Reise:

Sjarmerende Edinburgh

Skottlands hovedstad opplever du best til fots.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Byen

De knallfargede turbussene kjører på rad og rekke, trikken suser jevnlig forbi, og de klassiske svarte taxiene vi kjenner fra London, er også et fast innslag i bybildet her i Edinburgh. Men i motsetning til London er avstandene mer overkommelige i den skotske hovedstaden, som oppleves best til fots. For rundt den populære hovedpulsåren The Royal Mile, som fører besøkende mot byens høytliggende borg, skjuler de bratte og svingete gatene fine spesialbutikker og koselige puber. Både i og rundt sentrum bølger landskapet og byr på mye flotte utkikkspunkter hvis du begir deg litt ut i terrenget. I Edinburgh er det ikke mange skritt mellom museene og de historiske attraksjonene. Og når beina trenger hvile, kan du ta en pause i en av byens frodige parker.

Opplev

Man kommer ikke utenom den nesten to kilometer lange Royal Mile, som består av fem gater i forlengelsen av hverandre. Her vil du garantert møte på gategjøglere og sekkepipespillere i kilt. Brosteinsgatene leder opp til kronen på verket, Edinburgh Castle, der flere århundrers historie fortelles bak de tykke murene og utsikten er strålende. På få minutter kan du gå fra borgen på toppen av byen til en skjult underjordisk tidslomme, Real Mary King’s Close, der du kan bli med på en historisk vandring som gir et innblikk i hvordan folk levde under kummerlige forhold i Edinburgh fra det 17. århundre og fram til i dag. I motsatt ende av The Royal Mile er det mer storslagent, for der ligger Holyrood Palace, som er offisiell residens når dronning Elizabeth er innom Skottland. For litt over 200 kroner kan du med selskap av en audioguide ta turen over de knirkende tregulvene, gjennom de overdådige gemakkene, og avslutte med en kopp kaffe under åpen himmel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer