeg kunne tenke meg å slippe å dra så langt til. Så da vi fikk sjansen til å flytte nordover og bo nærmere fjellene, føltes det som et eventyr, sier han.

Siri forteller at de begge har drevet mye med idrett i oppveksten og at de kommer fra friluftsinteresser familier, men at det først og fremst er Stian som er pådriveren for å komme seg ut på tur.

– Vi liker det begge to, men mens jeg er glad i å gå hyggelige turer for vanlige folk i fint vær, er han også interessert i den mer ekstreme delen av friluftslivet. Han liker å klatre og vil gjerne ha lange, slitsomme turer over flere dager, samt bratt skikjøring. Siden jeg ikke er komfortabel med dette og har høydeskrekk, drar han ofte på turer med andre som er like gærne som han, smiler hun.

Falt ned i bresprekk

En gang holdt det imidlertid på å gå riktig galt. Da Stian og en kompis utforsket en isbre i Lyngsalpene, ramlet de begge ned i en dyp bresprekk.

– Vi var på det høyeste fjellet i Lyngsalpene, hvor det er en stor breddekt fjelltopp. Her er det varierende praksis når det gjelder å gå med tau, og av en eller annen grunn hadde vi med oss tauet, men vi hadde det ikke på oss, forteller Stian.

– Plutselig forsvant bare snøen under oss og vi klarte å falle ned begge to. Det var litt skremmende å stå i bunnen av et dypt, helmørkt hull med isdekte vegger og bare se noen lysstråler i taket, men heldigvis landet vi slik at vi hverken brakk armer eller bein. Telefondekningen var også dårlig, men vi klarte til slutt å klatre opp for egen maskin. Siri var ikke spesielt stolt av meg da jeg fortalte henne historien etterpå, og det var ikke jeg heller, sier han.

– Da han fortalte hva som hadde skjedd, forsøkte jeg å ta det med fatning. Han var ikke særlig høy i hatten, så jeg tenkte at det er straff nok å måtte fortelle om det og utlevere seg i en bok, sier Siri med et smil.

EKSTREMSPORT: Stian elsker å utfordre seg med mer ekstreme friluftsaktiviteter, men en gang holdt det på å gå riktig ille. FOTO: Privat
EKSTREMSPORT: Stian elsker å utfordre seg med mer ekstreme friluftsaktiviteter, men en gang holdt det på å gå riktig ille. FOTO: Privat Vis mer

Kommuniserer bedre

Selv om de kanskje tilbringer mer tid sammen i naturen enn det som er vanlig for et typisk gjennomsnittspar, medgir de at det kan oppstå uenigheter.

– Vi er absolutt ikke alltid enige, men vi forsøker å jobbe aktivt med det. Det handler blant annet om å være tydelig med forventningene i forkant, noe som har hjulpet på kjeklingen underveis, sier Siri.

– Turene blir et samarbeidsprosjekt, hvor man må finne en metode for å få det til å funke. Jeg tror vi har blitt flinkere til å være tydelige. Jeg forventer for eksempel ikke at Stian alltid skal skjønne når det blir for mye for meg, eller at jeg føler meg sulten, sliten og kald. Dette er en erfaring jeg tror vi har tatt med oss til andre deler av parforholdet også.

Stian sier seg enig. – Det høres kanskje ut som en klisje, men turene er god trening for kommunikasjon og samarbeid, på samme måte som andre ting man gjør sammen. Samtidig er vi enige om at vi ikke alltid trenger å gjøre alt sammen, det er greit at vi gjør ting hver for oss også.

Et sjokk å komme tilbake til Oslo

Selv om arbeidet med boken nå er ferdig, tilbringer paret fortsatt mye tid i fjellheimen rundt Tromsø. Turene dokumenteres ofte på Instagramkontoen @siriogstian.

– Vi er stort sett ute hver dag. Det som er så fint med å bo her, er at du kan rekke å nå toppen på et fjell og allikevel være hjemme til middag. Kortere avstander gjør at vi bruker mindre tid og ikke behøver å planlegge så mye, sier Stian.

– Det å dra på tur har fått en annen betydning for oss her, enn da vi bodde i Oslo. Der var det et jag for å komme seg ut av byen i helgene, og det var slitsomt å sitte i kø ut av byen på fredag og inn igjen på søndag. Å befinne seg der man vil være, føles veldig luksus. Vi har bodd seks år i Nord-Norge og får ofte spørsmål om vi blir værende. Hvem vet hvor vi er om ti år, men denne tilværelsen er litt avhengighetsskapende.

Siri samtykker.

– Når vi kommer tilbake til Oslo er det et sjokk å gå av flytoget på Oslo S, det føles som det er alt for mange mennesker der. Det er nok også en av grunnene til at vi trives så godt her vi er.

FANTASTISKE NATUROPPLEVELSER: Men ifølge Siri og Stian er de små turene minst like viktige som de større. FOTO: Privat
FANTASTISKE NATUROPPLEVELSER: Men ifølge Siri og Stian er de små turene minst like viktige som de større. FOTO: Privat Vis mer

Små turer er også viktig

Selv om vi nordmenn alltid har vært glade i å gå turer i skog og fjell, har kanskje pandemien ført til at vi tilbringer enda mer tid ute i naturen enn før. Nettsiden Ut.no, som driftes av Den Norske Turistforening, meldte for eksempel om rekordtall i 2020. Brukertrafikken på nettsiden økte med hele 70 prosent, sammenlignet med året før.

Men selv om friluftsliv er godt for kropp og sjel, kan det for noen av oss være vanskelig å komme i gang. Siri forteller at hun av og til trenger litt ytre motivasjon for å forsere dørstokkmila.

– Stian har mange ganger dratt meg med ut, selv om jeg egentlig ikke hadde så lyst. Når været er dårlig blir det kortere turer og gjerne en belønning i etterkant, for eksempel en tur innom en hurtigmat-restaurant. Stian pleier også alltid å ta med seg en krisesjokolade i topplokket på sekken, i tilfelle det skulle bli helt stopp.

Et annet tips fra fjellentusiastene er at du ikke har for høye ambisjoner.

– Start med kortere turer, målet er alltid at du skal ha lyst til å gå ut på tur igjen. Det trenger ikke alltid være så lange eller harde turer, de små turene er også veldig viktige, sier Stian.

– Og selv om man kanskje kan få inntrykk av det fra folk man følger på Instagram, så er det virkelig ikke nødvendig med mye fancy utstyr for å nyte godt av naturen. Om du skal høyt til fjells er det selvsagt viktig å ha et ekstra skift, men stort sett trenger man ikke mer enn det de fleste har hjemme. Ikke gjør det for vanskelig, råder han.

– Ikke tving deg selv ut i dårlige forhold. Alt er morsommere med fint vær. Det er også lurt å skaffe seg litt margin, gjennom å passe på at du ikke er veldig sulten og tørst før du legger av gårde. Ta med nok varmt på termosen og et par ekstra votter for å slippe å fryse på fingrene. Dette er ofte små og enkle ting, som vil gjøre en stor forskjell.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer